Hintojen raju nousu huolestuttaa: ”Työ vaatii autoilua, joten ensin tankataan ja sitten haetaan ruokatarvikkeet mistä halvimmalla saadaan”
Puheenaiheet
Hintojen raju nousu huolestuttaa: ”Työ vaatii autoilua, joten ensin tankataan ja sitten haetaan ruokatarvikkeet mistä halvimmalla saadaan”
Polttoaineen ja ruoan kallistuminen huolestuttaa Avun lukijoita. Tilanne on erityisen vaikea niille, jotka ovat olleet tiukoilla jo aiemmin. Mummolakäynnit ovat jääneet autoilun kallistumisen myötä ja kaupasta hankitaan yhä harvemmin vihanneksia ja kahvia.

Epätoivoa, vihaa, huolta, ahdistuneisuutta ja turhautuneisuutta. Näin kuvailevat monet Avun nettikyselyyn osallistuneet hintojen nousuun liittyviä ajatuksiaan.

Hintojen nousu näkyy jo vahvasti suomalaisten elämässä. Osa pohtii, riittävätkö rahat jatkossa, toisia taas huolettaa enemmän muiden tilanne.

− Itselläni ei ole enää pieniä lapsia, mutta huolestuttaa miten lapsiperheet ja pienituloiset eläkeläiset pärjäävät. Monilla ei ole varmaan varaa pitää autoa, eikä pysty ottamaan töitä vastaan, jos ei ole tarjolla kokopäivätyötä. Elintaso laskee ja monilla on ollut jo ennestään huono tilanne, pohtii Kati Kouvolasta.

Osa kyselyyn vastanneista kokee, että aiemminkin noudatetusta säästäväisestä linjasta on ollut hyötyä myös tässä tilanteessa.

− Olen aina elänyt säästäväisesti, joten vielä ei ole kipupiste vastassa, vaikka pienituloisten eläkeläinen olenkin. Asenne- ja taitolaji. Toki monella elämäntilanne on varmasti nyt vaikea, sanoo kemiläinen Anni.

Myös uusia säästökeinoja on mietitty ahkerasti. Kangasalalla asuva Tarja aikoo esimerkiksi vähentää entisestään sekä oman auton käyttöä että kahvin juomista.

− Pyykkikone pyörii vain joka toinen viikko, samoin astianpesukone. Kesällä yritän kerätä marjoja ja sieniä enemmän kuin ennen.

Polttonaineen hinta vähentää mummolareissuja

Nykyiset polttoainehinnat kirpaisivat monia vastanneista. Tämä on näkynyt välttämättöminä ajoina, ajonopeuksien laskemisena sekä esimerkiksi kauppa- ja apteekkireissujen yhdistämisenä. Mahdollisuuksien mukaan matkoja on myös kävelty tai käytetty julkista liikennettä.

Kustannusten nousemisen vaikutukset tuntuvat etenkin niiden kukkarossa, jotka joutuvat asuinpaikkansa tai työnsä takia käyttämään säännöllisesti omaa autoa.

− Töihin pitää päästä ja polttoaineet vievät ison osan palkoista. Ostovoiman heikkeneminen tarkoittaa, että ensin tankataan auto, sitten haetaan ruokatarvikkeet mistä halvimmalla saadaan. Ei käytetä uimahalleja, eikä muita harrasteita. Kaikki ylimääräinen, vaikka olisi tarpeellistakin, jää pois. Palveluita ei juurikaan käytetä, kun ei ole varaa, kertoo laukaalainen Jussi.

Nousseet polttoainekustannukset ovat vaikuttaneet myös ihmissuhteisiin. Moni vastaajista kertoi, ettei voi pitkien välimatkojen takia tavata ystäviään kasvotusten. Myös mummolareissut ovat vähentyneet, samoin lasten harrastukset.

− Autolla ajetaan vain välttämättömät matkat. Esimerkiksi perheen nuoren harrastus loppui, koska ei ole varaa ajaa harjoituksiin toiselle paikkakunnalle, sanoo oululainen Johanna.

Ruokavalio yksipuolistuu ja kahvia juodaan vähemmän

Ruokakorin kallistuminen näkyy yhä useammalla myös sen sisällössä. Ruokavalio on yksipuolistunut ja terveelliset valinnat vähentyneet. Moni vastaajista kertoo, ettei esimerkiksi vihanneksia tule enää syötyä niin paljon kuin haluaisi. Punalaputettuja alennustuotteita kauppojen hyllyiltä valitsee yhä useampi.

− Suosin edullista ruokaa, syön keittoja tai laatikoita. Pienemmät ruoka-annokset ja leivän syönti vähennetty neljään palaan viikossa. Tuoresalaattia vain kerran viikossa, eikä jälkkärileivonnaisia ollenkaan. Peruna korvaa muut juurekset, sillä se on vielä halvempaa kuin esimerkiksi porkkana ja bataatti, kuvailee tilannettaan Eeva Tampereelta.

Kahvin hinnan jatkuva nousu on saanut ihmiset miettimään omaa kulutustaan sekä kotona että kahviloissa. Vastaajat kertovat, että kahvia keitetään nykyisin tarkemmin, merkki on vaihtunut halvempaan ja kulutusta on vähennetty.

− Ennen olin kova kahvinjuoja, nyt raaskin juoda kahvia kaksi kupillista päivässä. Ehkä hyväkin, maha kiittää vähemmästä kofeiinista. Se harmittaa, kun kasviksien määrää on tarvinnut karsia. Kahvin juomisessa ei parin kupin väliin jättäminen niinkään, tamperelainen Lea pohtii.

Näin Avun lukijat vastasivat

  • Eniten kirpaisevat polttoaineen (49,1 %) ja ruoan (21,8 %) hinnan nousu.
  • Vastaajista 67,3 prosenttia kokee, että korkeammat hinnat vaikuttavat omaan elämään.
  • Kasvisten syöminen on vähentynyt 43,6 prosentilla ja kahvin juominen 41,8 prosentilla.
  • Polttoaineen nykyinen hinta on vähentänyt autoilua ja matkailua 69,1 prosentilla vastaajista.
  • Autoilun vähentämiseksi vastaajista 36,4 prosenttia on lisännyt kävelyä, 20 prosenttia pyöräilyä ja 16,4 prosenttia julkisen liikenteen käyttöä.
  • Vastaajista 45,5 prosenttia on valmiita luopumaan tilanteen vaatiessa ensimmäisenä lomamatkoista. Sekä kesämökin ja lihansyönnin valitsisi 10,9 prosenttia vastaajista.

Kysely toteutettiin 4.–18.4. välisenä aikana Apu.fi-sivustolla ja siihen osallistui 55 henkilöä.

Kommentoi »