Tästä tutusta syystä katsastuksista tulee edelleen eniten "hylsyjä"
Autot ja liikenne
Tästä tutusta syystä katsastuksista tulee edelleen eniten "hylsyjä"
Viime vuonna katsastuksessa hylättyjen henkilöautojen osuus laski hieman vuoteen 2019 verrattuna. Autoja hylätään edelleen eniten etuakseliston, jousituksen ja iskunvaimennuksen sekä jarruvikojen vuoksi. Ensimmäisen kerran katsastukseen tulleista autoista hylätään yhä harvempi. Harventunut katsastusväli ei siten ole nostanut hylkäysten osuutta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot viime vuodelta.Traficomin mallikohtaiset tilastot laaditaan 3–15 -vuotiaista henkilöautoista. Vuonna 2020 määräaikaiskatsastuksessa autoista hylättiin 19,5 %, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2019. Ensimmäisen kerran katsastukseen tulleista 3-vuotiaista autoista hylättiin 2,9 %, kun edeltävänä vuonna luku oli 3,1 %.

Yleisin hylkäyssyy henkilöautoilla on etuakseliston viat. Uudemmilla autoilla seuraavaksi yleisin hylkäyssyy on käyttöjarruun liittyvät viat, kun vanhemmilla autoilla hylkäykseen johtavia vikoja löytyy jousituksesta ja iskunvaimennuksesta sekä seisontajarrusta. Valaisimiin ja sähkölaitteeseen liittyvistä vioista taas annetaan selvästi eniten korjauskehotuksia.

"Ennen katsastusta on hyvä tarkastaa esimerkiksi se, että auton kaikki valot toimivat ja että renkaissa on riittävästi kulutuspintaa. Näillä pienillä tarkastustoimilla pystyy itse vaikuttamaan siihen, että autoa ei hylätä katsastuksessa. On myös mielenkiintoista huomata, että harventuneesta katsastusvälistä huolimatta hylkäysprosentit eivät ole lähteneet nousuun", toteaa Traficomin liikennekelpoisuustiimin vetäjä Teemu Toivanen.

Ajokieltoja eniten jarrujen ja renkaiden takia

Kaikista henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista vuonna 2020 hylättiin 26,2 %, mikä oli hieman vähemmän kuin edeltävänä vuonna (27 %). Korjauskehotuksiin ja hylkäyksiin johtaneita vikoja havaittiin katsastusta kohti hieman harvemmin kuin vuonna 2019. Ajokieltoon johtaneiden vikojen määrä katsastusta kohti pysyi ennallaan.

"Yhteensä ajokieltoon johtavia vikoja löydettiin noin 21 000 eli noin prosentissa katsastuksista, mikä on todella vähän verrattuna katsastuksen kokonaismäärään. Yleisimmät syyt ajokieltoon olivat seisonta- ja käyttöjarrut sekä renkaiden huono kunto. Monesti yhdestä autosta löytyy useita vikoja", kertoo Toivanen.

Henkilöautoja katsastettiin viime vuonna noin 2 060 000

Vuonna 2018 otettiin käyttöön uudet katsastusaikavälit ja katsastuksen uudet arvosteluperusteet.

Muutoksen seurauksena vuoden 2019 katsastusten lukumäärät laskivat aiempiin vuosiin verrattuna noin 10 %. Vuonna 2020 kaikkia henkilöautoja taas katsastettiin hieman vuotta 2019 enemmän (2 %). Yhteensä henkilöautoja katsastettiin viime vuonna noin 2 060 000.

Katsastuksen vikatilastot malleittain ja käyttöönottovuosittain lyötyy tilastotietokannasta, jos mallia on katsastettu tilastovuonna 100 kertaa tai enemmän. Katsastustilastoissa ovat mukana myös mallikohtaiset ajokilometrit, mikä mahdollistaa mallin hylkäysten osuuden ja vikojen lukumäärien suhteuttamisen mallilla keskimäärin ajettuihin kilometreihin. Vuoden 2020 vikatilastot voit katsoa tästä linkistä.

"Tilastotietokannasta löytyvät myös korjauskehotuksiin, hylkäyksiin ja ajokieltoihin johtaneiden vikojen lukumäärät käyttöönottovuosittain, mallisarjoittain ja vikakohteittain", täydentää Traficomin erityisasiantuntija Ari Väisänen.

1 kommentti