TV-elokuvasuositus: Natalie Portman vakuuttaa presidentin leskenä
Kulttuuri
TV-elokuvasuositus: Natalie Portman vakuuttaa presidentin leskenä
Jackie -elokuva lähestyy Yhdysvaltojen presidentin John F. Kennedyn murhaa hänen vaimonsa, Jacqueline Kennedyn näkökulmasta.
11.12.2019
 |
Apu

Presidentti John F. Kennedyn murha marraskuussa 1963 oli 1900-luvun poliittisen historian keskeisiä vedenjakajia. Chileläisen Pablo Larrainin Yhdysvalloissa ohjaama Jackie lähestyy siitä presidentin puolison, Jacqueline Kennedyn näkökulmasta.

Roolityöstään Oscar-ehdokkuuden saanut Natalie Portman tulkitsee koskettavasti ja hallitun särmikkäästi Jacqueline Kennedyä, joka henkilökohtaisen ja kansallisen tragedian keskellä pystyy kokoamaan itsensä ja nousemaan kohtalonsa yläpuolelle.

Elokuvan kehyksenä toimii haastattelu, jonka Jacqueline antoi Time-lehden toimittajalle (Billy Crudup) vain viikko miehensä salamurhan jälkeen. Haastattelun ja sitä taustoittavien takaumien kautta elokuva rakentaa mosaiikkimaisen muotokuvan Jackiesta ennen ja jälkeen tragedian.

Henkilökuvana elokuva toimii erinomaisesti, mutta historian tulkintana se on kovin kapea-alainen ja draamana hieman yksi-ilmeinen. Murhatun presidentin muistoa kunnioittaessaan se liukuu lähelle kritiikitöntä henkilöpalvontaa.

Elokuvan muissa osissa tekevät oivallista työtä Greta Gerwig, Peter Sarsgaard ja John Hurt. Oscar-ehdokkuuksia Larrainin leffa keräsi myös musiikistaan ja puvustuksestaan. Tv-ensi-ilta.

Keskiviikkona klo 22.00 TV1. (2016/96 min) ★★★

Kommentoi »