Terveys ja hyvinvointi
Kylmät kädet ja jalat: Mistä kylmettyminen johtuu ja voiko sille tehdä jotain? Voiko verenpainelääkitys olla syy? Apu-klinikka vastaa
31.12.2021
 |
Apu

Kysymys:

Olen 85-vuotias nainen. Viime vuosina olen alkanut kärsiä käsien ja jalkojen voimakkaasta kylmenemisestä. Kädet ovat olleet jopa niin ­kohmettuneet, ettei mikään tahdo pysyä niissä. Mikä tähän mahtaa olla syynä ja onko tälle mitään tehtävissä? Minulla on lääkityksenä verenpaineeseen Micardis Plus kaksi kertaa päivässä ja iltaisin lisäksi Norvasc, selkäsärkyyn Tramal sekä astmasuihkeet.

Vastaus:

Verenkierron, erityisesti pintaverenkierron, säätely heikkenee vanhemmiten. Tunnen kaltaisiasi kylmäkouria ja -jalkoja paljon. Olen maininnut jo aiemmin yli 90-vuotiaan edesmenneen pappani, joka istuskeli heinäkuun helteellä pihakeinussaan karvalakki päässä, rukkaset kädessä ja töppöset jalassa odotellen kampiaisia eli pienimuotoista juhla­hetkeä, jota vietettiin, kun heinät saatiin kuivina latoon.

Käsiin ja erityisesti jalkoihin on sydänpumpusta pitkä matka. Siinä voi tulla verelle monenlaista estettä, kun se virtaa kohti kärkijäseniä. Sama matka on ­hermoillakin, jotka säätelevät verisuonten kaliiperia. Ei liene ihmeellistä, jos vanhemmiten yhteydet välillä pätkivät.

Beetasalpaajalääkkeet supistavat valtimoiden seinämää, joten niiden käyttäjillä voi esiintyä kuvaamiasi oireita. Jos niitä on pakko käyttää ja potilaani saa niistä oireita, pyrin valitsemaan valmisteen, joka laajentaa suonia – sellainenkin on tarjolla. Popsit aivan erinomaisia verenpainelääkkeitä, jotka pikemminkin pyrkivät laajentamaan suonia, joten oireesi eivät ole peräisin käyttämistäsi lääkkeistä.

Veri tulisi saada kiertämään. Pieni siivu konjakkia ei liene silloin tällöin haitaksi, ellei alkoholi ole ­ongelmaksi tuppautunut.
Tapani Kiminkinen

Kylmäämisen yhteydessä muistetaan aina mainita kilpirauhasen vajaatoiminta. Se aiheuttaa kuitenkin ennemmin sisäistä kylmyyden tunnetta kuin käsi- ja jalka­oireita. Toki kilpirauhaskokeet voi aina ottaa, kunhan voi luottaa siihen, että ­lääkäri osaa ne tulkita lääketieteellisin perustein. Samalla kannattaa luodata verta sen verran, että anemia ja muun muassa munuaisten, maksan, lisä­munuaisten ja lisäkilpirauhasten toiminta tulee tarkistetuksi.

Niinpä, veri tulisi saada kiertämään. Kallistuva kahvitilkkanen tekee aina terää, kunhan ei sitä iltapäivästä lähtien nauti, koska yöunet voivat häiriintyä. Pieni siivu konjakkiakaan ei liene silloin tällöin haitaksi, ellei alkoholi ole ­ongelmaksi tuppautunut.

Norvascin tilalle voisi kokeilla vielä enemmän suonia laajentavaa toista ­kalsiumkanavan salpaajaa, nifedipiiniä. Ja eihän mikään voita kunnon pässinpökkimiä villasukkia.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.