Keskiolutta palautusjuomaksi? Asiantuntija vastaa.
Terveys ja hyvinvointi
Keskiolutta palautusjuomaksi? Asiantuntija vastaa.
Liikunta ja palautuminen pohdituttavat näyttelijä Risto Kaskilahtea. Hän haluaa myös tietää, miksi hammaslääkärille on niin vaikea päästä.
7.4.2016
 |
Apu

Liikunta ja palautuminen pohdituttavat näyttelijä Risto Kaskilahtea. Hän haluaa myös tietää, miksi hammaslääkärille on niin vaikea päästä.

1. Miksi päälaki saattaa olla ilman karvoitusta, mutta koko muu vartalo peittyy siihen?

Tämä koskee yleensä miehiä, joilla geenit ja testosteronihormoni säätelevät karvoituksen määrää ja sijaintia. Osalla ihmisistä on periytyvä taipumus miespuoliseen kaljuuntumiseen. Tällöin päälaen hiusnystyt herkistyvät mieshormonin vaikutukselle niin, että ne menevät pysyvästi lepotilaan, ja karvoitus häviää. Mieshormoni on siis syyllinen karvoituksen jakautumiseen.

2. Voiko nivelrikon etenemistä hidastaa tai pysäyttää?

Kyllä, välttämällä ylipainoa ja liikkumalla aktiivisesti. Urheillessa on syytä suojautua vammoilta mahdollisuuksien mukaan muun muassa asianmukaisin varustein ja oikealla suoritustekniikalla. Suomalaisten työ- ja hyötyliikuntamäärä on romahtanut. Jos on ollut pitkään liikkumatta, liikkeelle kannattaa lähteä arkisista matalan kynnyksen valinnoista, esimerkiksi valitsemalla portaat hissin sijaan.

3. Kannattaako lenkille lähteä aamulla vai illalla, tyhjällä vai täydellä vatsalla?

Nämä ovat pitkälti yksilöllisiä makuasioita ja tottumiskysymyksiä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toisella. Keskeisintä on, että liikunta saadaan luontevasti rytmitettyä vuorokausirytmiin ja palautumisen määrä on riittävä. Suurin osa kokee hyötyvänsä siitä, että nauttii pienen hiilihydraattipitoisen aterian ennen liikuntasuoritusta. Tätä tukee myös tutkimusnäyttö.

4. Onko psoriasikseen kehitetty parantavaa lääkitystä?

Psoriasiksessa ihon pintasolukon erilaistuminen on häiriintynyt niin, että kehittyy hilseileviä läikkiä. Tämän perussyytä ei tiedetä, ja siksi tautiin ei ole kokonaan parantavaa hoitoa. D-vitamiinivalmisteilla ja kortisonilla saadaan näkyvät ihomuutokset paranemaan, mutta itse tauti jää.

5. Miksi hammaslääkäreille on aina aivan tolkuttomat jonot?

Julkisella puolella syynä on se, että reilut kymmenen vuotta sitten koko väestölle laajennettiin ”oikeus” terveyskeskuksen hammashoitoon, mutta resursseja ei lisätty vastaavassa määrin. Ennen kaikille laajennettua oikeutta vain lapset, nuoret ja erityisryhmät pääsivät terveyskeskuksen hammashoidon piiriin. Yksityisellä puolella jonoa on tietyille hammaslääkäreille ja toisille ei. Lisäksi iso osa hammaslääkärikäynneistä on etukäteen sovittuja uusintatarkastuksia tai kesken olevan hoidon jatkamista, jolloin suunnitelmallisesti annetaan aikoja pitkän ajan päähän. Tämän takia heti vapaana olevia aikoja on vähän.

6. Mikä on tehokkain suoja punkkeja vastaan?

Parasta on suojautua punkin puremalta pitkähihaisin ja pitkälahkeisin vaattein ja tarkistaa luonnossa (heinikot, pusikot) liikuttuaan, ettei iholle ole jäänyt punkkeja. Punkin aiheuttaman aivokuumeen voi estää rokotuksella. Borrelia-tartuntaa ei tule, jos ei anna punkin olla iholla yli vuorokautta.

7. Miten voi nopeuttaa yli 40-vuotiaan palautumista fyysisestä ja/tai henkisestä rasituksesta?

Tähänkään ei ole olemassa yleistä ohjetta, joka toimisi kaikille. Artisteilla ja urheilijoilla on jokaisella oma tapansa valmistautua suoritukseen ja myös tapansa käydä tilanne läpi suorituksen jälkeen. Iästä ja suoritustasosta riippumatta mielikuvaharjoitteet, mindfullness ja rentoutumisharjoitteet toimivat monille parhaiten henkisen energiatilan palauttamisessa.

8. Voiko kaihi kehittyä huomaamatta?

Kaihi eli silmän linssin samentuma tulee meille kaikille, jos elämme tarpeeksi pitkään. Se kehittyy vähitellen, ja sitä on vaikea huomata itse, varsinkin jos vain toisen silmän näkö alkaa pikkuhiljaa huonontua. Ensimmäisiä oireita ovat usein lisääntynyt häikäistyminen, heikentynyt hämäränäkö ja tarkan näkemisen huononeminen.

9. Pitääkö paikkansa, että pari keskiolutta toimii hyvänä palautumisjuomana?

Tämä väittämä on yhtä kaukana totuudesta kuin se, että ruotsalaiset ovat suomalaisia parempia jääkiekossa. Paras palautusjuoma sisältää sekä hiilihydraattia että proteiinia. Sellainen voi olla esimerkiksi pirtelö tai muu maitojuoma.

Näyttelijä Risto Kaskilahti, 52, esiintyy tänä kesänä Mustion Linnan kesäteatterin Kokkisoppa-farssissa. Hän ollut mukana myös television urheiluohjelmissa.

Asiantuntijat: liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka ja yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall, Mehiläinen

Teksti Emilia Saloranta

Kommentoi »