Terveys ja hyvinvointi
Voinko käydä hierojalla, vaikka minulla on suonikohjuja? Kiminkinen vastaa
19.1.2020
 |
Apu

Kysymys:

Jaloissani on  orastavaa pientä suonikohjua. Saanko käydä hierojalla, jossa hierotaan kokonaisvaltaisesti myös jalat? Olen kuullut kahta koulukuntaa asiasta.

Vastaus:

Saaminen ja antaminen edustavat ajatonta taistelua oman ja lähimmäisen edun välillä. Antamisen katsotaan autuuden kriteeristöllä priorisoituvan ottamisen kustannuksella. Valitettavasti tämäkin teema todentuu ajankohtaiseksi näinä työmarkkinaneuvotteluiden aikoina. Ihminen paljastaa luontonsa silloin, kun tulee kyse omista eduista, palkasta ja perinnöstä.

Nämä kaikki tulivat mieleeni kysymyksen ensimmäisestä sanasta: saanko. Kun suora kysymys esitetään lääkärille, siihen ei voi vastata pelkästään kyllä tai ei. Oppiemme mukaisesti tulee artikuloida: "En tiedä, kun en ole tutkinut Teitä vielä." Se koskee muun muassa istumista, täydellä painolla murtuneelle nilkalle varaamista tai vatsalihasjumppaa synnytyksen jälkeen.

Kovin monista saamisen alalajien hyödyistä ei vallitse tieteellistä näyttöä. Nelikymmenvuotisen urani aikana monet käsitykset ovat heittäneet volttia. Perimmäinen kysymys alkaa sanalla miksi – miksi keisarilla ei ole vaatteita? Miksi piti ottaa kaikilta naisilta papa-näyte synnytyksen jälkitarkastuksessa, miksi polvia tähystysleikattiin, miksi hoivakodeissa ei saanut säilyttää päivystyslääkkeitä ja miksi lasten tulehtuneet välikorvat piti puhkaista. Mikäli ei totellut säännöksi paalutettua tapaa, saattoi saada sanktion. Näitä tilanteita esiintyy vieläkin pilvin pimein.

Suonikohjut ovat peräpukamien ja kansallispuistojen tapaan osa identiteettiämme. En ryhdy keksimään omia sanojani, vaan siteeraan HUSissa kirjoitettua.

Suonikohjut ovat pintalaskimoiden paikallisia laajentumia, jotka ovat seurausta laskimoveren paineistumisen aiheuttamasta laskimon paikallisesta venytyksestä. Satunnaisesti venytys voi aiheuttaa kivun tunnetta kohjustoon, mutta valtaosa suonikohjuista on oireettomia. Joskus suonikohjuun voi syntyä paikallinen verihyytymä eli veritulppa, jolloin suonikohju muuttuu kovaksi ja kipeäksi ja iholle kehittyy ärsytystulehdusreaktiosta johtuen punoitusta. Puhutaan laskimotukkotulehduksesta (tromboflebiitti). Vähäisimmillään laskimoveren paineistuminen aiheuttaa ihon pienten laskimoiden laajenemista, jolloin iholle syntyy luutasuoniksi (teleangiektasia) kutsuttuja verisuonimuodostelmia. Ne ovat hyvin yleisiä ja kertovat lähinnä lisääntyneestä taipumuksesta saada oireileva isompien laskimoiden vajaatoiminta.

Pitkät esihöpinät tiivistyvät lyhyeksi vastaukseksi. Mene hyvä ihminen koulutetulle hierojalle, jos mielesi niin tekevi. En näe sille tapauksessasi mitään tieteeseen pohjautuvaa estettä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.