Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Mistä johtuvat diabeetikon jalkapohjavaivat?
9.2.2018
 |
Apu

Kysymys:

Minulla on ollut outo vaiva jalkapohjissa. Niissä on outoa värinää, ja ne ovat niin sileät ja liukkaat, etteivät ne pidä. Tämä aiheuttaa sen, etten pysy pystyssä. Sairastan diabetesta, ja lääkkeeni ovat Metforem, Janumet, Forxiga, Bisoprolol ja Losatrix Comp.

Liukastelija

Vastaus:

Kysymyksesi on hyvin tärkeä. Voimme tiivistää ydinasian sanapariin sokeritauti ja jalat – ja iso huutomerkki perään.

 Lääkelistastasi käy päätteleminen, että Sinulla on tyypin II sokeritauti – juuri se, mikä muodostaa ison riskin valtimonkovettumataudin kehittymiselle. Kun sokeritauti diagnosoidaan, jo puolella potilaista on ahtaumia valtimoissaan. Tuntemattomasta syystä erityisesti naisten riski saada diabeteksen kylkiäisenä sepelvaltimotauti on suuri. 

 Lääkelistasi kertoo toisen yhteyden: verenpaine- ja sokeritauti kulkevat potilailla usein yhtä jalkaa. Kiinnitän huomioni siihen, että lääkelistallasi on kahdessa eri valmisteessa vanhinta (mutta edelleen ajankohtaista) tyypin II sokeritaudin lääkettä metformiinia: Metforem ja Janumet. Varmista, että annoksesi ovat oikeat. Käytössäsi on myös Bisoprolol. Beetasalpaajia ei enää juuri käytetä verenpainelääkkeenä kuin sepelvaltimotaudissa ja lääkeyhdistelmissä silloin, kun ei ilman tulla juttuun. Ne voivat supistaa verisuonia ja siten aiheuttaa huonontuneen verenkierron oireita juuri jalkoihin. On mahdollista, että sinulla on beetasalpaajalle jokin peruste. Jos on, olisi edullisempaa käyttää verisuonia laajentavaa salpaajaa.

 Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että sokeri on myrkkyä – siis silloin, kun sitä on liikaa veressä. Se alkaa tarttua valkuaisrakenteisiin aiheuttaen hallaa silmänpohjille, munuaisille ja hermoille. Tämän vuoksi näiden komplikaatioiden ehkäisemiseksi on tärkeää pitää verensokeri kurissa. Toinen asia on sitten se, että tyypin II sokeritautiin liittyy yleensä sellainen aineenvaihdunnallinen tila (metabolinen oireyhtymä), mikä altistaa kuvaamallani tavalla valtimonkovettumataudille.

 Lääkärin järki pätkii, ellei hän kaltaisellasi potilaalla ensin paaluta oireitasi sokeritaudin aiheuttamiksi (kunnes toisin on osoitettu). Keskustelin asiasta Keski-Suomen keskussairaalan diabetespoliklinikan kokeneen jalkaterapeutin Maarit Siekkisen kanssa.

 Korkean sokerin usein aiheuttama hermovaurio polyneuropatia voi ilmetä moninaisin oirein. Siekkinen on havainnut, että toisinaan valitetaan, että on kuin kävelisi pikkukivien päällä. Vaivan alussa iho herkistyy joskus liikaa. Vaurion edetessä jalkaterien tunto heikkenee ja tuntuu puutumista, pistelyä ja kipua, joka voi äityä melkoiseksi. Neuropatian edetessä oireet voivat kivuta sääriin ja reisiin saakka. Tunnon heikkeneminen altistaa jalan hiertymille ja pikkuvammoille, mitkä herkästi tulehduttavat kudoksia. Jos valtimoverenkierto on vielä heikkoa, parantuminen hidastuu ja kuolioriski kasvaa. Diabeetikon jalkojen hoidon tärkeyttä ei käy liikaa korostaminen.

 Polyneuropatiaa selvitellään haastattelemalla, tutkimalla jalkojen tuntoa ja ENMG:llä (sähköhermotutkimus). Kivun hoitamiseen eivät yleensä tehoa tavanomaiset lääkkeet.

 Jalkapohjan rasvapatja voi ohentua muutenkin, mikä vaikeuttaa osaltaan liikkumista. Siekkinen suosittaa silloin ja myös tapauksessasi silikonipohjallisia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.