Ei näin, Kajaani – Entinen kotikaupunkini venkoili eroon Pride-liputuksesta – Se ei tee hyvää kaupungin maineelle
Kommentti
Ei näin, Kajaani – Entinen kotikaupunkini venkoili eroon Pride-liputuksesta – Se ei tee hyvää kaupungin maineelle
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuma joutui Kajaanissa ikävään myllytykseen, kun kaupunginhallitus päätti olla järjestämättä sateenkaariliputusta Pride-juhlan aikaan 8. heinäkuuta, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
8.6.2023
 |
Apu

Entinen kotikaupunkini Kajaani on sortunut hölmöilyyn, joka tullaan muistamaan vielä pitkään. Ihmeellisen venkuloinnin tuloksena kaupunginhallitus päätti, ettei kaupunki järjestä tänä vuonna sateenkaariliputusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Priden yhteydessä.

Keväällä Kainuun Seta ry oli toimittanut kaupungille kuntalaisaloitteen, että kaupungintalon lippusalkoon nostettaisiin sateenkaarilippu ihmisoikeuksien puolesta 8.7.

Aloitteessa Kajaania kehotettiin ottamaan mallia muista kunnista, joissa sateenkaariliputus Pride-tapahtumien yhteydessä on julkinen tuen osoitus ihmisoikeuksille. Aloitteen mukaan Kajaanilla on maine sateenkaari-ihmisiä syrjivänä kuntana, eikä tuo maine varsinaisesti parantunut tuoreen liputusepisodin myötä. Kainuun Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan päätöksen lyövän korville sitä mielikuvaa, mitä kaupunki yrittää itsestään välittää.

Sateenkaariliputus Pride-tapahtumien yhteydessä on kuntien pieni mutta merkittävä julkisen tuen osoitus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksille. Kajaanin oma versio on omanlaisensa versio heikosta päätöksenteosta ja vielä heikommasta maineenhallinnasta.

Kaupunginhallituksen kokouksen pöytäkirjassa kuntalaisaloite esitellään kauniiden korulauseiden kera. Muistutetaan yhdenvertaisuuden edistämisen kuuluvan viranomaisten velvollisuuksiin. Sitten tulee se valitettavan usein päätöksentekoa rapauttava ”mutta”, jota vain vahvistaa se, ettei tuota voimasanaa edes kirjoiteta auki, vaan piilotetaan rivien väliin.

Pöytäkirjassa lukee sanasta sanaan: Suomessa on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lisäksi muitakin vähemmistöryhmiä … Mikäli aloite hyväksytään, tulee päättää kaupungin kanta myös muiden vähemmistöryhmien liputuskäytäntöihin (mm. romanit ja saamelaiset).

Kaupunginjohtaja esitti, että sateenkaariliputus järjestetään kaupungintalon sijaan Linnansillalla Pride-viikon päätteeksi 8.7. ja että kaupungille laaditaan ohjeistus liputuskäytännöistä.

Kaupunginhallitus kuitenkin päätti äänin 7–3 muuttaa kaupunginjohtajan esitystä siten, että ensin tulee laatia ohjeistus ja vasta sitten liputetaan. Käytännössä Kajaanin kaupungin Pride-liputus torjuttiin lykkäämällä sitä hamaan tulevaisuuteen, ehkä ensi vuoteen tai vielä kauemmas. Kunhan nyt ensin saadaan se ohjeistus laadittua, sitten joskus kunhan tässä kiireisemmiltä hommilta joudetaan.

Kysyttiinkö Suomen romaneilta tai saamelaisilta, haluavatko he olla osa Kajaanin kaupungin Pride-liputusta koskevaa päätöksentekoa?

Liputtamisessa itsessään ei ole mitään vaikeaa. Ukrainan liput nousivat salkoihin nopeasti ja ilman laajaa vastustusta ympäri Suomen. Kaikki halusivat osoittaa tukeaan Venäjän hyökkäyssodan uhreille. Kukaan ei tainnut ehdottaa, että liputetaan tasapuolisuuden nimissä kaikkien muidenkin maiden lipuilla.

Ukraina-liputus ei ole ollut pois keneltäkään, ei käytännössä eikä vertauskuvallisesti. Suomen lippu on entisensä ja maa itsenäisempi ja paremmassa turvassa kuin koskaan historiansa aikana, kiitos EU- ja Nato-jäsenyyksien.

Kajaanin päätös on malliesimerkki whataboutismista joka ilmenee byrokraattisena hidasteluna. Miksi kaupunginhallitus halusi mainita ennen päätöstä pöytäkirjassa, että Suomessa on muitakin vähemmistöjä? Romanien ja saamelaisten mainitseminen tässä yhteydessä on täysin hatusta vedetty veruke sille, että Kajaani ei halua järjestää Pride-liputusta. Kuntalaisaloitteessa ei mainittu sanallakaan muita vähemmistöryhmiä vaan ehdotettiin ainoastaan liputusta Priden yhteyteen.

Jos kaupunginhallitus olisi päättänyt järjestää liputuksen, se olisi voinut tällä viestittää seisovansa kauniiden sanojensa takana, eli että myös romanien, saamelaisten ja kaikkien muiden vähemmistöryhmien asemaa halutaan tulevaisuudessa edistää vähintäänkin osoittamalla julkisesti tukea.

Tämän mahdollisuuden Kajaani jätti käyttämättä. Sen sijaan se päätti nimeltä mainita kaksi suomalaista vähemmistöryhmää erittäin epärelevantissa ja kyseenalaisessa asiayhteydessä. Kysyttiinkö Suomen romaneilta tai saamelaisilta, haluavatko he olla osa Kajaanin kaupungin Pride-liputusta koskevaa päätöksentekoa?

Pride käynnistyi vuonna 1969 New Yorkissa protestina, ja protestin kaikuja on myös vuoden 2023 Kainuun Sanomien pääkirjoituksessa, jossa vinkataan, että kaupungin ohjeita odotellessa Kajaanin yritykset voivat näyttää mallia ja osoittaa tukensa ihmisoikeuksille nostamalla sateenkaarilipun salkoonsa tai ikkunaan. Maakuntamedia lupaa tehdä tässä osansa.

Pikku vinkki julkisen vallan käyttäjille ihan kaikkialla, myös muualla kuin Kajaanissa: Älä koskaan käytä valtaasi asettamalla vähemmistöryhmiä tai niiden etuja toisiaan vastaan. Älä edes vihjaa päätöksistäsi viestiessäsi, että tuen osoittaminen yhdelle vähemmistölle olisi pois toiselta vähemmistöltä.

1 kommentti