Mikään ei auta stressiin yhtä hyvin kuin Teho-osasto-sarjan lääkäreiden karmivien työpäivien seuraaminen
Kolumni
Mikään ei auta stressiin yhtä hyvin kuin Teho-osasto-sarjan lääkäreiden karmivien työpäivien seuraaminen
Suorituskeskeinen yhteiskunta vaatii yksilöä antamaan kaikkensa ja sitten vielä vähän. Teho-osaston tv-lääkärit muistuttavat, että 1990-luvun Chicagossa ihmiset todella pureksittiin loppuun, eikä kukaan syyttänyt muita kuin itseään, kirjoittaa antropologi Iida Korpiniitty.
14.4.2023
 |
Apu

Mikäli teillä on meneillään ruuhkavuodet, meinaatte hautautua töihin tai olette jättäneet kaiken taas viime tinkaan, suosittelen välittömästi palaamaan 1990-luvun megalomaanisen suositun sarjan, Teho-osaston pariin. Ilosanoma: kaikki kaudet katsottavissa HBO Maxista!

Teho-osaston katsominen ei tule ratkaisemaan ongelmanne ydintä, mutta se voi osoittaa, että vaikka luulette olevanne katkeamipisteessä, ette te ole. Ajatelkaa nyt noita chicagolaisia lekureita: 36 tunnin vuoroja, joiden aikana saa korkeintaan ottaa pieniä torkkuja takahuoneessa, ennen kuin joku tulee herättämään räppäisemällä ällöttävät sairaalamput päälle ja huutamalla: HERRA CONNERY LAKKASI HENGITTÄMÄSTÄ! Ja sitten pitää ehkä intuboida herra Connery yhdellä kädellä ja toisella kädellä käännellä dementoituneen rouva Anderssonin perätilassa olevaa vauvaa. Ja kaikista on ihan ok, että et ole nukkunut kuin 25 minuuttia tällä viikolla.

Sitten jos joku vaikka kuolee kämmäilynne johdosta ja työkaveri siihen päälle sättii surkeaa arvostelukykyänne, ei auta muu kuin juoda kuppi seisonutta kahvia ja niellä kyyneleet, ennen kuin mediheli putoaa sairaalan pihalle ja räjähtää. Ja taas mennään.

Stressini juurisyiden taklaamiseksi tarvitsisin epäilemättä kriittistä yhteiskunta-analyysiä, terapiaa ja vuorille vetäytymistä, mutta akuuttiin tilanteeseen jakso Teho-osastoa aamuin illoin toimii kuin häkä.

Itse kärsin säännöllisesti sekä nukahtamisvaikeuksista että kello neljältä heräämisestä. Molempiin kuuluu murehtimista ja syyllisyyttä siitä, että unettomuuteni saattaa haitata suorituskykyäni päiväsaikaan. Lisäksi ajanhallintani on optimistista ja deadlinen lähestyessä joudun toisinaan vetäisemään hillittömiä yöllisiä kirjoitusputkia. Stressitilojeni juurisyiden taklaamiseksi tarvitsisin epäilemättä niin kriittistä yhteiskunta-analyysiä, terapiaa kuin vuorille vetäytymistäkin, mutta akuutista tilanteesta selviämiseen jakso Teho-osastoa aamuin illoin toimii kuin häkä.

Lisäksi tarotkorttien kalmankatkuisia ennustuksia pelkääville annan yhden vinkin: maailman paras ennustus syntyy, kun etsii korttipakasta kaikki jätkät ja nimeää jokaisen heistä yhdeksi Teho-osaston toinen toistaan namuimmista lääkäreistä. Sitten vain nostelee pakasta kortteja kysellen samalla ihania kysymyksiä, kuten: Kenen kanssa menen ensimmäiseksi naimisiin? Kenen kanssa teen ensimmäiseksi lapsen? Kuka rakastaa minua ikuisesti? Vastaus on tietenkin aina se jätkä, kenen maata pakasta vetämäsi kortti edustaa. Yhtään huonoa vastausta ei voi tulla!

Varoituksen sana: mikäli olet katsonut sarjaa minun tapaani esiteininä 90-luvulla, saatat huomata keski-iän yllättäneen. Sen tietää siitä, että avioliitto ihanan ja viisaan Mark Greenen kanssa houkuttaa enemmän kuin vilkkusilmä-Dougin, kyynisen Kovacin tai kartano-Carterin kanssa (niin vastustamattomia kun he kaikki omilla tavoillaan ovatkin).

Kirjoittaja on helsinkiläinen antropologi, jota kiinnostaa tarkastella kulttuurisia ideaaleja ja niiden muutoksia niin kadulla kävellessään kuin tv:tä katsellessaan. Päätyössään konsulttina Iida tuo ihmisymmärrystä osaksi yritysten strategiatyötä ja muulla ajallaan hän kirkastaa havaintojaan maailmasta kirjoittamalla.

3 kommenttia