Helena Petäistö: Notre Dame on Ranskan historian suuri näyttämö – palon tuhoihin kerätään jo rahaa
Puheenaiheet
Helena Petäistö: Notre Dame on Ranskan historian suuri näyttämö – palon tuhoihin kerätään jo rahaa
Pariisin kevättaivas on peittynyt sakeaan savuun, jota nousee yhä Notre Damen katedraalin tulipalosta. Helena Petäistö kertoo Avulle, että Ranskassa on jo aloitettu rahankeruu mittaamattoman arvokkaan katedraalin korjaamiseksi.
16.4.2019
 |
Apu

Avun kolumnisti, kirjailija Helena Petäistö on syvästi järkyttynyt Notre Damen palosta. Suomessa parhaillaan uusinta kirjaansa viimeistelevä Petäistö on seurannut paloa ja sen uutisointia eri uutislähteistä.

Hän twiittasi jo maanantain ja tiistain välisenä yönä, että "Katolisen papin mukaan suurin menetys oli maailman ainoan yli 800 v vanhan puukaton tuho: Yhteensä 25 hehtaaria tammimetsää, josta tuli 1300 valtavan pitkää tammea. Pariisin NOTRE DAME ei ollut palanut koskaan aiemmin!!"

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Petäistö muistuttaa, millaisia tilaisuuksia Notre Damessa on läpi vuosisatojen järjestetty:

– Se on Ranskan historian suuri näyttämö ja kuuluu Unescon maailmanperintöön. Rakentaminen kesti 200 vuotta, siellä on pidetty Louis IX:n, Henri IV:n ja Napoleonin kruunajaiset, miehitetyn Pariisin vapauttamisen messu, presidenttien de Gaullen, Pompidoun ja Mitterrandin hautajaiset, monien attentaattien uhrien muistomessut.

Helena Petäistö twiittasi myös yöllä, että katedraalin edessä selvästi liikuttuneena puhunut presidentti Emmanuel Macron sanoi Notre Damen olevan Ranskan destiné profonde, syvä kohtalo.

Petäistö kertoi twiitissä myös, että rahankeruu alkaa välittömästi, ja edessä on valtava työ. Reimsin katedraalin uudelleen rakentaminen sodan jälkeen kesti 40 vuotta.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Petäistö toteaa Avulle, että kilpajuoksu rahoituksen järjestämiseksi aloitettiin heti tiistaina. Korjaamiseen tarvitaan luultavasti ainakin miljardi euroa, ja hän varoittaa myös mahdollisista rikollisista rahankeruuyrityksistä. Niitä ilmaantuu aina kaikkien katastrofien yhteydessä.

– Rikkaat muotitalot Vuitton ja Dior sekä Gucci ovat jo saaneet kasaan 300 miljoonaa euroa. Rahaa tulee myös Unescolta ja vanhojen rakennusten pelastussäätiöiltä, joita on muissa Euroopan maissa paitsi Suomessa. Olen puhunut tästä paljon – on skandaali ettei meillä ole vastaavaa säätiötä.

Sortumariski yhä olemassa

Ylelle Pariisissa työskentelevä toimittaja Annastiina Heikkilä oli palopaikalla maantain ja tiistain väliseen aamuyöhön asti.

– Tunnelma oli järkyttynyt ja hiljainen. Osa ihmisistä itki, osa laului hengellisiä lauluja.

Hän kertoi Avulle, että tulipalo oli tiistaina saatu sammumaan, mutta sortumariski on tietenkin yhä olemassa.

– Sisätilat ovat vaurioituneet, mutta eivät niin pahasti kuin palon aikana luultiin. Ja onneksi osa taideaarteista saatiin katedraalista ulos.

Myös hän kuten Helena Petäistö kertoi, että ranskalaiset miljonäärit ovat lahjoittaneet korjaustöihin rahaa.

Palon syy ei ole vielä selvillä

Palon arvellaan tässä vaiheessa syttyneen Notre Damen korjaustöistä, mutta muitakaan vaihtoehtoja ei ole tietenkään suljettu pois. Poliisi tutkii kuitenkin toistaiseksi paloa onnettomuutena. Osa kattoa ja kirkon kapea keskitorni on romahtanut, mutta mittaamattoman arvokkaita taideteoksia saatiin pelastettua.

– Ensijainen oletus on onnettomuus, mutta miksi aina isojen remonttien yhteydessä tapahtuu tällaista? Nythän vietetään pääsiäisviikkoa ja katolisten pyhää viikkoa ja siksi tietenkin kysellään, onko sillä joku yhteys paloon, Helena Petäistö sanoo.

Kirkko syttyi palamaan maanantai-iltana noin tunti sen jälkeen, kun se oli onneksi jo suljettu turisteilta. Ketään ei todennäköisesti ollut enää kirkossa sisällä.

Notre Dame sijaitsee Seine-joessa olevalla Citén saarella, joka jouduttiin palon sytyttyä evakuoimaan. Lähialueelle kokoontui valtava joukko ranskalaisia. Paloa on sammuttamassa satoja palomiehiä, ja ainakin yksi on loukkaantunut vakavasti.

Ranskan television lähetyksessä haastateltu asiantuntija kertoi, että Notre Damen katto on hyvin vanha ja todella kuivaa puuta.

– Käytännössä koko katto on mennyttä. En näe rakennukselle toivoa, sanoo paloa parvekkeeltaan seurannut Jacek Poltorak uutistoimisto Reutersille.

– Kauhea tulipalo Notre Damen katedraalissa Pariisissa, kirjoitti Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

Ainoa onni – jos niin voidaan edes sanoa – on, että joitain katedraalin patsaita oli viety viime viikon lopulla kunnostettavaksi, joten osa Notre Damen mittaamattoman arvokkaista arvoesineistössä on turvassa.

Myötätuntoa ympäri maailmaa

Eri valtioiden päämiehet ovat ilmaisseet tukensa ranskalaisten kokemalle järkytykselle, joka itse asiassa koskee koko Eurooppaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli yksi ensimmäisistä, joka lähetti osanottonsa ranskalaisille.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuvasi tulipaloa kauheaksi ja surulliseksi, ja Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi, että koko Euroopan kulttuuria kohtasi kauhea isku.

– Notre Dame kuuluu koko ihmiskunnalle. Miten surullista, Juncker kirjoitti The Guardian mukaan lehdistötiedotteessa.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi, että ranskalaiset ihmiset ja palomiehet ovat tänään hänen ajatuksissaan, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti tviitissään lennättämään vesitankkeja kirkon päälle ja "toimimaan nopeasti".

Euroopan kulttuurin tärkeä maamerkki

Notre Dame on goottilainen viisilaivainen kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna jo vuonna 1163. Se valmistui vuonna 1345. Katedraali on tuttu kaikille Pariisissa käynelle ja monelle myös Victor Hugon suurromaanista Notre-Damen kellonsoittaja (1831), josta on tehty myös elokuvia.

Kirkon sisätiloilla on pituutta 130 metriä, leveyttä 48 metriä ja korkeus lattiasta kattoon on 35 metriä. Kaksi suurta länsitornia, joissa sijaitsevat kookkaat kellot, rakennettiin vuosina 1210–1250. Tornien korkeus on 68 metriä. Katedraaliin lisättiin 1200-luvulla kolme suurta, arkkitehtonisesti upeaa pyöreää ruusuikkunaa.

Ranskalainen arkkitehti Viollet-le-Duc entisti katedraalin vuosina 1845–1864.

Katedraali on yksi Pariisin, Ranskan ja koko Euroopan suosituimpia nähtävyyksiä, joka päihittää jopa Eiffeltornin. Notre Damea käy vuosittain ihailemassa 14 miljoonaa turistia.

1 kommentti