Terveys ja hyvinvointi
Ferriitiniarvokseni mitattiin 24 – Onko se liian matala ja tarvitsenko lisärautaa? – Apu-klinikka vastaa
24.8.2021
 |
Apu

Kysymys:

Kävin ferritiinimittauksissa. Tulos oli 24 – onko se liian vähän? Mitä sen pitäisi olla? Olen 29-vuotias nainen, jatkuvasti väsynyt ja kärsin rytmihäi­riöistä. Terveyskeskuslääkärin mielestä oireet eivät johdu raudanpuutteesta, ja hän sanoi, ettei lisärautaa tarvitse syödä. Tarkoitus on tehdä päivän Holter-tutkimus rytmihäiriöiden vuoksi.

Vastaus:

Kiitos, kun kysäisit tätä. Olen monessa numerossa kahlannut läpi anemiaa ja sen tutkimuksia, mutta kertaus on vaikeassa asiassa tärkeää. Kysymyksesi pureutuu suoraan ytimeen: voiko ihmistä väsyttää, jos hemoglobiini (Hb) on hyvä, mutta ferritiini osoittaa, että rautava­rastot eivät ole piripintaan täynnä?

Anemialla tarkoitetaan matalaa Hb:tä. Hb on veren punasoluissa sijaitseva happea sitova valkuaisaine. Sen avulla hengitysilman happi kulkeutuu keuhkoista kudoksiin. Se osallistuu myös hiilidioksidin roudaukseen keuhkoihin ulos hengitettäväksi.

Jos Hb on matala, kudokset eivät saa riittävästi hapekasta verta, jolloin ihmisen suorituskyky sakkaa sitä pahemmin, mitä matalampi arvo on. Huippu-urheilijat, etenkin kestävyyssellaiset, tietävät ja yleisö katsomoissa on nähnyt, miten merkittävästi veridoupattu urheilija on muita parempi. Suomen urheiluhistoriassa menetelmä on kuuluisa, osin surullisenkuuluisa.

Olemme saaneet huomata joidenkin huippujen korostaneen takavuosina, etteivät he käyttäneet kiellettyjä aineita. Tässä osa heistä on oikeassa: verensiirto ja epo eivät olleet Suomen parhaimmalla kultakaudella kiellettyjä. Pitäisi esittää kysymys muodossa: ”Käytitkö kilpaurasi aikana epo-hormonia ja/tai verensiirtoa?” Harva vastaa siihen rehellisesti.

"Jos Hb on normaali ja joskus jopa erinomainen, on vaikea kuvitella, että ferritiinin taso 24–50 voisi aiheuttaa oireita."
– Tapani Kiminkinen –

Hb laskee rautavajeessa vasta sitten, kun ferritiini tipahtaa alle tason 15–10. Muistutan ferritiinin kuuluvan sellaisiin proteiineihin, jotka nousevat kudostuhossa (sydäninfarkti, leikkaus, trauma, tulehdukset eri muodoissaan). Ferritiini voi olla toistasataa, vaikka potilaalla on raudan puute. Tällaista epäiltäessä transferriinin saturaation määrittäminen on luotettavampaa. Turvaudun siihen aina vanhemmalla väellä.

Toisaalta, jos ferritiini on matala, merkitsee se rautavajetta. Paras rautavarastojen mittari on luuydinnäytteestä tehty rautavärjäys, johon tartun harvoin selväpiirteisen anemian tapauksessa.

Jos Hb on normaali ja joskus jopa erinomainen, on vaikea kuvitella, että ferritiinin taso 24–50 voisi aiheuttaa oireita. Toki ferritiinin voi nostaa yli 50:n ja levottomien jalkojen tapauksessa 75:een, jolloin voi olla varma asiasta. Aina ferritiini ei nouse noihin lukemiin sitkeälläkään raudan popsimisella. Silloin olen todennut transferriinin saturaation yleensä normaaliksi. Ferritiiniin ei kannata tuijottaa liikaa noilla arvoilla, jolloin voi tarvittaessa käyttää muitakin testejä.

Todennäköisimmin terveyskeskus­lääkäri on oikeassa. Ikäiselläsi leidillä kuukautisvuodot ovat yleisin raudan ­hukkaaja. Runsaisiin vuotoihin saa apua neuvolalääkäriltä (hormonikierukka, pillerit). Väsymykseen on paljon syitä. Ruuhkavuodet uuvuttavat usein, ja yleinen uniapneakin tulee muistaa. Holter-tutkimuksesta saa luotettavamman, jos se tehdään kahden vuorokauden ajalta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.