Terveys ja hyvinvointi
Miksi rauhoittava lääke piristää – onko oireiden taustalla sittenkin jotain muuta kuin masennus? Apu-klinikka vastaa
27.6.2022
 |
Apu

Kysymys:

Minulla on diagnooseina toistuva masennus, GAD ja BPD. Oksatsepaami lisää toimintakykyäni, suorastaan piristää ja tekee minusta toimeliaan. Voiko tästä päätellä jotain? ­Voivatko oireeni johtua sittenkin ­jostain muusta, kun kerran rauhoittavan lääkkeen vaikutus on tuollainen? ­Toisaalta lääke kyllä myös poistaa ahdistuksen tehokkaasti.

Vastaus:

Tavallaan kysyt ja vastaat. Vaikeasti suomalaisen suussa vääntyvien kirjainyhdistelmien taustalla vilahtelevat ahdistuneisuus ja epävakaa persoonallisuus. Näistä voi päätellä, että Sinulla täytyy olla hoitosuhde psykiatriin. Tämän alan diagnoosinasettelu, terapioiden ja lääkkeiden valinta sekä seuranta edellyttävät pitkällistä tuntemusta ja psykiatrilta moitteettomasti toimivia hoksottimia sekä erinomaista asiantuntemusta. Tämän vuoksi on mahdotonta ottaa neljän rivin esi­tietomäärällä kantaa diagnostiikkaan.

Olet huomannut bentsodiatsepiinien keskeisen ominaisuuden: ne ovat tehokkaita lievittämään ahdistusta. Tämä on merkittävä, muttei ainoa syy sille, että niihin voi jäädä koukkuun. Ahdistuksen palaaminen vaikutuksen hiipuessa kannustaa uuteen annokseen. On kuitenkin tilanteita, joissa bentsojen käyttö lääkärin valvonnassa on tarpeellista. Niiden lukuisat haitat pitkäaikaiskäytössä edellyttävät tarkkaa potilasvalintaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.