Terveys ja hyvinvointi
Vatsan turvotus hormonikierukan laiton jälkeen häiritsee – Pitääkö kierukka poistaa? – Apu-klinikka vastaa
Vastaajana
9.10.2021
 |
Apu

Kysymys:

Minulle laitettiin Mirena-­kierukka kuukausi sitten. Ikää on 55 vuotta, ja kierukan oli tarkoitus auttaa limakalvon paksuuntumiseen. Nyt maha on kuin pallo, aivan kuin olisin viidennellä kuulla raskaana. Myös jalat ovat turvoksissa. Kannattaako kierukka pitää vai poistaa? Onko turvotus vain väliaikaista?

Vastaus:

Ymmärrän harmistuneisuutesi! Hormonikierukkaa käytetään nykyään paljon eri tarkoituksiin, ja moni on saattanut tuskailla samojen oireiden kanssa. Siksi tämä on erinomainen kysymys.

Hormonikierukalla voidaan hoitaa esimerkiksi raskauden ehkäisyä, runsaita kuukautisia, endometrioosia tai kysyjän kuvaamaa kohdun limakalvon liika­kasvua. Kohdun limakalvon liikakasvu aiheuttaa yleensä runsaita kuukautis­vuotoja ja ylimääräisiä verisiä vuotoja. Osalla naisista kuukautiset jatkuvat luonnollisestikin aina 56–57-vuotiaaksi asti.

Hormonikierukkaa voidaan käyttää myös osana vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa. Sen etuja ovat vaikutuksen paikallisuus ja tehokkuus. Kyseessä on upea suomalainen keksintö, joka on gynekologin ja insinööriosaamisen yhteistyön tulosta. Maailmanlaajuisesti hormonikierukkaa käyttää arviolta jopa 40 miljoonaa naista. Markkinoilla on nykyään kolme erilaista versiota, jotka eroavat toisistaan hormonin määrässä ja käyttöajan pituudessa. Mirena on kierukoista vahvin, ja sitä voi käyttää pisimpään. Suurin osa naisista voi käyttää hormonikierukkaa ilman vasta-­aiheita. Veritukosriski ei lisäänny, eikä ikärajaa käytölle ole.

Kierukan rungosta vapautuu kohtu­onteloon paikallisesti keltarauhashormonia, joka ohentaa kohdun limakalvoa ja hoitaa näin liikakasvua, joka voisi vuosien kuluessa johtaa pahanlaatuisiin muutoksiin. Tutkimuksissa onkin todettu, että Mirena vähentää kohdun runko-osan syövän, munasarjasyövän ja paksusuolen syövän riskiä.

Mirena saattaa kuitenkin alkuvaiheessa aiheuttaa joillekin naisille sivuvaikutuksia: turvotusta, ihon ja hiusten rasvoittumista, haluttomuutta sekä mielialamuutoksia. On yksilöllistä, kuinka pitkään nämä oireet jatkuvat. Usein tilannetta kannattaa seurata ­puolisen vuotta. Jos kiusalliset oireet eivät helpota, kierukan voisi vaihtaa miedompaan. Miedommilla kierukoilla on yhtä hyvä ­r­askaudenehkäisyteho ja vaikutusta myös limakalvon paksuuteen, eli ne ohentavat sitä. Sairauden ­hoidoksi valitaan kuitenkin usein ensi­sijaisesti tutkimusten mukaan teholtaan vahvin ja tämän vuoksi toimivin kierukka.

Kannustan siis laittamaan vielä ­hetkeksi jäitä hattuun, jos mahdollista. Tilanne voi helpottaa pian!

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.