Lancian paluu on vain ikuinen lupaus? Tämä italialaisen muotoilun tyylinäyte ei tule koskaan näkemään päivänvaloa – Kuvat
Lancian konseptiauto
Lancian paluu on vain ikuinen lupaus? Tämä italialaisen muotoilun tyylinäyte ei tule koskaan näkemään päivänvaloa – Kuvat
Vuonna 1906 Torinossa perustettu Lancia on kokenut melkoisia ylä- ja alamäkiä, ja etenkin viime vuodet ovat olleet melkoista liukumäkeä. Nyt yritetään kiivetä takaisin ylös.
10.6.2023
 |
Tuulilasi

Lancia, tuo italialainen automerkki, joka edusti aikoinaan innovaatiota ja tyyliä. Lancian historia tuntee lukuisia hienoja autoja. Theta vuonna 1913 oli erittäin edistyksellinen, ja Lambda 10 vuotta myöhemmin oli jo melkoinen sensaatio: itsekantava kori, erillisjousitus, ihan oikeat iskunvaimentimet, jarru joka pyörällä... Vincenzo Lancia oli lahjakas mies, mistä ovat todisteena merkin ensimmäisten vuosikymmenien patentit. Ja teknisen osaamisen lisäksi Vincenzo oli myös varsin kelvollinen kilvanajaja. Valitettavasti hän menehtyi vuonna 1937 sydänkohtaukseen vain 55-vuotiaana juuri ennen kuin jälleen yksi edistyksellinen Lancia – eli Aprilia – näki päivänvalon.

Vincenzon kuoleman jälkeen seurasi pian toinen maailmansota, ja Italian teollisuus oli sen jälkeen raunioina. Lancia ei palautunut koskaan alkuperäiseen loistoonsa – vaikka aina välillä upeita tuotteita saatiinkin myyntiin. Aurelia vuonna 1950 oli teknisesti jälleen monia kilpailijoita edellä, ja sekä Stratos (1973) että Delta HF Integrale (1988) myrskysivät rallipoluilla nuorten miesten sydämiin.

Pieni Ypsilon on tänä päivänä ainoa Lancian malli, ja se on myynnissä vain Italiassa. Tulevaisuus ei siis varsinaisesti ole ollut turvattuna – etenkään kun nykyinen sukupolvi esiteltiin jo vuonna 2011. Ensi vuonna Ypsilon saa kuitenkin seuraajan. Tekniikka lienee sama kuin muissa Stellantis konsernin pikkuautoissa, eli Citroën C3:ssa, Jeep Avengerissa, Opel Corsassa ja Peugeot 208:ssa.

Vuonna 2026 esitellään ensimmäinen uusi Lancian malli ikiaikoihin: Gamma, joka on 4,7 metriä pitkä sedan. Se saa alleen Stellantiksen uuden sähköautojen pohjalevyn, joka tukee 800 voltin teknologiaa. Sitä seuraa vuonna 2028 vielä isompi Delta. Samalla Lancia siirtyy täysin sähköiseksi brändiksi.

Näissä kuvissa esiintyvä ja 4,45 metriä pitkä Pu+Ra ei sen sijaan näe koskaan tuotantolinjaa. Se on pelkkä designkonsepti, joka antaa viitteitä siitä, mihin suuntaan Lancian muotoilua ollaan viemässä. Muotoilu on sopivan yksinkertaista mutta samalla myös modernia ja provosoivaa.

Historiaan viitataan luonnollisesti lukuisilla yksityiskohdilla, kuten Stratoksesta tutuilla pyöreillä takavaloilla.

1 kommentti