Tukes varoittaa: Muurahaismyrkyt tappavat myös pölyttäjiä, jotka ovat muutenkin uhattuina – käyttöä rajoitetaan ensi vuoteen mennessä
Puheenaiheet
Tukes varoittaa: Muurahaismyrkyt tappavat myös pölyttäjiä, jotka ovat muutenkin uhattuina – käyttöä rajoitetaan ensi vuoteen mennessä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyy jatkossa ulkokäyttöön vain osoitetusti vahingollisten hyönteisten torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä.
15.7.2020
 |
Apu

Jos suunnitelmissa on muurahaisten myrkyttäminen, kannattaa vielä harkita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että myrkyttäminen on yleensä turhaa ja että muurahaismyrkyt vahingoittavat myös muita hyönteisiä, esimerkiksi pölyttäjiä.

Suomalaiset ostavat hyönteisten torjunta-aineista eniten juuri muurahaismyrkkyjä – siitä huolimatta, että maassamme elävästä 60 muurahaislajista vain kaksi on luokiteltu tuhoeläimiksi: vieraslaji faaraomuurahainen ja talojen rakenteissa tuhoa aiheuttava hevosmuurahainen.

Muut muurahaislajit ovat ihmiselle pikemmin hyödyllisiä kuin haitallisia.

– Ne ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, muokkaavat maaperää, kierrättävät ravinteita, levittävät siemeniä ja toimivat pölyttäjinä ja hajottajina, ylitarkastaja Elina Rydman luettelee Tukesin tiedotteessa.

Myrkkyä vain oikeasti haitallisten eliöiden torjuntaan

Tukes muistuttaa, että eliötorjunta-aineita eli biosideja pitää käyttää vain, kun torjunta-aineet ovat ehdottomasti tarpeen.

Esimerkiksi muurahaistorjunta-aineet ovat voimakkaita myrkkyjä, jotka tappavat muurahaisten lisäksi myös muita ötököitä. Vaarassa ovat myös pölyttäjät, joiden ahdingosta viime vuosina on uutisoitu paljon.

Muurahaismyrkkyjen ja muiden biosidien käyttöä rajoitetaan ensi vuoteen mennessä.

– Vain oikeasti haitallisten hyönteisten torjunta on eliöntorjunta-aineiden järkevää käyttöä, Rydman sanoo.

Hyönteismyrkyt tarvitsevat Tukesin luvan ennen kuin ne pääsevät myyntiin kauppojen hyllyille. Jatkossa Tukes kertoo hyväksyvänsä ulkokäyttöön vain osoitetusti vahingollisten hyönteisten torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä.

Muurahaisista voi olla toki harmia, vaikkeivat ne tuholaisia olisikaan. Myrkyttömiä torjuntakeinoja ovat muun muassa ruoan pitäminen poissa muurahaisten saatavilta, kirvojen torjunta pihapiiristä esimerkiksi nokkosuutteella ja muurahaisten kulkureittien sotkeminen voimakkailla hajuilla, kuten kanelilla.

Kommentoi »