ETLA ei kannata polttoaineveron laskua: "Kohdennettu ja määräaikainen tuki pienituloisille ja ongelmiin joutuville voisi olla perusteltua"
Autot ja liikenne
ETLA ei kannata polttoaineveron laskua: "Kohdennettu ja määräaikainen tuki pienituloisille ja ongelmiin joutuville voisi olla perusteltua"
Polttoaineveron alentaminen väliaikaisesti on herättänyt paljon kansalaiskeskustelua. Taloustieteilijöiden mukaan alennuksessa ei olisi järkeä. Kohdennetut tuet niitä tarvitseville olisivat parempi ratkaisu.
11.7.2022
 |
Tuulilasi

Kotimaiseen Ekonomistipaneeliin osallistuneista 48 taloustieteilijästä 86 % katsoi, ettei polttoaineiden hinnannousua tule kompensoida julkisen vallan toimin, kuten laskemalla polttoaineveroa. Miksi näin, ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju?

– Tämä asia näyttää sosiaalisessa mediassa menevän tunteisiin. Me elämme markkinataloudessa, silloin tällaisia normaaleja suhdannevaihtelua ei pidä lähteä kompensoimaan. Vaikka nyt osa hinnannoususta tulee pakotteista ja politiikasta, emme voi lähteä toteuttamaan yleistä polttoaineveron laskua, koska se tulisi liian kalliiksi.

Onko kuitenkin olemassa joitakin perusteita, mitkä puoltaisivat veroalea?

– Kun ihminen lähtee esimerkiksi sotimalla ja pakotteilla sotkemaan markkinoiden toimintaa, mikä nostaa polttoaineiden hintoja, niin tämä voisi tuoda perusteen kompensoida hintojen nousua. Kun Venäjän öljystä ollaan luopumassa, öljyn maailmanmarkkinahinta on nousussa. Kohdennettu ja määräaikainen tuki pienituloisille ja ongelmiin joutuville voisi olla perusteltua. Tämä pitäisi tehdä tulonsiirtoina tai pienituloisten palkkaveroa alentamalla.

Kansalaisten silmin ajatus veroalesta ei ole ollenkaan älytön. Mitä terveisiä lähetätte heille? Moni joutuu oikeasti taistelemaan toimeentulonsa kanssa.

– Elämä on hyvin epävakaata ja häiriöille altista. Tämä korostaa sitä, että aina pitäisi olla varautumista pahan päivän varalle. Sellainen yhteiskunta, missä valtio kantaa kaikki riskit ja tulee aina apuun, kun häiriöitä tapahtuu, tukehtuu omaan mahdottomuuteensa. Silloin verot olisivat todella paljon nykyistä korkeammat, kun valtion pitäisi varautua kaikkiin häiriötilanteisiin. Sellaista yhteiskuntaa on turha haikailla. Ihmisillä on vastuu myös elämän huonoista ajoista. Heikommassa asemassa olevia, kuten työkyvyttömiä ja sairaita, voidaan toki auttaa kompensaatioilla.

Vähän kovalta tuo kuulostaa, eikä kompensaatioiden kohdistaminenkaan kai ihan helppoa olisi... No onko niin, että vaikka polttoaineveroa alennettaisiin, se ei välttämättä näkyisi pumppuhinnoissa?

– Ei meillä ole keinoja pakottaa huoltoasemia siirtämään veroalea pumppuhintoihin. Hinta määräytyy aina markkinoilla. Kun partureille annettiin ALV-alennus, niin tutkimus on osoittanut, että se meni todella huonosti hintoihin. Se menikin partureiden katteisiin. Sama todennäköisesti kävisi polttoaineiden suhteen. Jos se kuitenkin menisi pumppuhintoihin, siitäkin vuotaisi hyvätuloisille niin paljon, että tämä olisi aivan liian kallista. Valtiolla tai yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti ole varaa näin löysäkätiseen tukeen.

Vastaajana toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

14 kommenttia