Terveys ja hyvinvointi
Join 13 vuotta ja sairastuin alkoholineuropatiaan – GT-arvot 63–85, laskevatko ne koskaan? – Apu-klinikka vastaa
21.10.2020
 |
Apu

Kysymys:

Olin alkoholin suurkuluttaja, join 13 vuotta. Sairastuin alkoholineuropatiaan. Juhannuksena 1995 menin lääkäriin. Jalkojeni hermoradat olivat niin vaurioituneet, etten pystynyt kävelemään. Lääkäri passitti sairaalaan pariksi kuukaudeksi. Siitä asti olen ollut raittiina. GT-arvot ovat edelleen koholla, 63–85. Laskevatko ne koskaan alle 60:n?

Vastaus:

Onnittelut raitistumisestasi! Koen aina onnellisuuden pirskahduksia, kun kuulen jonkun pelastuneen. Jos olisit jatkanut juomistasi, työntäisit jo horsman kukkaa.

Varsinaisia maksan toimintaa mittaavia laboratoriokokeita ei ole, joten siihen käytetään epäsuoria menetelmiä, kuten maksan tuottamien albumiinin ja hyytymistekijöiden määrittämistä.

GT ei ole gin & tonic vaan jotain aivan muuta

GT ei tarkoita gin tonicia, jonka olet jo 25 vuotta sitten taaksesi jättänyt, vaan glutamyylitransferaasi-entsyymiä. Sitä on runsaasti maksan sappitiehyiden seinämäsoluissa. Se suurenee maksan kasvaimissa ja sapen kulun estyessä.

Alkoholi lisää GT:n tuotantoa maksasoluissa. Tähän tarvitaan pitempää käyttöä. Miesten viitearvon yläraja on 60 U/l, mutta yleensä terveillä, laihoilla ja alkoholia vain kohtuullisesti käyttävillä miehillä, joilla ei ole rasvamaksaa, se on reilusti puoletkin tätä pienempi.

Mikä on alat eli alaniiniaminotransferaasi?

Toinen yleinen ”maksakoe” on alat eli alaniiniaminotransferaasi, joka on aminohappojen aineenvaihduntaan liittyvä maksasolujen sisäinen entsyymi. Sen kohoaminen on maksasoluvaurion merkki.

Myös alat voi kohota alkoholin vuoksi, mutta ei aina. Useimmiten sen nousu etenkin pulskilla liittyy rasvamaksaan. Miesten viitearvon ylärajaksi on laitettu 50 U/l, mutta terveillä ja laihoilla alat on reilusti alempi.

Maksalla on hurja kyky toipua

GT ja alat eivät kerro maksakirroosista, sillä siinä maksasolut alkavat korvautua sidekudoksella. Olemattomista maksasoluista ei voi entsyymejäkään nyhjäistä. Kirroosiin johtavasta polusta ne voivat toki kertoa.

Tosin olen törmännyt alkoholia käyttämättömään mummoon, jolla lääkityksen vuoksi seurattiin maksa-arvoja koko aikuisiän. Vaikka ne olivat vuosikausia täysin normaalit, hän menehtyi lopulta maksakirroosiin ja sen aiheuttamaan maksasyöpään, mikä paljastui yllätyksenä vasta ruumiinavauksessa.

Raittiutesi on kestänyt jo 25 vuotta. Siinä ajassa maksa on ehtinyt perusteellisesti tuulettua. GT-arvosi tuskin enää tuosta laskevat. Mitäpä sillä on väliäkään. Maksalla on hurja kyky toipua.

Jos nyt jotain seuraisin, niin maksasi toimintaa, ja satunnaisesti katselisin sitä ultraäänellä. Tosin 25 vuoden jälkeen sekin kuulostaa lähinnä hätävarjelun liioittelulta.

Päivitetty 21.10. – Ilmestynyt 19.7.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.