Vastuullinen matkailija: Miksi ympäristöystävällisen hotellin löytäminen takkuaa?
Matkailu
Vastuullinen matkailija: Miksi ympäristöystävällisen hotellin löytäminen takkuaa?
Vastuullisia hotelleja ja muita majapaikkoja on paljonkin, mutta hotellien hakupalveluista niitä on vaikea saada esiin. Miksi, ihmettelee kolumnisti Heidi Kalmari.
1.4.2020
 |
Mondo

Perheemme oli muutama vuosi sitten pakettimatkalla Kanarialla. Muistan, miten tarkkaan syynäsin silloin hotelleja ja pähkäilin valintaamme. Kriteerien kärjessä olivat hyvät palvelut lapsiperheelle ja ekologisuus.

Ympäristöystävällisyydestä kertoi EU-kukka-sertifikaatti, mutta kiinnitin huomiota myös siihen, ettei valitsemallamme hotellilla ollut juurikaan omia viheralueita. Niiden kasteluun voi kuivilla seuduilla kulua holtittomasti vettä. Uima-altaatkin ovat totta kai vesisyöppöjä, mutta tällä kertaa ei nyt ainakaan ollut niitä molempia rasitteita. 

EU-kukka ja Suomessa paremmin tunnettu Joutsenmerkki ovat sertifikaatteja, jotka ovat olleet olemassa todella pitkään. Sertifikaatin saadakseen majapaikan on käytävä läpi hyvin tarkasti koko toimintansa, aina aamiaisella tarjotusta ruuasta pyykinpesuun ja energialähteisiin asti.

Sertifikaatit ovat lyöneet hotellialalla läpi jo vuosia sitten, mikä on erinomaista. Niiden avulla monet hotellit ovat saaneet energiankulutuksensa hienosti kuriin, ja aidosti voidaan sanoa, että hotellit ovat vastuullisuudessa monia muita toimialoja reippaasti edellä. Esimerkiksi Scandic- ja Clarion-hotelleissa seurataan jo lähes pilkuntarkasti jätteen-, veden- ja sähkönkulutusta sekä suositaan uusiutuvaa energiaa.

Kunnianhimo on vuosien varrella jatkuvasti kasvanut, ja viime aikoina hotelleissa on kiinnitetty tarkempaa huomiota esimerkiksi aamiaisten ruokahävikkiin. Vielä kun kaikki majoittujatkin tekisivät oman osuutensa ja ottaisivat vain sen verran ruokaa kuin syövät.

Ympäristösertifikaatti ei kuitenkaan tavallista matkailijaa kovin paljon houkuttele. Enemmän hotellissa kiinnostavat hinta, sijainti ja nykyisin myös vaikkapa sisustus. Trendikkäällä tyylillä voidaan kuitenkin viilata majoittujia myös linssiin. Puiset huonekalut, viherkasvit, kauramaito kahvilassa ja orgaaniset sampooputelit saattavat luoda ekologisen mielikuvan, mutta eteerisen span poreallas voi lämmitä silti kivihiilellä.

Täydellistä olisi tietenkin se, että kaikki hyvä olisi yhdessä. Mutta miten löytää aidosti vastuullinen hotelli? Se on perusreissaajalle edelleen liian työlästä.

Tilanne on yllättävä, varsinkin kun suurin osa hotellivarauksista nykyään tehdään netin varaussivustojen kautta. Hotels.comin, Booking.comin ja TripAdvisorin hakupalveluissa vastuullisuus tai ekologisuus eivät ole kriteerejä, joita voisi vain klikata ja valita.

TripAdvisor lanseerasi muutamia vuosia sitten Green Leaders -ohjelman, jonka myötä hakupalveluun merkittiin vihreällä lehdellä vastuullisuuteen panostavia ja eri sertifikaatteja ansainneita hotelleja. Vaikka luokitusta hehkutettiin ja sen käyttö on lisääntynytkin, ei se näy palvelussa kovin helposti.

Vaikuttaisiko vihreiden hotellien heikompaan näkyvyyteen osaksi se, että lähes kaikki tunnetuimmat hakupalvelut kuuluvat nykyisin samoihin isoihin konserneihin, eli Expedia Groupiin tai Booking Holdingsiin? Todellinen muutos saattaisi vaatia isomman linjan periaatepäätöstä.

Googlaamalla löytyy kyllä lopulta erityisiä vastuullisen matkailun hakusivustoja. Esimerkiksi kahden Amerikassa asuvan ruotsalaisnaisen perustama Mananatravel.com on tyylikäs sivusto. Sen avulla voi bongailla vastuullisia ja hienoja hotelleja niin Pohjoismaista kuin kauempaa. Palvelu vaikuttaa hyvältä, mutta harmillista kyllä, sitä ei löydä jollei nimenomaan hoksaa etsiä.

Matkailijana toivon, että vastuullisuus nousisi hakupalveluissa olennaiseksi kriteeriksi. Tässä voisivat jo nyt ekologisuuttaan parantaneet hotellit toimia kirittäjinä ja vaatia, että vastuullisuutta nostetaan nettimarkkinoinnissa esiin. Silloin löytyisi arvoisensa paikka myös sertifikaateille. Niihin kannattaa reissaajan luottaa ennemmin kuin sademetsätapetteihin. 

Toimittaja Heidi Kalmari pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

2 kommenttia