”Edessä karut ajat – Nousu ensi vuodenvaihteessa on todella kova”, varoittaa Autoliiton Pasi Nieminen
Polttoaineen hinta
”Edessä karut ajat – Nousu ensi vuodenvaihteessa on todella kova”, varoittaa Autoliiton Pasi Nieminen
Fossiilisten polttoaineiden hurja kallistuminen sai hallituksen alentamaan biokomponentin määrää polttoaineissa tilapäisesti 13 prosenttiin. 2024 alusta tämä ns. jakeluvelvoite uhkaa nousta peräti 28 prosenttiin.
21.5.2023
 |
Tuulilasi

Jakeluvelvoitteen taustalla on luonnollisesti liikenteen päästötavoitteisiin pääseminen. Jos korotus tehdään suunnitellusti, nousisivat polttoaineiden hinnat pumpulla eri arvioiden mukaan 28-50 senttiä litralta. Jos näin käy, on autoilijoille luvassa ankeat ajat.

Mitä sanoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen?

– Näillä näkymin edessä ovat karut ajat. Nousu on ensi vuodenvaihteessa todella kova. Biokomponentti on huomattavasti kalliimpaa kuin fossiilinen, joten kun jakeluvelvoite kasvaa, nousee hinta pumpulla väistämättä.

Toteutuuko ennustettu 28–50 sentin korotus bensiinin ja dieselin litrahintoihin?

– Aika paljon se riippuu myös yleisestä taloustilanteesta. Jos taantuma tulee, niin silloinhan yleensä polttoaineiden hinnat ovat laskeneet. Myös sen suhteen tilanne elää, mikä on jatkossa biokomponentin saatavuus. Tätä jakeluvelvoitteen nostoa ei pitäisi runnoa läpi yhdessä yössä, vaan portaittain pidemmällä aikavälillä. Enemmän tämä vaikuttaa dieselin hintoihin, koska dieselissä biokomponentin osuus on suurempi kuin bensiinissä. Nyt olisi syytä miettiä esimerkiksi dieselin käyttövoimaveron poistoa.

No mikä siinä biokomponentissa oikein maksaa?

– Se on yksinkertaisesti huomattavasti kalliimpaa valmistaa, vaikka sen verotaso on alempi kuin perinteisissä polttoaineissa. Lisäksi sille on paljon kysyntää. Markkinat määrittävät myös hintaa.

On puhuttu siitä, että päästövähennystoimet tulisi Suomessa toteuttaa alueellisesti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Näetkö, että tämä on mahdollista?

– Monessa muussakin kuin liikenteen verotuksessa voitaisiin suosia järjestelmää, jossa tietyillä alueilla maksetaan vähemmän veroja. Onhan meillä esimerkiksi liikennevakuutusmaksujärjestelmä, jossa maksut määräytyvät sen perusteella, missä päin asuu ja missä vahinkoja eniten tapahtuu. Tämä olisi monistettavissa myös liikenteen verotukseen. Tieveromalliakin on esitetty, mutta se on kovin kallis järjestelmä verojen keräämiseen. Merkittävä osa kerätystä verosta menisi järjestelmän pyörittämiseen.

Millaisia konsteja Autoliitto suosittelisi, etteivät polttoaineiden hinnat karkaa täysin lapasesta?

– Bensiinin hinnasta 56 % on veroja. Mielestämme verotuksen alentamiseen olisi nyt hyviä perusteita. Kaikilla ei todellakaan ole vielä aikoihin varaa sähköautoon. Uusi täyssähköauto maksoi viime vuonna 54 000, vastaava polttomoottoriauto 28 000 euroa. Kun autovero putsataan pois, itse tavara on sähköisenä tuplasti kalliimpaa. Sellaisten pääomien löytäminen ei ole ihan yksinkertaista.

14 kommenttia