Loppuuko Hurstin toiminta kokonaan?
Puheenaiheet
Loppuuko Hurstin toiminta kokonaan?
Tammikuussa Apu julkaisi ensimmäisenä uutisen Heikki Hurstin tekemän avustustyön taloudellisista ongelmista. Mikä on Hurstin tilanne tällä hetkellä ja mitä hyväntekeväisyysjärjestölle kuuluu?
7.3.2018
 |
Apu

Kesken avustuskuorman purkamiskiireiden puhelimitse tavoitetulla Heikki Hurstilla on kahdenlaisia uutisia. Ensin ne hyvät:

– Yhdistyksen tilille on tullut lahjoituksia noin kaksisataa tuhatta ja sillä rahalla pärjätään tämä loppuvuosi, Hursti kiittelee.

– Meidän tueksi on kehitteillä monia kampanjoita ja neuvotteluja, ja jotkut ihmiset ovat jo lupautuneet auttamaan säännöllisemmin kuin vain kertarysäyksellä. On luvattu peräti 5000 euron suuruista kuukausittaista tukea joksikin aikaa.

– Minulla on usko siihen, että pärjäämme myös ensi vuonna, koska avustustyö on saanut uusiakin lahjoittajia.

Hurstin ruoka-avun ahdinko on kehittynyt vähitellen vuosien saatossa. Järjestön saamien lahjoitusten määrä on laskenut, mutta samaan aikaan ruoka-apua tarvitsemien ihmisten määrä on kasvanut. Tänä päivänä ruokaa jonottaa jakopäivinä kahdesti viikossa noin 2 500 – 2 800 ihmistä, loppukuusta määrä saattaa suurentua jopa yli kolmen tuhannen.

Toinen syy on siinä, että yhdistyksen saama (ainoa) avustus Helsingin kaupungilta pienentyi kolme vuotta sitten.

Konsertti tueksi

Kun tieto Hurstin toiminnan talousongelmista levisi tammikuussa valtavalla vauhdilla, se napattiin muun muassa presidentinvaalien pelinappulaksi. Lopulta puheet jäivät jälleen vain puheiksi, mutta jotkut päättivät toimia. Facebookin Kallio-ryhmässä muusikko Pekko Manzin ehdotti, että Hurstin toiminnan hyväksi järjestettäisiin hyväntekeväisyyskonsertti.

Se toteutui. 8. helmikuuta Tavastia-klubin lavalle nousi joukko eturivin muusikoita. Mukana Hurstin työtä olivat tukemassa mm. Olavi Uusivirta, Tuure Kilpeläinen, Anssi Kela, Erin, Jonna Tervomaa, Elias Gould, Veljekset von Hertzen, Mikko Joensuu, Vesa Aaltonen Proge Band & Eero Raittinen ja Ringa Manner sitralive. Tapahtuma oli loppuunmyyty ja se tuotti 10 000 euroa Hurstien kassalippaaseen.

Nyt hyväntekeväisyyskonsertti saa jatkoa, kun Hurstille hynää vol. 2 -tukikonsertti järjestetään Kallion Kuudennella Linjalla torstaina 15.3. Tällä kertaa mukana ovat mm. Matka Maailman Ympäri, Vesa Häkli Protokolla, PMMP:stä tuttu Mira Luoti & Tiktakista tuttu Emppu Suhonen, Tumppi Varonen & Problems?, Plastic Tears, Benkadi Mone` Mani, Ilari Hämäläinen, Daggerplay, Tappajatomaatit ja The Shrieks. Juontajina toimivat Johanna von Hertzen ja Luca Gargano. Konsertin kaikki tuotot lahjoitetaan jälleen lyhentämättöminä Hurstin ruoka-aputyön jatkumisen turvaamiseksi.

Mantzinin mukaan Hurstille suunnattua avustustoimintaa on tarkoitus jatkaa myös konsertin jälkeen.

– Emme halua, että asia jää unholaan ja poistuu julkisuudesta. Jatkamme jollain tavalla niin pitkään kuin on tarpeen. Toivottavasti jossain vaiheessa Hurstin tilanne on niin hyvä, ettei apuamme enää kaivata, Manzin sanoo.

Kaupunki heräsi

Hyvien uutisten lisäksi on myös tapahtunut jotain, jonka vaikutusta avustustyön tulevaisuuteen Heikki Hursti ei osaa vielä sanoa.

Koska noin 10 000 ihmistä asioi nykyään viikoittain Helsingissä leipäjonoissa ja muissa vähävaraisten ruuanjakeluissa, Helsingin kaupunki totesi vihdoin, että leipäjonoissa jonottaminen onkin ihmisarvoa alentavaa. Kaupungin ideana on uudistaa hätäapua niin, että kenenkään ei kohta tarvitsisi jonottaa tunteja ulkona saadakseen ravintoa.

Kaupunki on kutsunut yhteiseen työhön ja suunnitteluun mukaan sosiaali- ja työllisyyspalvelujen lisäksi järjestöjen ja seurakuntien diakoniatyön edustajat pohtimaan eri vaihtoehtoja leipäjonojen hävittämiseksi. Niistä yksi vahva esikuva on Vantaan Yhteinen Pöytä. Hävikkiruoan keskitetyt kylmäkuljetukset, hajautettu lähijakelu ja yhteislounaat ovat osoittautuneet Vantaalla niin tehokkaaksi reseptiksi, että nyt myös Helsinki ja Järvenpää tutkivat, voisiko Vantaan systeemin kopioida Helsinkiin. Selvitystyön taustatukena on Sitra.

– Ensin kaupunki on meidän työtä vastaan, sitten se hommaa tilat ja sanoo, että tuemme teitä, sitten ne laittaa avustuksen pienemmäksi ja nyt suunnitellaan omaa jakeluverkostoa. Meidät ehkä kipataan meidät pois tästä hommasta ja jos näin tapahtuu, tulen todella pitämään meteliä, Heikki Hursti sanoo.

– Tätä avustustyötä on tehty jo viisikymmentä vuotta.

Myös Hursti osallistui jokin aika sitten kaupungin järjestämään kokoukseen, jossa leipäjonoasiaa mietittiin.

– Tuli puhe siitä, miten leipäjonoissa seisottaminen on ihmisarvoa alentavaa. Vastasin, että meillä ei ole leipäjonoja leipäjonojen vuoksi, vaan siksi, että niihin on tarve. Se on valtion vika, kun ei ole hoidettu vähänvaraisten asioita kuntoon. Me ollaan vaan tällaisessa tilanteessa vain noustu auttamaan.

– Kaupunki yrittää nyt saada Helsinkiin samanlaisen mallin kuin Vantaalla ja hankkia ison logistiikkatilan, josta toimitettaisiin ruokaa eri paikkoihin. Sanoin, että on ihan tyhmää lähteä rakentamaan omaa, koska se tulee maksamaan toista miljoonaa. Tarvitaan tilat ja henkilökunta, on ostettava jakeluautot kylmälaitteineen, hankittava kylmähuoneet ja pakkasvarastot. Meillä on se kaikki jo valmiina. Hommatkaa meille ja Myllypuron leipäjonolle kunnon logistiikkatilat, niin pidämme huolen, että leipäjonot pienenevät katukuvassa.

– Ainakaan toistaiseksi ei ole mitään kuulunut.

– Painotan kuitenkin, ettei kaupunki ole sanonut, että se kiilaisi meidät tästä toiminnasta pois. Mutta näen tässä sen vaaran. Jos kaupunki aloittaa oman ruoanjakelun, eivät ne ala enää tätä meidän vuokraa makselemaan, Heikki Hursti sanoo.

Kommentoi »