Historiaa, tulevaisuutta ja murhia − 10 koukuttavaa lahjavinkkiä kirjojen ystävälle
Joulun kirjavinkit
Historiaa, tulevaisuutta ja murhia − 10 koukuttavaa lahjavinkkiä kirjojen ystävälle
Joululahjasäkkiin sopii tuikata myös kirjoja. Tarjontaa on moneen makuun.

1. Väkevä selviytymistarina

Kristin Hannah: Tomun ja tuulen maa (WSOY)

Aina silloin tällöin saa käsiinsä kirjan, joka tempaa täysin mukaansa. Tomun ja tuulen maa on karu, kaunis ja koskettava lukuelämys, jota ei yksinkertaisesti voi laskea käsistään.

Ensimmäinen maailmansota on ohi. Yhdysvaltojen Keskilännen vehnäpeltojen keskellä kasvaa Elsa Wolcott. Mieli tekisi lukea ja oppia, mutta vanhemmat eivät näe syytä kannustaa Elsaa elämässä eteenpäin. Hän päätyy naimaan miehen, joka ei häntä rakasta. Vuosia myöhemmin hiekkamyrskyt tappavat viljan ja eläimet, melkein ihmisetkin. Tomu ajaa ihmiset kohti länttä, missä tarjolla on enimmäkseen lisää kurjuutta – mutta myös kaiken voittavaa ystävyyttä, solidaarisuutta ja rohkeutta.

Jälleen kerran Hannah Kristin kuvaa loisteliaan fiktion kautta tavallisia ihmisiä historian käännekohdissa.

Elisa Miinin

2. Kun Jimbo kävi Suomessa kylässä

Jim Pembroke: Just my situation – Muistelmat (Like)

Wigwam oli 70-luvun suuria musiikki-ilmiöitä Suomessa, melkein maailmallakin. Että näin hyvältä voi Härmässäkin musa kuulostaa! Bändin keulakuva oli britti Jim Pembroke, jota progefanit yhä kumartavat. Jimbon (1946–2021) tarina on nyt koottu postuumeihin muistelmiin.

Käsissä on persoonallinen katsaus yhden miehen vuosikymmenistä koukeroisen ja taiturimaisen musiikin ja suomalaisen maailman ristipölytyksestä. Diggari löytää kirjasta herkkupaloja lempikappaleidensa taustoista, mutta muulle kansalle ei tätä kirjaa oikein voi suositella. Kirja on kuin kirjoittajansa, hieman outo, mutta sille, joka wiguille on sielunsa jo myynyt, käsissä on aarre.

Samuli Isola

3. Ei sittenkään niin synkkä tulevaisuus

Mikko-Pekka Heikkinen: Norppaöljy (Johnny Kniga)

Helsinki on meren aaltojen alla. Uusi rantaviiva kulkee Helsinki- Vantaan lentokentän tienoilla. Mikko-Pekka Heikkisen vuoden 2029 Suomi on kovin erilainen kuin nykyinen.

Vaikka entinen maailma on romahtanut, kaupankäynti kiinnostaa enemmän kuin sotiminen ja yhteistyö vetää sotimista enemmän.

Norppaöljyn juoni vetää ja kerronta on sujuvaa, eikä huumoriakaan puutu.

Vähän kuitenkin tuntuu siltä, että kirjan reilut 200 sivua jäävät vähiksi useamman hahmon ja monikäänteisen juonen kehittelyyn. Toisaalta tylsää ei ehdi missään vaiheessa tulla.

Sammeli Heikkinen

4. Venäjän sisällissota pikakelauksella

Anthony Beevor: Venäjän vallan­kumous ja sisällissota (WSOY)

Vaikka kirjalla on mittaa kuusisataa sivua, se on liian ohut. Tältä tuntuu Venäjän vallankumous ja sisällissota -tietokirjan lukemisen jälkeen.

Anthony Beevor pyrkii teoksen nimen mukaan avaamaan Neuvostoliittoon johtaneet valtavat, monimutkaiset ja äärimmäisen veriset tapahtumat. Tässä hän onnistuu vaihtelevasti. Koska mukana on niin paljon, mistään ei kerrota kovin tarkasti. Suurin osa kirjasta kuluu sotatapahtumien kelaamiseen.

Ja kun sisällissota riehuu ympäri laajaa valtakuntaa ja siihen sekaantuvat vielä lukuisat ulkomaat, on vaikea pysyä perässä, missä juuri nyt käsittelyssä oleva taistelu käydään ja mikä sen merkitys onkaan. Lähdeviitteiden merkintä voisi olla myös selkeämpi.

Sammeli Heikkinen

5. Aivopesua ja kultteja

Camilla Läckberg ja Henrik Fexeus: Kultti (Otava)

Camilla Läckbergin ja Henrik Fexeusin trilogian toisessa osassa sukelletaan aivopesun ja kulttien syövereihin. Rikosetsivä Mina Dabiri aloittaa kollegoineen kilpajuoksun aikaa vastaan, kun Tukholmassa sijaitsevasta esikoulusta katoaa lapsi.

Paineet kasvavat, kun selviää, että tapaus kytkeytyy aiempiin, järkyttävän lopun saaneisiin kidnappauksiin. Lisäksi kaikki viittaa siihen, ettei tapahtumaketju pääty uusimpaan katoamiseen.

Kidnapatun lapsen lisäksi harmaita hiuksia Minalle aiheuttaa oma tytär. Kun selviää, että kuvioissa on myös Minan äiti ja epäilyksiä herättävä lahko, vaatii yksityiselämäkin huomiota. Minan iloksi apuun rientää jälleen mentalisti Vincent Walder.

Hieman hitaan alun jälkeen tarina alkaa rullata ja Menta­listista tykänneet viihtyvät tämänkin parissa.

Jaana Vainio

6. Menneisyyden teot kummittelevat

Ann Cleeves: Nousuvesi (Karisto)

Vera Stanhope tutkii taas! Tällä kertaa kyseessä on vanha eliittilukion kaveriporukka, joka on uskollisesti kokoontunut joka viides vuosi saareen. Taustalla on vanha tragedia, mutta varsinainen järkytys tulee tuoreessa tapaamisessa, kun yksi yli kuusikymppisiksi ehtineistä kaveruksista löytyy kuolleena. Itsemurhalta näyttävä teko paljastuukin murhaksi, ja Vera Stanhopen on aika alkaa kaivella myös menneitä. Pian tapahtumat alkavat vyöryä kuin saaren pengertien mantereelle peittävä nousuvesi, joka saattaa jälleen vaatia uhrin.

Selina Keränen

7. Veri roiskuu kulttuuripiireissä

Camilla Läckberg: Käenpoika (Otava)

Myös Fjällbackassa liikutaan sekä menneisyyden että nykyisyyden välillä, kun vanhat rikokset alkavat tulla maksuun.

Ruotsin kulttuuripiirin kerma järkyttyy heidän omiinsa kohdistuvista murhista. Juonikuvio on tällä kertaa vähän ennalta-arvattava, mutta Camilla Läckbergin monitahoinen seitti on silti itsessään kiin­nostava ilman murhaajan arvailuakin.

Yhteiskuntaluokkien kuvailu, mustasukkaisuus ja yläluokan kylmä kasvojen säilyttäminen luovat kirjalle aivan erityisen maailman.

Selina Keränen

8. Korona saapui Doggerlandiin

Maria Adolfsson: Syöksyvirtaus (Tammi)

Pandemia tarjoaa haastetta kaunokirjallisuudelle, sillä monella kirjailijalla on selvästi tarve huomioida korona tekstissä, mutta ainakin itse kaipaisin lukukokemukselta mieluummin eskapismia tartuntataudin täyttämästä arjesta.

Myös Doggerlandissa eletään koronan kurimuksessa. Karen Eiken Hornby muuttaa evakkoon, jotta talonsa menettänyt äiti voi miesystävineen tulla heille asumaan. Henkilöhahmot käyvät suomalaisillekin parin vuoden takaa tuttua pohdintaa uusista tervehdysmetodeista.

Kaiken tämän keskellä surmataan nuori nainen, ja pian käy ilmi, että muissakin kuolemantapauksissa on syytä epäillä rikosta. Mikä uhreja yhdistää ja miten omien ongelmiensa kanssa kamppailevat Karen ja oudosti käyttäytyvä kollega Astrid Nielsen ehtivät murhaajan edelle? Vetävä teksti on jälleen taattua Adolfssonia.

Selina Keränen

9. Karmea rikos vetävässä paketissa

Cara Hunter: Ei ulospääsyä (Otava)

Cara Hunterin kirjat tuppaavat olemaan sellaisia, joita ei malttaisi laskea käsistään. Adam Fawley -sarjan kolmas osa Ei ulospääsyä jatkaa samaa linjaa.

Tällä kertaa hirvittävä tapaus on vaikea poliiseillekin. Talo tuhoutuu tulipalossa, ja sisältä löytyy kaksi lasta. Vanhemmat ovat kuitenkin kadonneet kuin tuhka tuuleen – voivatko he olla syyllisiä omien lastensa murhapolttoon?

Samaan aikaan rikoskomisario Adam Fawleyn oman elämän kuohut jatkavat myllerrystään. Oman lapsen menetys ja sen vaikutus avioliitolle painavat yhä raskaasti.

Selina Keränen

10. Hakkeri jahtaa syntisiä

Anna Jansson: Synnin vartijat (Gummerus)

Rikospoliisi Maria Wernin arki on muuttunut täysin, kun puoliso Björn on halvaantunut ja vaatii ympärivuorokautista hoivaa. Keuhkokuumeesta toiseen kulkeva Björn ei enää kykene puhumaan, mutta Maria uskoo tietävänsä, mitä puoliso haluaa.

Kaiken muun päälle iskee hakkeri, joka katsoo oikeudekseen teloittaa ”syntisiä pettureita” ja striimata teot verkkoon. Pian teot uhkaavat osua jo lähelle Werniä, mutta saadaanko tekijä pysäytettyä?

Selina Keränen

Kommentoi »