Allisiini on luonnon antibiootti
Terveys ja hyvinvointi
Allisiini on luonnon antibiootti
Valkosipulin sisältämä allisiini alentaa verenpainetta ja tuhoaa hiivasientä. Sitä on kuitenkin vaikeaa saada riittäviä määriä ruoasta.
25.12.2017
 |
Apu

Valkosipulia kutsutaan luonnon antibiootiksi. Nimitys johtuu kasvin sisältämästä yhdisteestä, allisiinista, jota on valkosipulissa noin prosentin verran. Myös muissa sipuleissa on pieniä määriä allisiinia. 

Vuosituhansien ajan valkosipulin on uskottu auttavan muun muassa sydänvaivoihin, matoihin, puremiin ja kasvaimiin. Jo 1800-luvulla todettiin, että valkosipuliöljy estää bakteerien kasvua.

Vuonna 1944 Chester J. Cavallito onnistui eristämään laboratoriossa valkosipulin sisältämän allisiinin. Yhdisteen havaittiin olevan valkosipulin bakteereja ja sieniä tappavan ominaisuuden takana. 

Valkosipuli on ollut suosittu rohdoskasvi haavojen, ihottumien ja monien tulehdusten hoidossa. Sillä on hoidettu infektioita poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksesta alkaen. 

Allisiini on myös todettu tehokkaaksi hoitokeinoksi hiivatulehdukseen. Yhdisteen antimikrobiset ominaisuudet on pystytty todistamaan tieteellisesti.

Valkosipulin uskotaan torjuvan flunssaakin nimenomaan allisiinin ansiosta. Kasvissa saattaa olla myös syövältä suojaavia ainesosia, mutta allisiinilla tuskin on osuutta asiaan. 

Kansanperinteessä valkosipulin on uskottu karkottavan vampyyreitä. Tästä ei luonnollisesti ole todisteita, mutta pienemmille vastustajille valkosipuli on vaikea pala: allisiini on luontainen tuholaistorjuja, joka pitää kutsumattomat vieraat loitolla. 

Allisiinia syntyy, kun valkosipulin rakenne hajotetaan esimerkiksi murskaamalla, leikkaamalla tai pureskelemalla. Silloin valkosipulin sisältämä alliini alkaa muuttua allisiiniksi entsymaattisessa reaktiossa.

Allisiinia on kuitenkin vaikea hyödyntää. Yhdiste tuhoutuu kuumennettaessa ja huoneenlämmössäkin 16 tunnissa. 

Jotta allisiinia saisi ruoasta, sitä sisältävät ruoka-aineet pitäisi lisätä ruokaan vasta kypsennyksen lopuksi. Jos vatsa kestää raakaa valkosipulia eikä ympäristö valita hengityksen hajusta, murskattua valkosipulia voi lisätä vaikkapa juomiin tai valmiiseen ruokaan. 

Toisaalta kuivatusta valkosipulista valmistettu, allisiinia sisältävä valmiste auttaa alentamaan verenpainetta. Laajan kokoomatutkimuksen mukaan valkosipulivalmisteet laskivat verenpainetta selvästi enemmän kuin lumevalmiste.

Tuoreella valkosipulilla ei ole samoja vaikutuksia, sillä valkosipulia syödään harvoin raakana ainakaan suuria määriä ja valtaosa allisiinista tuhoutuu kuumennettaessa. 

Teksti Annukka Seppävuori, kuva Ari-Pekka Auvinen

2 kommenttia