Näin autat puutarhan pölyttäjiä, joita uhkaa hyönteiskato – pihan nurkkaan jätetyllä pajulla voi olla iso merkitys
Puheenaiheet
Näin autat puutarhan pölyttäjiä, joita uhkaa hyönteiskato – pihan nurkkaan jätetyllä pajulla voi olla iso merkitys
Puutarhan pörriäisiä voi auttaa kasvivalinnoilla ja jättämällä osan nurmesta leikkaamatta.
28.4.2022
 |
Apu

Hyönteiskadosta on puhuttu viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon. Suuri syy hyönteisten vähenemiselle on niiden elinympäristöjen katoaminen. Kun maata käytetään yhä enemmän laajaan, yksipuoliseen viljelyyn ja metsätalouteen tai asuntojen ja teiden rakentamiseen, katoaa luonnon-ympäristöjä, joissa hyönteiset voivat elää. Myös torjunta-aineet ja ilmastokriisi haittaavat hyönteisiä.

Jokainen voi auttaa pölyttäjiä lähiympäristössään ja kulutusvalinnoillaan. Monimuotoinen piha on mahtava paikka erilaisille ötököille. Yllättävät kasvit voivat olla tärkeitä.

Esimerkiksi pihan nurkkaan jätetyllä pajupuskalla voi olla iso merkitys kimalaiskuningattarille. Ne saavat pajusta mettä ja siitepölyä silloin, kun muita mesikasveja ei vielä ole. Samoin myös pihanurmikon voikukat ovat pölyttäjille hyviä alkukesän kasveja.

Neljäsosa Suomen kimalaisista ja mehiläisistä on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä.

Toki kaunis kukkaistutus toimii myös oivana pölyttäjäpysäkkinä. Jos asut kerros- tai rivitalossa, voit innostaa myös naapureita mukaan pölyttäjäpysäkkien luomiseen ja hoitamiseen.

Yksi tapa lisätä hyönteisille sopivia kasveja on ostaa valmis siemensekoitus, johon on valittu polyttäjäystävällisiä kasveja, ja kylvää se sopivaan paikkaan ohjeiden mukaan.

Hyönteiset tarvitsevat paitsi kukkien ravintoa, myös pesä- ja talvehtimispaikkoja. Hyönteishotelleja voi ostaa valmiina, mutta pihaan voi myös jättää pienen risuläjän ja antaa puunkannon lahota paikalleen.

Auta pölyttäjiä, minimoi kemikaalit lähiympäristöstä

Hyönteisten hyvinvoinnista kiinnostunut minimoi lähiympäristönsä kemikaalitaakan. Tämä tarkoittaa puutarhassa esimerkiksi torjunta-aineiden käytön välttämistä sekä viherkatteen tai laimennetun virtsan käyttämistä lannoitteena. Monimuotoinen piha ja sen erilaiset hyönteiset auttavat myös tuholaistorjunnassa: osa hyönteisistä pölyttää, osa syö tuholaisia.

Myös muilla valinnoilla voi vaikuttaa hyönteiskadon minimointiin. Esimerkiksi eläintuotanto vie runsaasti peltopinta-alaa ja elintilaa pölyttäjiltä. Siksi kasvipainotteinen ruokavalio on teko myös pörriäisten parhaaksi.

Lisäksi voi suosia lihaa, joka on peräisin luonnonlaitumilla laiduntavista eläimistä. Tämä auttaa ylläpitämään perinneympäristöjä ja niiden uhanalaisia hyönteisiä. ●

Muista ainakin nämä

  • Krookus, scilla, kurjenpolvi, apila, maksaruoho ja punalatva kelpaavat pölyttäjille.
  • Pörriäiset pitävät mintusta, lipstikasta, oreganosta ja ruohosipulista.
  • Kuivimman nurkan pihanurmesta voi leikata vain kerran kesässä. Luonnonkasvit valtaavat sen parissa vuodessa.

Kommentoi »