Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: jalan turvotus
4.11.2016
 |
Apu

Kysymys:

Olen 74-vuotias nainen, ja minulla on käsittämätön vaiva: vasen jalkani on ollut jo muutaman vuoden turvoksissa. Muutama kuukausi sitten se paisui niin, etten voinut käyttää kuin väljiä kenkiä ja isoja tossuja. Isosta varpaasta lukien toinen pikkuvarvas oli silloin ja on edelleen kivulias ja erityisen turvoksissa, ja aluksi siihen muodostui paise. Paise nyt on helpottanut, mutta jalka on selvästi turvonnut ja kulkeminen epämukavaa edelleen. Aluksi oikea jalkakin turposi, mutta nyt se on aivan normaali ja vain vasen reistailee.

Minulla on myös muita vaivoja: korkea verenpaine (olen syönyt Marevania muutaman vuoden), minua väsyttää niin, että otan usein kahden tunnin nokoset iltapäivällä tai illalla, ja polveni eivät ole kovin hyvässä kunnossa.  Henkisesti olen hyvässä kunnossa.

Mitkä vaivat ovat voineet aiheuttaa turvotuksen? Ja miksi vain yksi jalka on nyt turvonnut, jos jokin yleinen syy saattaa olla asian takana? Pitääkö minun välttää tiettyjä lääkkeitä tai ruokia? Liittyykö tähän mahdollisesti muita haittoja nyt tai tulevaisuudessa?

Vastaus:

Ennen vanhaan sanottiin, että jos molemmat jalat ovat turvoksissa, pitää epäillä sydämen vajaatoimintaa, ja jos vain toinen, niin syvän laskimon tukosta. Jollakin tasolla tässä on hitusen perää edelleen.

Molemminpuolisen jalkaturvotuksen taustalla piilee useimmiten liikkumattomuus tai sitten lääkkeen haittavaikutus (usein kalkkisalpaajaverenpainelääke) – harvemmin sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoiminta.

Akuutissa toispuolisessa jalkaturvotuksessa pitää sulkea ultraäänitutkimuksella pois syvän laskimon tukos. Tämä tauti on yleensä nopeasti muutaman vuorokauden aikana kehittyvä, tai miksei komplisoitumattomissa tapauksissa vastaanotolle voi eksyä pitempikestoinenkin vaiva, mutta hetkiin en tällaista muista tapahtuneen. Jos toispuolinen turvotus ilmaantuu vähitellen viikkojen kuluessa, pitää selvittää, ettei lantion alueella vain ole kasvainta, joka estää verenkiertoa.

Tapauksessasi turvotus on kestänyt jo vuosia, joten mikään paha tauti ei tule kyseeseen. Uusiva jalan ruusu tahtoo vaurioittaa imusuonia, joten seurauksena on helposti jalkaturvotus. Myös laskimovajaatoiminta voi olla toispuolinen. Siinä laskimoläppien vajaatoiminnan vuoksi nestettä pakkautuu jalkaan, jolloin ihon pinnan verenkierto heikkenee. Seurauksena iho haurastuu, karvat katoavat ja jalka saa rusehtavan värityksen. Laskimovajaatoiminnan näkee jo kaukaa, kun potilas paljastaa säärensä. Perushoitoon kuuluvat liikkuminen, jalkojen huolellinen rasvaus, haavaumien estäminen ja ensilinjan konstina napakka tukisukka.  

Jalkaturvotukselle altistavat liikapaino ja polvien kuluma. Ne toki vähentävät liikkumista, joka on erinomainen lääke lähestulkoon vaivaan kuin vaivaan. Myös tulehdus varpaassa on ainakin vähän vaikuttanut tilapäisesti asiaan, joskin turvotus sinänsä altistaa tulehduksille huonontuneen pintaverenkierron vuoksi. Tapauksessasi tarkistaisin edellä mainittujen lisäksi verenpainelääkityksesi. Jos siinä on mukana kalkkisalpaaja (erityisesti amlodipiini), vaihtaisin sen pois, vaikka turvotus onkin nyt vain toispuo­lista.

Koska käytät syystä tai toisesta Marevania (esimerkiksi uusiutunut syvä laskimotukos jalassa, joka selittäisi hyvin turvotuksen, mahdollisesti eteisvärinä tai keuhkoveritulpan jälkitila), syvää veritulppaa ei periaatteessa pitäisi tulla, jos hoito on oikealla tasolla. Koska Sinua väsyttää päivällä, haluaisin tietää, podetko sokeritautia tai uniapneaa. Marevan tulee ottaa huomioon syömällä kasviksia suunnilleen saman verran joka päivä, ja suolaa pitää karttaa. Uskon, että oman lääkärisi kanssa saat selvitettyä mieltäsi vaivaavat asiat. Joka tapauksessa suosittelen tukisukkaa ja moottoroitua sänkyä, jossa nappia painamalla saa ylös tarvittaessa sekä pääpuolen että jalat.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.