Neste ja ST1: Polttoaineen hinnalla ei merkittävää vaikutusta kysyntään – Hintakehitystä on mahdoton ennakoida
Energiakriisi
Neste ja ST1: Polttoaineen hinnalla ei merkittävää vaikutusta kysyntään – Hintakehitystä on mahdoton ennakoida
Vielä syksyllä näytti siltä, että polttoaineiden hinnat ovat jäämässä pysyvästi erittäin korkealle tasolle. Moni uumoili, että ysivitosta ei enää koskaan saisi alle kahden euron. Sittemmin tilanne on muuttunut. Miksi?
12.1.2023
 |
Tuulilasi

Kysyimme ST1:n Juha Vanniselta ja Nesteen Katri Taskiselta, miksi hinnat ovat nyt laskeneet.

Mitä syitä tähän löytyy, ST1:n Myynti- ja verkostojohtaja Juha Vanninen? Onko kyseessä pysyvä paluu entiseen normaaliin?

– Dieselin hinta oli vuoden vaihteessa 2022 alemmalla tasolla ja bensiinit olivat suunnilleen samalla tasolla kuin nyt. Ukrainan hyökkäyssodan johdosta hinnat ovat vaihdelleet päivittäin todella paljon ja nyt ollaan viime kesän huipuista tultu merkittävästi alaspäin.

Oliko tämä ennakkoon jostakin nähtävillä, eli kuinka ennustettavaa polttoaineiden hintakehitys on?

– Polttoaineen hintakehitystä on mahdotonta ennakoida.

Kuinka paljon polttoaineen myynnissä on näkynyt se, mikä kulloinkin on hinta. Kun huideltiin selkeästi yli kahdessa eurossa, oliko myynti silloin vähäisempää?

– Kyllä polttoaineen hinnalla on vaikutusta. Samanaikaisesti taloudessa on tapahtunut merkittävää hidastumista. Ala on vuonna 2022 pudonnut kuukausitasolla 5–10 % verrattuna vuoteen 2021, ja kumulatiivisesti bensiinin kysyntä on pienentynyt 6,3 % ja dieselin vastaavasti 4,4 %.

Jossakin vaiheessa uumoiltiin ihan asiantuntijoidenkin toimesta, että kahdesta eurosta tulee uusi normi, mutta ilmeisesti näin ei olekaan?

– En osaa ottaa tähän kantaa, en usko, että kukaan pystyy.

Millainen ennustettavuus on ensi vuodelle, mihin suuntaan polttoaineiden hinnoissa mennään?

– Emme tiedä, emmekä halua spekuloida tulevia hintoja.

Nesteen asemaverkoston myynnistä vastaava liiketoimintajohtaja Katri Taskinen, mitä eri syitä on siihen, että polttoaineiden hinnat ovat nyt alhaalla?

– Hintaan vaikuttaa moni asia, kuten maailmanmarkkinat, valuuttakurssit, paikallinen kilpailu ja verotus. Näiden tekijöiden kehitys yhdessä tämänhetkiseen maailmantilanteeseen vaikuttavat polttoaineen vaihteleviin pumppuhintoihin.

Kuinka vaikeaa on ennustaa, mitä hinnoille esimerkiksi ensi vuonna tapahtuu?

– Tämänhetkisessä maailmantilanteessa polttoaineen hintakehitystä on vaikea ennustaa.

Mitä mieltä olet, vaikuttaako hinta ihmisten kulutuskäyttäytymiseen? Onko turhia ajoja karsittu paljon?

– Yhteiskunnan ja palveluiden pitää toimia ja ihmisillä on myös pandemian jälkeen halu tavata toisiaan. Fintrafficin tilastojen perusteella henkilöautojen liikennemäärissä ei ole havaittavissa huomattavaa muutosta. Liikkumisen tarve ei poistu ja polttoaineen hinnalla ei ole merkittävää vaikutusta sen kysyntään.

2 kommenttia