Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Onko diabetekseen uusia hoitomuotoja?
15.1.2016
 |
Apu

Kysymys:

Sisarellani ilmeni diabetes. Onko uusia hoitoja tullut? Olen ollut lukevinani jostain, että uusia apuja olisi. Hoidot kehittyvät.

Vastaus:

 

Hivenen jään kaipaamaan sisaren askelmittarin lukemia tämän maallisen vaelluksen estradilla. Toisaalta ymmärrän kovinkin hyvin, ettei naisen ikää sovi julkisesti esille laittaa.

Puhtaasti tilastollisesti arvioiden ja kysyjän oletettua ikähaarukkaa tsuumaillen, päädyn siihen päätelmään, että todennäköisimmin kyseessä on tyypin II diabetes. Diabetes ei ole enää mikään yksi ja ainoa tauti. Se määritelläänkin eri syistä johtuviksi sokeriaineenvaihdunnan häiriöiksi, jotka aiheuttavat veren sokeripitoisuuden suurenemista. Ryyppäämälläkin on mahdollista toistuvien haimatulehdusten muodossa saada haimansa nurin. 

Insuliini syntetisoituu haimassa Langerhansin saarekkeiden beetasoluissa, joiden paino on täysikasvuisella 1–2 g. Näin pienestä ihmisen elämä on kiinni! Tyypin I diabeteksessa insuliinia tuottavat haiman beetasolut tuhoutuvat todennäköisimmin autoimmuuniprosessin seurauksena, jolloin kehittyy insuliinin puutos. Insuliinia annettiin ensimmäistä kertaa kokeellisesti ihmiselle pistoksena Torontossa 11.1.1922. Se oli vallankumous tyypin I diabeteksen hoidossa. 

Insuliinit, niiden annostelumuodot ja verensokerin seuranta ovat kehittyneet huimasti. Geneettistä riskiä tyypin I diabetekseen on pystytty kartoittamaan, mutta sillä on vasta tieteellistä merkitystä. Lisäksi on varmistumassa, että enteroviruksilla saattaa olla yhteys Langerhansin saarekkeiden tuhoutumisprosessissa, mikä antaisi mahdollisuuden rokotteen kehittämiselle. Tampere on ollut tässä tutkimuksessa edelläkävijä. 

Markkinoille on tullut entistä pitkävaikutteisempia perusinsuliineja, jotka sopivat erityisesti niille diabeetikoille, joilla esiintyy toistuvia matalia sokeriarvoja (hypoglykemia) varsinkin yöaikaan. Ongelmapotilaiden tutkimusta helpottavat useiden vuorokausien verensokeriseurannat kudosmittauksilla, joista selviää parhaiten verensokerin käyttäytyminen vuorokauden eri aikoina suhteessa ateriointiin ja liikkumiseen. Keinohaimat, joissa voidaan käyttää sekä insuliinia että sen vastavaikuttajaa glukagonia, ovat kehitteillä tyypin I diabeteksen hoitoon. Saapa nähdä, ehtiikö tämä sukupolvi enää nähdä niiden rantautumista käytännön potilastyöhön. Näyttää todennäköisimmältä, että tämä tulee olemaan tulevaisuudessa tyypin I diabeteksen hoitoväline. 

Insuliininpuutosdiabetesta voidaan hoitaa vain insuliinilla. Tyypin II diabetes on aivan toinen ja verisuonten kannalta jopa paljon vakavampi tauti, toki siinäkin verensokeri kohoaa. Kyse on rasvamaksan (esiintyy noin 40 %:lla suomalaisista) ja metabolisen oireyhtymän (MBO ilmiasunaan yleisimmin keskivartalolihavuus) aiheuttamasta vahvasti perinnöllisyyteen ja elämäntapoihin liittyvästä tilasta, jota ei primaaristi hallitse insuliinin puutos. 

Tyypin II diabeteksessa maksa tuottaa liikaa sokeria pääasiassa yöllä, insuliini ei tehoa kunnollisesti ja lisäksi haiman insuliinieritys on häiriintynyt. Kun insuliinin vaikuttamattomuus (resistenssi) lisääntyy, haima ei lopulta enää kykene erittämään tarpeeksi insuliinia, jolloin verensokeri nousee ja puhkeaa tyypin II diabetes. Koholla oleva sokeri myrkyttää haiman ja estää insuliinieritystä. Koska tyypin II diabetekseen liittyy MBO, valtimokovettumataudin vaara on mittava. Jo puolella uusista tyypin II diabeetikoista on ahtaumia valtimoissa. 

Hoidossa on keskeistä elämäntapamuutosten avulla purkaa insuliinin vaikuttamattomuutta laihduttamalla, liikkumalla ja syömällä oikein. Elämäntapamuutoksilla voidaan koko tyyppi II:sen kehittymistä estää tehokkaasti. Samat periaatteet tepsivät hoidossakin. Mikäli potilas kykenee merkittävästi laihtumaan (jos hän on lihava, mikä on tavallista), liikkuu reippaasti ja syö oikein, ei välttämättä tarvita lääkitystä. Oikea hoito on aina fysiologian palauttaminen ihmiskunnan geeniperimää vastaavaksi, ihmistä ei ole luotu löhöämään. Keskeistä on estää valtimotauti.

Elämäntapamuutoksia ei korvaa mikään – se on se varsinainen hoito. Mikäli potilas ei tässä onnistu, on taudin vaarallisuuden vuoksi turvauduttava lääkitykseen. Peruslääke metformiinin rinnalle ovat tulleet inkretiinihormoniin vaikuttavat valmisteet joko tabletteina tai tehokkaampina pistettävinä muotoina sekä uusimpana tulokkaana lääkkeet, jotka lisäävät sokerin erittymistä virtsaan. Niistä on juuri saatu lupaavaa näyttöä valtimotautikomplikaatioiden ehkäisyssä. Se on kovin tärkeää, sillä tyypin II diabeteksessa valtimotaudin ehkäisy on oleellista, eikä sokeritautilääke itse missään tapauksessa saisi sitä vaaraa lisätä. Tällä hetkellä merkittäviä muita uusia lääkkeitä tyypin II diabeteksen hoitoon ei ole näköpiirissä. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.