Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Mitä vatsavaivojen kanssa pitäisi tehdä?
14.1.2018
 |
Apu

Kysymys:

Olen kärsinyt kymmenen vuotta vatsa-oireista: kipua, ummetusta, ripulia jne. On tähystetty molemmista päistä: löytyi helikobakteeri, joka hoidettiin. Välillä närästää, mutta en tarvitse lääkettä. Joskus lääkäri sanoi, että kyseessä voi olla ärtynyt suoli. Mitä pitäisi tehdä? En saanut minkäänlaista hoito-ohjetta. Vatsakipua ­aiheuttaa esimerkiksi kermakakku. Keliakiaa ei ole todettu. Miten tästä eteenpäin?

Elise

Vastaus:

Potilas on paras asiantuntija siinä, miltä hänestä itsestään tuntuu, mutta hän ei ole paras asiantuntija siinä, mistä se johtuu.

 Oireittesi kuvaus on lyhyt mutta informatiivinen. Aikajana kertoo oleellisimman: pahanlaatuinen ei tauti voi olla. Keskeiseksi todentuu sekin, että tutkia pitää ja kunnolla kertaalleen: tähystetty on ja molemmista päistä ja putki ilmeisesti välillä pesty. On suljettu pois kasvaimet sekä niiden esiasteet polyypit vahvasta suolesta sekä tulehdukselliset suolistosairaudet ja keliakia siinä sivussa. Käteen jäi helikobakteeri, mikä on varmaan luurannut närästysoireittesi takana. Oletan, että on varmistettu testillä, että hoito on tehonnut ja ettei tuo ryökäle ole uusinut. Oletan lisäksi, että kymmenessä vuodessa eriasteiset ruokaintoleranssit on suljettu pois ja että sappihapot pääsevät asiallisesti nieltyä sapuskaa prosessoimaan ja haima toimii paksusti.

 Sinulla on todennäköisimmin toiminnallinen vatsavaiva, mitä esiintyy ajoittain reilulla puolella länsimaiden väestöstä. Puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä. Tyypillistä on vaihteleva ummetus ja ripuli sekä turvotus ja ajoittaiset vatsakivut, joihin ulostaminen tuo helpotusta. Vaivojen taustalla on epäilty luurailevan länsimaisen elämöimisen tavat, joita voivat hämmentää ravinnon imeytymättömät sokerit, poikkeava suoliputken supistelu, luonnonmukaisesta poikkeava bakteerikanta, suoliston yksilöllinen aistimien herkkyys, jonkinlainen muuten mittaamaton tulehduksellinen tila putkessa, autonomisen hermoston herkkyys tai psykososiaaliset tekijät.

 Keskeistä on tiedostaa tutkimusten jälkeen, että kyseessä on hyvänlaatuinen vaiva, vaikka se voi joskus olla hyvinkin kiusallinen. Erilaisia ruoka­järjestelyjä kannattaa kokeilla asiantuntijan, mielellään ravitsemusterapeutin, johdolla. Välttämislistoissa pitää ymmärtää, että kyse ei ole aller­giasta eikä terveyden vaarantumisesta satunnaisessa kontaktissa, joten fanaattisuuteen ei pidä langeta, eikä edellyttää juhlien järjestäjiltä kohtuuttomuuksia. Liikkuminen on aina eduksi. Joskus voi lievitystä koitua sopivasta lääkityksestä. Oirepainotteisessa vaivassa kohtaamisvaikutuksen osuus on merkittävä, mikä selittää yksittäistapauksissa hyvinkin monenlaisten terapioiden ja ­lisäravinteiden liennyttävää vaikutusta. Hyvää tieteellistä perusinformaatiota löydät ­netistä Duodecim-terveys­kirjastosta. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.