Maailma tarvitsee pölyttäjiä – ilman niitä ihmisten ruokakasvit katoavat
Elintärkeät hyönteiset
Maailma tarvitsee pölyttäjiä – ilman niitä ihmisten ruokakasvit katoavat
Kolmasosa ihmisten ravintokasveista häviää ilman pölyttäjiä. Elintärkeässä asemassa on viljelykasvien torjunta-aineiden käytön vähentäminen ja vaihtoehtoisten torjuntamenetelmien löytäminen.
3.6.2023
 |
Apu

Pienten puurtajien, kuten mesipistiäisten merkitystä ei aina ­huomata. Kuitenkin ilman niitä luontomme ja ravintomme olisi hyvin ­toisenlaista. Marjat ja hedelmät, kahvi, suklaa, rypsiöljy ja monet vihannekset puuttuisivat ruokalautasiltamme. Mehiläiset, kimalaiset, kukkakärpäset ja muut pölyttäjähyönteiset tekevät elintärkeää työtä myös ihmisten kannalta.

Kukkien upeat värit, kauniit muodot ja hyvät tuoksut on tarkoitettu houkuttelemaan pölyttäjiä.

Pölyttäjät ovat vähentyneet niin paljon, että eläinpölytteisten kasvien sadot kärsivät. Lisäksi niiden lajikirjo on yksipuolistunut. Se vaikeuttaa luonnon­kasvien lisääntymistä. Pölyttäjä­hyönteisten ­väheneminen ei ole pikku­juttu. Viime kädessä se on uhka kasvien lisäksi myös ihmiskunnalle.

Kasvit tarvitsevat hyönteisiä pölyttämään, jotta kasvi voisi tuottaa siemeniä ja satoa. Mehiläinen ja muut mesipistiäiset parantavat rypsisadon määrää ja tekevät öljystä parempilaatuista.

Yli kolme neljäsosaa maapallon ­tärkeimmistä ruokakasveista on ainakin osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Ympäristöhallinnon yhteinen verkko­sivusto tiedotti keväällä 2016, että eläinpölytyksen markkina-arvo maailman­laajuisesti on 216–529 miljardia euroa.

Pölyttäjähyönteisiä uhkaavat monet tekijät. Niitä ovat maa­talouden menetelmät ja torjunta­-aineiden käyttö, ­maan­käyttö, saastuminen, meille leviävät tulokas­lajit, taudin­aiheuttajat ja ilmaston­muutos. Pölyttäjille ovat vaaraksi myös ulkomailta tuotujen kimalaisten ja mehiläisten mukana tulleet loiset ja ­taudit.

Perhoset ovat pölyttäjistä näyttävimpiä. Niillä ei ole pörröistä vartaloa, mutta niiden rakenne sopii tiettyjen kasvien pölytykseen.

Hyönteispölytteisten viljelykasvien sadot alkoivat vähetä, kun Suomessa otettiin käyttöön neonikotinoideja sisältävät torjunta­-aineet. Kahdessa­kymmenessä vuodessa ei maataloudessa ole tapahtunut muuta, millä muutoksen voisi selittää.

Onneksi on olemassa keinoja pölyttäjien vähenemisen pysäyttämiseksi. Jotta pölyttäjät säilyisivät, maatalouden tulisi siirtyä ekologisempaan suuntaan. Samalla yksipuolistuneilla maatalous­alueilla olisi lisättävä elin­ympäristöjen monipuolisuutta. Torjunta­-aineiden käytön vähentäminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Vaihto­ehtoisia torjunta­menetelmiä tulisi kehittää niiden tilalle.

Kommentoi »