Terveys ja hyvinvointi
Voiko verenpainemittariin luottaa? – Peräkkäisten mittausten välillä on isoja eroja – Apu-klinikka vastaa
11.12.2020
 |
Apu

Kysymys:

Kun mittaan verenpaineeni vasemmasta olkavarresta kolmasti, ensimmäinen mittaustulos on joskus huomattavasti korkeampi kuin kaksi seuraavaa. Ne taas ovat suurin piirtein keskenään samansuuruisia. Mikä tulos on ”oikea”?

Vastaus:

Olet oleellisen äärellä: miten elintoimintoja mitataan luotettavasti ja objektiivisesti? Hengitysfunktion perustesti on spirometria ja luuston mineraalipitoisuuden DEXA-tutkimus. Verenpaine mitataan laadukkaalla mittarilla olkavarresta.

Itse käytän vastaanotollani pelkästään perinteistä pumpattavaa elohopeamittaria, jonka lukemat saadaan kuuntelemalla stetoskoopilla kyynärtaipeen kohdalta valtimon päältä.

Ihmiskorva ei sekoa rytmihäiriöistä, kuten mittausteknisesti ongelmallisimmasta eteisvärinästä, siinä määrin kuin automaattimittari, joka sysää ruutuun herkästi erroria. Luonnollisesti kotiseurannassa ja monissa potilaan monitorointitilanteissa automaattimittari on käyttökelpoisin.

Stressi nostaa verenpainetta

Verenpaineen tulee kohota stressin vaikutuksesta, olkoonpa se sitten fyysistä, psyykkistä, sosiaalista tai hengellistä. Taustalla vaikuttaa tahdosta riippumattomaan autonomiseen hermostoomme koodattu pelko ja pako -reaktio, joka valmistaa meitä selviämään uhkaavasta tilanteesta.

Silloin silmäterät ja keuhkoputket laajenevat autonomisen hermoston sympaattisen divisioonan koodaamina, syke kohoaa ja verenpaine nousee. Sydämen tulee pumpata tehokkaasti hapekasta verta lihasten käyttöön. Tarpeille ei ole kiireessä aikaa, joten suoli ja virtsarakko ajavat alas toimintaansa. Ne asiat ehtii hoitaa sitten paremmalla ajalla palautumisvaihetta isännöivän parasympaattisen hermoston toimesta.

Siispä lepoverenpainetta ei tule mitata autonomisen hermoston myrskyn aikana. Siihen luokittuu sappea kiehauttava tunnekuohu, kuten itselle epämiellyttävän poliittisen keskustelun tai jännittävän urheilutapahtuman seuraaminen. Ennen toimenpidettä ei ole eduksi nauttia pannullista kahvia.

Ensimmäinen mittaus on aina seuraavia korkeampi

Ensimmäinen mittaustulos on itsellänikin säännönmukaisesti seuraavia korkeampi. Tähän näyttää yhdistyvän tuloksen jännittämisen ja mansetin puristuksen aiheuttaman kivun laukaisemaa pelko ja pako -reaktion poikasta, mikä lievenee toistosuorituksessa.

Juuri tämän vuoksi mittaustuloksia arvioitaessa käytetään ensimmäisen ja toisen ja lopulta koko mittaussarjan keskiarvoa.

Kotimittauksissa suosituksen mukaan sen tulisi olla alle 135/85 mmHg ja muun muassa diabeetikoilla, valtimonkovettumatautia ja sen komplikaatioita sekä munuaisten vajaatoimintaa potevilla mieluusti alempikin, jos se vaivattomasti saavutetaan.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.