Terveys ja hyvinvointi
Miksi kaliumarvoni on 4,9? Syön pinaattia ja avokadoa – Nostaako Burana lukemaa? – Apu-klinikka vastaa
20.9.2020
 |
Apu

Kysymys:

Verikokeissa kaliumarvoni oli viitearvojen rajoilla eli 4,9. Mistä tämä voi johtua? Voiko ravinnosta saatu kalium nostaa sitä? Olen juonut paljon vihannesmehuja ja syönyt muun muassa pinaattia ja avokadoa. Pari vuotta sitten arvo oli 3,4–3,5. Olen joutunut käyttämään Buranaa tulehduskipulääkkeenä kuukauden ajan. Voiko se nostaa kaliumarvoa?

Vastaus:

Elimistö pyrkii itsesäätelyn avulla pitämään veren kaliumarvon normaaleissa rajoissa. Tärkein kaliumtason säätelijä on munuainen. Jos kaliumin saanti ruoasta lisääntyy, munuaiset lisäävät kaliumin erittymistä virtsaan.

Terveellä ihmisellä ruoka ei yleensä nosta kaliumpitoisuutta yli viitearvojen. Kohonnut kalium voisi siten teoriassa viitata myös munuaistautiin. Tosin onhan kaliumarvosi vielä normaalin rajoissa (3,3–4,9 mmol/l).

En ole lääkityksen asiantuntija, mutta kommentoin asiaa lyhyesti.

Lääkkeet vaikuttavat kaliumpitoisuuteen

Jotkin lääkitykset vaikuttavat kehon kaliumpitoisuuteen. Esimerkiksi nesteenpoistolääke, jossa on kaliumia lisänä, tai jotkin sydän- ja verenpainelääkkeet (ACE-estäjät ja ATR-salpaajat) voivat nostaa kaliumpitoisuutta.

Tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla (Buranan vaikuttava aine), on kuvattu kaliumarvoja nostavaa vaikutusta erityisesti, jos käyttää samalla edellä mainittuja lääkkeitä verenpaineeseen tai sydänlääkkeinä. Näistä asioista sinun kannattaa ehdottomasti keskustella lääkärin kanssa.

Kalium laskee verenpainetta

Kalium on suolan natriumin vastavaikuttaja: se laskee verenpainetta. Sitä on runsaasti hedelmissä, marjoissa, vihanneksissa ja niistä tehdyissä mehuissa. Suomessa myös kahvi on merkittävä kaliumin lähde. Teessä on vain viidennes kahvin kaliummäärästä.

Jos juo kahvia puoli litraa päivässä, eli 2–3 annosta, saa kaliumia 500 mg. Se on saman verran kuin puolessatoista banaanissa tai yhdessä avokadossa tai 80 grammassa pinaattia.

Kasvis- ja hedelmämehuissa on saman verran kaliumia kuin kahvissa eli 100 mg desilitrassa, pois lukien appelsiinimehu, jossa on jopa 200 mg/dl. Pinaatissa on kaliumia 620 mg/100 g, mutta tuo 100 gramman pinaattiannos on tosi suuri –ani harva syö jatkuvasti niin paljon.

Kaliumin saantisuositus Suomessa on naisilla 3 100 mg ja miehillä 3 500 mg päivässä. On siis epätodennäköistä, että mehua, pinaattia ja avokadoa nauttimalla olisit saanut kaliumin kohomaan.

Kaliumin runsas saanti ruokavaliosta yhdistyy usein hyvään sydän- ja verisuoniterveyteen, joten laajasti ottaen kansalaisten kannattaa käyttää runsaasti kaliumia sisältäviä ruokia. Saamme ravinnosta liikaa suolaa, ja siksi kaliumia voisi tulla ruoasta suositettua enemmänkin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.