Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Yölliset vessareissut rasittavat
22.12.2017
 |
Apu

Kysymys:

Mitä tehdä, kun yölliset pissaamiset pilaavat päiväni? Tarve tulee 2–3 kertaa yössä. Aamulla ja pitkin päivää väsyttää. Elän terveellisesti: olen raitis, liikun, ja paino on normaali. Olen varhaiseläkkeellä.

 Olen vähentänyt juomista illalla. Juon paljon vettä ja teetä päivisin ja mietin, johtuisiko vaiva liiasta juomisesta. Sokeriarvoni ovat yläkantissa, ja hiljattain sokerirasituskoe oli seitsemän vaiheilla. Se on aina ollut tuota luokkaa, mutta muut sokeriarvot ovat olleet normaaleja.

Olen yksinäinen, ja makeanhimooni olen syönyt kyllä karkkia jonkin verran, että se siitä terveellisestä elämästä. Miksei liikunta vaikuta sokeriarvoja alentavasti? 

Minulta on poistettu kilpirauhanen syövän takia 1996, ja lääkitys on kohdallaan. Onko tällä merkitystä vaivaani? Lisäkilpparit ovat tallella. Perintörasitusta ei ole. 

Ritva Helena, 64 v

Vastaus:

Kyllä verensokeri laskee liikkumalla kuten verenpainekin. Kyse ei voi olla kuitenkaan pelkästä hissuttelusta, vaan tarvitaan kunnon hikilenkki, joka on mieluusti puolesta kokonaiseen tuntiin kestävä aherrus. 

Paasto- ja pitkäsokerisi ovat viitearvoissa, mutta kahden tunnin sokerirasituskokeessa kahden tunnin kohdalla mittari näyttää seitsemäistä. Jos näin on, tulos on normaali. 

Koska tässä piilee ilmeinen väärinymmärryksen siemen, kerrataan sokeritaudin laboratoriodiagnostiikka. Siinä käytetään nykyään kolmen kokeen yhdistelmää: kohonnut paastosokeri 7 mmol/l tai yli, oireettomilla vähintään kaksi kertaa, verensokeri sokerirasituskokeessa kahden tunnin kohdalla 11 mmol/l tai yli, oireettomilla vähintään kaksi kertaa, HbA1c 48 mmol/l tai yli. Matalampi taso ei sulje pois sokeritautia. Sokerirasituskokeessa vähintään 12 tunnin paaston jälkeen määritetään laboratoriossa paastoverensokeri, minkä jälkeen potilas juo 75 g sokeriliuosta. Verensokeri mitataan kahden tunnin kohdalla. Jos tulos on välillä 7,8–10,9 mmol/l, puhutaan heikentyneestä sokerin siedosta. Alle 7,8 mmol/l arvo on normaali. Jos paastoarvo on välillä 6,1–6,9 mmol/l puhutaan suurentuneesta paastoarvosta. Täysin normaalina paastosokeriarvona voidaan pitää lukemaa alle 6,1 mmol/l. Erityisesti heikentynyt sokerinsieto ennakoi sokeritaudin puhkeamista, jolloin viimeistään on laitettava elämisen tavat remonttiin (laihtuminen, liikkumisen lisääminen lihasvoimaa käyttämällä).

Ilmoitat yölliseksi virtsaamistiheydeksesi 2–3 kertaa. Itselleni miehenä se ei kuulosta kummoiselta – pikemminkin arkipäiväiseltä. Käytän lääkitystä eturauhaseni pienentämiseksi, mutta siitä huolimatta käymme tarpeilla yhtä taajaan. 

Virtsan heittämisen fysiologia on suunniteltu noudattamaan sellaista vuorokausirytmiä, että virtsaa erittyy öiseen aikaan enemmän. Tämä korostuu vanhemmiten etenkin sydämen vajaatoimintaa potevilla. Sellaisesta ei voi kohdallasi puhua. Luonnollisia yöllisiä pissattajia ovat alkoholi ja reippaampi juominen yötä vasten sekä tietenkin virtsan (po. natriumin) poistolääkkeet tai muuten samalla tavoin vaikuttavat valmisteet (esim. tyypin II sokeritautiin käytettävät SGLT-2:n estäjät). Myös uniapneaan voi liittyä virtsaamistarpeen lisääntyminen. Voisiko olla niin, ettet olekaan väsynyt päivällä parin hassun yöllisen vessassa käynnin vuoksi, vaan uniapnean? Panepa mietintään ja tutustu vaivaan googlettamalla Terveyskirjasto.

Roskakoriin heitetyllä kilpirauhasellasi ei ole osuutta vaivaasi. Käytät asianmukaista korvaushoitoa. Mikäli kertomistani asiaasi mahdollisesti vaikuttavista näkökohdista ei löydy villoja, on mahdollista kokeilla lääkitystä. Toistaiseksi vailla kilpailijoita oleva Betmiga rentouttaa rakkoa siinä määrin, että siihen mahtuu enemmän tavaraa. Tällä lääkkeellä on huomattavasti vähemmän haittoja kuin aiemmilla tiheävirtsaisuuteen käytetyillä valmisteilla. 

Kuva: Shutterstock

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.