Korona ja influenssa voivat tarttua yhtä aikaa – Riittääkö rokotteita? – THL: "Tässä vaiheessa on epävarmaa saada mistään lisäannoksia”
Puheenaiheet
Korona ja influenssa voivat tarttua yhtä aikaa – Riittääkö rokotteita? – THL: "Tässä vaiheessa on epävarmaa saada mistään lisäannoksia”
Jos influenssarokotuksiin tulisi ryntäys, 3,5 miljoonaa suomalaista jäisi ilman.
28.10.2020
 |
Apu

Arkihavainnon mukaan moni tavallinen terve aikuinen on innostunut ottamaan influenssarokotteen tänä syksynä. Suomella on 1,7 miljoonaa pistettävää rokotetta ja 160 000 nenäsumutetta lapsille.

– Määrä on sama kuin viime kaudella. Se on arvioitu riittäväksi. Viime vuodelta jäi käyttämättä 200 000 annosta, jotka jouduttiin heittämään roskiin, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n infektiotautien yksiköstä.

Mutta riittääkö se, kun ihmiset ovat valpastuneet meille koronan vuoksi?

– Voi tietysti olla, että kysyntä kasvaa. Tässä vaiheessa on hyvin epävarmaa saada mistään paljon lisäannoksia. Ainoa mahdollisuus on, jos jokin toinen maa ei käytä kaikkia varaamiaan annoksia.

Taannoin yhtenä voimakkaana influenssakautena Suomi sai ostettua satatuhatta ylimääräistä annosta muualta.

– Niistäkin valtaosa jäi käyttämättä. 

Influenssakausi näyttää jäävän laimeaksi, koska korona on lopettanut matkailun. Sen vuoksi ei silti kannata tuudittautua luottamukseen.

Influenssa ja korona yhtä aikaa on mahdollinen

Iso-Britanniassa raportoitiin keväällä tapauksia, joissa ihmisellä oli samaan aikaan korona- ja influenssavirus.

– Nyt rokote kannattaa ottaa siksi, etteivät ihmiset saa kahta tartuntaa samaan aikaan ja ettei terveydenhuolto kuormitu, Nohynek sanoo.

Influenssavirus leviää pisaroiden kautta kuten korona, mutta se ei ole yhtä tartuttava. Influenssalla ei ole supertartuttajia, joista tauti siirtyy moneen muuhun ihmiseen.

Lapset ovat tartuttajina tehokkaita, aikuiset harvoin sairastuvat vakavasti, vanhat ja sairaat ovat vaarassa. THL:n verkkosivuilla on tarkkaa tietoa riskiryhmistä.

Toisinaan väitetään, että influenssa tappaa enemmän ihmisiä kuin korona.

– Kuolleisuus on Suomessa ehkä 500–2 000, ja kuolleet kuuluvat vanhoihin ikäryhmiin. Luku on arvio, sillä yleensä vanhuksista ei oteta laboratorionäytettä ja influenssaa ei merkitä kuolinsyyksi kuolintodistukseen, Nohynek kertoo.

Kommentoi »