Katsastusmääräykset muuttuivat – Sähköautoilla uusi hylkäysperuste, mutta katsastuksia tehty vielä vähän – Isoin muutos vasta tulossa?
Katsastus
Katsastusmääräykset muuttuivat – Sähköautoilla uusi hylkäysperuste, mutta katsastuksia tehty vielä vähän – Isoin muutos vasta tulossa?
Katsastusmääräysten muututtua sähköautoja syynätään nyt aikaisempaa tarkemmin. Pienikin lommo pohjan akkukotelossa voi aiheuttaa hylkäyksen, joten talviautoilijan kannattaa olla tarkkana lumi- ja jääpaakkujen kanssa.
15.3.2023
 |
Tuulilasi

Uusia hylkäysperusteita on tullut jonkin verran. A-Katsastus Group Oy:n tekninen johtaja Hannu Pellikka, mitkä kaikki asiat siis ovat muuttuneet?

– Katsastusmääräyksissä uutena asiana olivat lähinnä kaasu- ja sähköautojen uudet tarkastuskohteet. Yleisesti määräyksiin tuli aika laajasti pieniä uusia tarkennuksia ja täsmennyksiä, mutta käytännön merkitykset eivät ole hirveän suuria. Sähköturvallisuuteen liittyvät tarkastuskohteet olivat merkittävimpiä, niitä ei ole aiemmin ollut. Sähköautoille tuli kymmenkunta uutta tarkastuskohdetta, jotka tarkastetaan pääosin silmämääräisesti.

Onko tämä lisännyt työn määrää katsastusasemilla?

– Ei tämä kauheasti työtä lisää, mutta toki jonkin verran se vaikuttaa. Sähköautojen kohdalla meidänkin kokemuksemme ovat vielä aika vähäisiä, koska viime vuonna katsastettiin vuosimallin 2018 autoja ja tänä vuonna vuosimallin 2019. Esimerkiksi viime vuonna katsastettavia täyssähköautoja oli vain pari tuhatta kappaletta.

Kun sähköauton akusto on nyt uusi hylkäysperuste, kuinka tarkasti akkukotelon lommoja tullaan katsastusasemilla syynäämään?

– Traficom nämä lopulta määrittelee, sieltä tulee varmaankin tarkentavaa ohjeistusta vielä. Arvosteluperusteissa ei suoraan sanota, että lommot aiheuttaisivat hylkäyksen, joten en usko, että jokaiseen naarmuun puututaan. Vaurioituneet komponentit ovat sitten eri asia, niistä voi tulla hylkäysperuste.

Onko jokin suomalaisissa autoissa oleellisesti muuttunut katsastusmiehen näkökulmasta? Autokanta vanhenee edelleen…

– Vikojen määrät ja hylkäysprosentit ovat olleet jo pitkään aika samalla tasolla. Ruostevaurioissa on tapahtunut pientä muutosta, ne ilmenevät hieman aikaisempaa vanhemmissa autoissa, eli siltä osin autot ovat vähän parantuneet. Muutokset ovat kuitenkin aika pieniä, edelleen pääasialliset hylkäyksen aiheuttavat viat liittyvät auton kuluviin osiin.

Mitkä ovat tällä hetkellä yleisimmät viat, jotka johtavat hylkäykseen?

– Jarrut, ohjauslaitteistot ja akseliston nivelet ovat edelleen ne tyypillisimmät kohteet.

Voiko autoilija itse vaikuttaa näiden osien kulumiseen vaikkapa ajotyylillään?

– Ei juurikaan, koska ne ovat kuluvia osia. Mutta voihan toki omalla ajotyylillään aina jonkin verran säästellä esimerkiksi jarrujen kulumista. Enemmän itse voi vaikuttaa korjauskehoituksiin. Esimerkiksi valoviat ovat hyvin yleisiä.

Kommentoi »