Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Miten toimia kortisonin kanssa?
16.7.2018
 |
Apu

Kysymys:

Yli vuosi sitten sairastuin polymyalgiaan. Kortisonin aloitusannos oli 20 mg, ja sitten ruvettiin pudottamaan annosta. Pienin annos oli 2,5 mg. Olen lopettanut lääkityksen kaksi kertaa, ja oireet ovat palanneet takaisin kolmen viikon päästä. Onko mahdollista, että minulla ei ole enää omaa kortisonituotantoa? Kivut ja jäykkyys pysähtyvät kuin seinään, kun otan kortisonia. Olen kiukkuinen koko ajan, kun en ota kortisonia. Pitäisikö mennä reumalääkärille?

Vastaus:

Polymyalgia, kansan suussa lihasreuma, kohdentuu yleisimmin yli 60-vuotiaisiin. Sen perimmäistä syytä ei tunneta. Tunnusomaista on muutamassa päivässä tai viikossa alkava lihassärky ja kankeus. Kipua ja jäykkyyttä esiintyy niska-hartiaseudun ja lantion-reisien alueella. Kipu tuntuu erityisesti öisin, ja aamukankeus pitkittyy (se ei tarkoita valitettavasti erektiota). Sairauteen voi liittyä moninaisia yleisoireitakin, mitkä ovat yleislääkäreille tutuimpia. Joskus tilaan yhdistyy ohimovaltimon tulehdus, mikä aiheuttaa päänsärkyä ja pahimmillaan näkemisen häiriöitä verenkierron hiipumisen vuoksi.

Diagnoosissa keskeistä ovat esitiedot – potilaan kunnollinen haastattelu. Kudostuhoa mittaavat Crp ja erityisesti vanha kunnon senkka (La) kohoavat, mutta eivät ihan aina. Totuus ei löydy tässä kaurapuurosta vaan kortisonista, se useimmiten poistaa oireet viikossa. Aloitusannoksena käytän itsekin tuota 20 mg:aa. Ohimovaltimon tulehdukseen tarvitaan suurempi määrä.

Kortisoni ei paranna tautia, vaan vie oireet pois. Tauti sammuu omia aikojaan vuoden kahden kuluessa. Arviolta 20 prosentilla potilaista ei käy niin, jolloin tarvitaan pysyvämpää kortisonihoitoa tai lääkkeen vaihtamista nivelreumassa käytettävään metotreksaattiin. Joskus nivelreuman taudinkuvaan voi liittyä reipas polymyalginen komponentti.

Kortisoniannosta lasketaan vähitellen ja pyritään pienimpään määrään, mikä pitää oireet loitolla. Vaikka kortisoni onkin niitä harvoja todellisia ihmelääkkeitä, liittyy erityisesti sen pitkäaikaiskäyttöön haittoja. Todellakin suurempien annosten yhteydessä oma tuotanto saattaa lisämunuaisista ”unohtua”. Kortisoni heitetään suuhun aamulla, jolloin se häiritsee vähiten omaa tuotantoa. Käyttämäsi määrä tuskin vaikuttaa merkittävästi tähän.

Mikäli kortisoniannos ylittää kolmen kuukauden ajan 7,5 mg päivässä, tulee aloittaa osteoporoosilta suojaava lääkitys (tabletti kerran viikossa tai pistokset lihakseen tai helpoimmillaan infuusio kerran vuodessa). Hoitosi on ollut riittämätöntä. Kortisonia tulee käyttää vähintään se vuosi jatkuvasti erittäin hitaasti annosta vähentäen. Jos oireet lyövät läpi, tulee annosta pariksi kuukaudeksi nostaa. Jos lääkkeestä ei päästä eroon, voidaan pientä annosta (2,5–5 mg) melko turvallisesti jatkaa vuosiakin. Mikäli vaaditaan suurempaa annosta, tulee harkita metotreksaattia. Polymyalgia kuuluu asiaan vihkiytyneen yleislääkärin osaamiseen. Pulmakohdissa voi konsultoida reumalääkäriä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.