Skandaaleissa ryvettynyt Andrzej Duda voitti Puolan presidentinvaalit – Miten käy oikeusvaltion? – Asiantuntija: "Monet eivät anna anteeksi hänen kielteisiä kannanottoja seksuaalivähemmistöistä"
Puheenaiheet
Skandaaleissa ryvettynyt Andrzej Duda voitti Puolan presidentinvaalit – Miten käy oikeusvaltion? – Asiantuntija: "Monet eivät anna anteeksi hänen kielteisiä kannanottoja seksuaalivähemmistöistä"
Puolan jatkava presidentti tarjoaa kansalle poliittista draamaa. Andrezej Duda on 48-vuotias juristi, joka valittiin parlamenttiin 2011 ja presidentiksi 2015 – sekä uudelleen heinäkuussa 2020.
20.7.2020
 |
Apu

Presidentti Andrzej Dudan, 48, uudelleenvalinta tarkoittaa Puolalle myllerrysten jatkumista, sanoo euroopalaisen verkkolehti Euractivin Puolan-päätoimittaja Karolina Zbytniewska.

– Duda voi jatkaa Laki ja oikeus -puolueen (PiS) sätkynukkena, vaikka on näennäisesti irtisanoutunut emopuolueensa politiikasta, ja jatkaa itsevaltaansa lisäävien ja lehdistön vapautta kaventavien lakialoitteiden tekemistä.

Zbytniewskan mukaan Duda voi myös irtautua puolueen otteesta ja ryhtyä petaamaan tulevaisuuttaan toisen kautensa jälkeen.

– Heti vaalien jälkeen hänen puheensa muuttuivat sovittelevammiksi. Monet eivät tosin anna anteeksi hänen kielteisiä kannanottojaan seksuaalivähemmistöistä, mutta muutos oli selvä. Kyyninen sanoisi, että Duda käytti kovaa kieltä niin kauan, että sai puolueensa avulla varmistettua toisen presidenttikauden. Nyt hänellä on varaa avoimempaan keskusteluun.

Skandaalia skandaalin perään

Katolinen, konservatiivinen Andrzej Duda on luonut skandaaleja ensimmäisestä presidenttivuodestaan 2015 lähtien.

Hän rikkoi perustuslakia armahtaessaan neljä korruptiorikoksesta tuomittua virkailijaa ja ajoi Puolan perustuslailliseen kriisiin kieltäydyttyään nimittämästä tuomareita.

Vuonna 2018 Duda antoi lakiasetuksen, jonka mukaan on rikos syyttää Puolaa osallisuudesta natsi-Saksan hirmutöihin.

Varsovan yliopiston tutkija Anna Materska-Sosnowska arvioi Euractiv-lehdessä, että Puola on matkalla Unkarin suuntaan kohti itsevaltaa.

– Duda on kyllä tarjonnut kansalle poliittista draamaa. Usein se on kiinnostavampaa kuin oma elämä tai televisiosarjat, Karolina Zbytniewska sanoo.

Kommentoi »