Köyhyys aiheuttaa lapselle ahdistusta, nolostumista ja stressiä: ”Kaikki ostettiin käytettynä, vapaa-aika meni nuorisotilalla”
Puheenaiheet
Köyhyys aiheuttaa lapselle ahdistusta, nolostumista ja stressiä: ”Kaikki ostettiin käytettynä, vapaa-aika meni nuorisotilalla”
Lapsen ääni -raportti avaa lasten ajatuksia harrastamisen ja vapaa-ajan mahdollisuuksista sekä valottaa koronakevään aikaisia köyhyyskokemuksia.

Ahdistusta, syyllisyyttä ja nolostumista. Esimerkiksi näitä tuntemuksia matalatuloisten perheiden lapset kokevat Suomessa, ilmenee Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni -kyselytutkimuksesta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 80 prosenttia kyselyyn vastanneista matala­tuloisten perheiden lapsista kertoi kokeneensa stressiä joskus tai usein perheen taloudellisen tilanteen vuoksi. Vertailun vuoksi: hyvätuloisten perheiden lapsilla vastaava luku oli 34 prosenttia.

Raportti avaa lasten ajatuksia harrastamisen ja vapaa-ajan mahdollisuuksista sekä valottaa koronakevään aikaisia köyhyyskokemuksia. Lapsista 14 prosenttia määritteli perheensä matalatuloiseksi. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 129 lasta.

Kaikki ostettiin käytettynä

Lapsuuden stressiä vähävaraisuudesta muistaa kokeneensa myös Imatralta kotoisin oleva Johanna Mäkinen, 25, joka toimii nykyään itse Pelastakaa Lapset -järjestön aktiivina. Nuoruudessaan hän sai järjestöltä oppimateriaalitukea.

Mäkinen oli 9-vuotias, kun vanhemmat erosivat. Sen jälkeen perheen taloudellinen tilanne heikkeni.

– Vähävaraisuus näkyi monessa asiassa. Kaikki ostettiin käytettynä. Teini-ikäisenä harrastin teatteria, lukukausi maksoi vain 50 euroa. Vapaa-aika meni pitkälti nuorisotilalla. Pyöräilin paljon, sitä kautta tuli liikuttua, hän sanoo.

Ei voi harrastaa sitä mitä haluaisi

Raportin mukaan 33 prosenttia matalatuloisten perheiden lapsista ei pääse harrastamaan haluamiaan asioita. Heille toiminta on liian kallista, ja he kaipasivat lisää maksuttomia tai edullisia vapaa-ajanvietto- tai harrastemahdollisuuksia.

Raportti kertoo myös, että lasten ja nuorten tulevaisuususko horjuu. Kaikista kyselyyn vastanneista 88 prosenttia oli ”vähintään hieman” huolissaan tulevaisuudessa.

Eniten tulevaisuudesta huolissaan olivat matalatuloiset lapset: heistä yli puolet oli "melko tai erittäin huolissaan" tulevaisuudesta.

13–17-vuotiaille nuorille suunnattu kysely toteutettiin verkossa 6.–26. huhtikuuta Vastaajista 84 prosenttia oli tyttöjä, 12 prosenttia poikia ja neljä prosenttia muunsukupuolisia tai heitä, jotka eivät halunneet määritellä sukupuoltaan tai vastata kysymykseen.

Päivitetty 27.10. – Ilmestynyt 19.10.2020

1 kommentti