Terveys ja hyvinvointi
Sain haimatulehduksen sappikivistä - voinko yhä juoda alkoholia, Kiminkinen?
28.10.2019
 |
Apu

Kysymys:

Olen 74-vuotias ­perusterve mies – lääkityksenä Thy­roxin 25 Mg ja Duodart. Elämäntapani ovat säännölliset. Harrastan ­liikuntaa, talvella hiihdän ja kesällä saan mökillä paljon hyötyliikuntaa. Pituuteni on 172 cm ja paino noin 70 kg. En tupakoi. Alkoholia käytän ­silloin tällöin, mutta saatan joskus ottaa vähän enemmän kerralla. Edellisen kerran nautin alkoholia noin puoli vuotta sitten. Kuntoni on hyvä lukuun ottamatta ajoittaisia sappivaivoja ja närästystä.

Sain kovan sappitulehduksen pari vuotta sitten. Se ­saatiin sairaalassa kuriin ­antibiooteilla. Puoli vuotta tulehduksesta sappirakko poistettiin. Luulin, että sappivaivat loppuivat siihen, mutta viime kesänä sain taas voimakkaat ylävatsakivut. En mennyt lääkäriin, vaan sain hoidettua vaivan itse para­setamolilla.

Kolme kuukautta sitten ­uusivat kovat vyömäiset ylävatsakivut, joista en selvinnytkään ilman sairaala­hoitoa. Diagnoosi oli nyt ­sappiperäinen akuutti haimatulehdus. Haluaisin tietää, mitä eroa on sappi- ja alkoholi­peräisellä haima­tulehduksella ja miten aikaisemmat sappitietulehdukset vaikuttavat haimaan?

Minulle tehdyssä MRI-tutkimuksessa todettiin, että intra- ja ekstrahepaattisissa sappiteissä on hieman ver­tailututkimusta lievempää prominenssia, koledokus ­leveimmillään 7 mm ja kapenee papillaan päin. Haima­tiehyt on kaliiperiltaan ­ennallaan.

Olen huolissani haimatulehduksen uusiutumisesta. Olen kuullut, että kerran ­sairastettu haimatulehdus uusiutuu helposti. Mitä ­haimassa tapahtuu, kun kivi ­aiheuttaa tulehduksen ja ­mitä tapahtuu, kun alkoholi aiheuttaa tulehduksen? Olen lukenut jostakin, että tulehdusreaktion aiheuttaa kudoksiin valunut haimaneste?

Alkoholin käytöstä puhutaan haimatulehduksen yhteydessä paljon. Vaikka aikaisemmat tulehdukset ovatkin johtuneet sappikivistä, onko alkoholi nyt aiempaa suurempi riski sairauden uusiutumiselle?

Jos on kerran sairastanut haimatulehduksen, vaurioittaako se haimakudosta ja onko riski tätä kautta suurempi taudin uusiutumiselle?

Olen nyt vähentänyt systemaattisesti rasvan, kerman ja sokerin käyttöä. Olen huomannut, että etenkin kermaiset ruoat aiheuttavat vaivoja.

Onko sappitiehyeiden ja haiman puhdistamiseen ­mitään keinoja ja onko siitä yleensäkään mitään hyötyä? Luin netistä ohjeen, jossa ­aamuisin nautittu teelusikallinen oliiviöljyä ja lasillinen sitruunamehua tyhjään vatsaan auttaa puhdistamaan maksaa ja sappiteitä. Pitäneekö paikkansa?

Vastaus:

Pitkä kysymyksesi symboloi ahdistusta, joka liittyy haimatulehdukseen. Koska seitsemän kymmenestä haimatulehduksesta on runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia, ei voi välttyä päivystyksessä siltä, ­että potilasta hiillostetaan hänen alkoholinkäyttötottumuksistaan. Vääjäämättä jokunen silloin loukkaantuu, sillä kaksi kymmenestä haimatulehduksesta aiheutuu sappikivistä.

Sappi- ja haimatiehyet yhtyvät ennen laskemistaan pohjukaissuoleen, jolloin putkeen sopivasti kiilautunut kivi hujauttaa paineen myös haimaan. Haiman tulehdus ei ole bakteeriperäinen vaan kudoksiin valuneen haimanesteen aiheuttama reaktio. Niinpä alkoholin aiheuttamaa haimatulehdusta hoidetaankin reilulla suonensisäisellä nestehoidolla ja kipulääkkeillä.

Sappiperäisen haimatulehduksen syy on sappikivitauti. Tulehdusprosessissa on usein mukana myös sappirakko, jolloin tarvitaan yleensä antibi­ootteja, kirurgiaa ja ­kiilaavan kiven poistamista tähystämällä tai tiehyttä laajentamalla, jotta vaiva ei uusiudu. Sinänsä haimaneste aiheuttaa tulehdusreaktion samalla tavalla.

Alkoholiperäisen haima­tulehduksen syy on alkoholin suurkulutus. Alkoholisti luopuu valitettavan harvoin harrastuksestaan, joten tulehdus tuppaa uusimaan. Se johtaa ­joskus krooniseen haimatulehdukseen, joka tuhoaa haimakudosta ja voi johtaa insuliinin erityksen vähentyessä sokeritautiin. Samalla myös haima­entsyymien vajaus aiheuttaa ripulia ja vaatii hoidokseen ruokailun yhteydessä nautittavia haimaentsyymivalmisteita.

Periaatteessa haimatulehduksesi voi uusiutua onnettomissa olosuhteissa, mikäli sappitiehyeen kehittyy jälleen kivi, ahtauttavaa sakkaa tai ­tiehyen kaventumista. Jos kivi kiilautuu putkeen haimatiehyttäkin ahtauttaen. Toden­näköisyys tälle on toki melko pieni. Monet ajattelevat, että sappirakon poisto parantaa sappikivitaudin. ”Kivihautomoreppu” poistuu, joten niiden muodostumisen todennäköisyys pienenee, mutta kiviä voi joskus kehittyä tiehyissäkin.

En ole urani aikana tavannut yhtään sappiperäisen haimatulehduksen sairastanutta, ­jolle olisi kehittynyt haimansa kanssa yhtä suuria ongelmia kuin alkoholiin liittyvissä tapauksissa. Alkoholiperäisen taudin sairastaneen olisi lopetettava alkoholin käyttö.

Koska elät hyvin terveellisesti ja käytät alkoholia maltillisesti, voit mielestäsi jatkaa entisellä tavalla. Vältä kuitenkin ottamasta kerralla ­kovin paljon, siitä ei liene muutenkaan suurempaa iloa.

Kovan rasvan ja ylimääräisen sokerin käytön vähentäminen on viisasta. ­Tiehyitä ei voi putsailla Kodin putkimiehellä, joten lukemasi nettiartikkeli on uskomusta. Käyttämäsi 25 mikrogramman kilpirauhas­hormoniannos on todella ­pieni. Varmista, onko sinulla oikeasti kilpirauhasen vajaatoiminta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.