Haaveiletko monista matkoista? Tee reissu-unelmillesi tämä vastuullisuustesti!
Matkailu
Haaveiletko monista matkoista? Tee reissu-unelmillesi tämä vastuullisuustesti!
Unelmointi on ihanaa ja ilmaista. Matkahaaveitakin voi silti pohtia ympäristönsuojelun ja muun vastuullisuuden kannalta. Heidi Kalmari antaa ohjeet omien haaveiden testaamiseen.
7.10.2020
 |
Mondo

Oletko listannut unelmia, joita haluaisit elinaikanasi toteuttaa? Vuonna 2007 valmistuneessa elokuvassa Nyt tai ei koskaan (The Bucket List) tähtinäyttelijät Jack Nicholson ja Morgan Freeman esittävät syöpään sairastuneita miehiä, jotka saavat tietää, että heillä on alle vuosi elinaikaa. He rustaavat listan asioista, joita haluavat ennen kuolemaansa tehdä. Alkaa ralli, jossa hypitään laskuvarjolla, ajellaan nopeilla klassikkoautoilla ja matkustetaan paikasta toiseen, Egyptin pyramideilta Ranskan rannikolle ja Nepalin vuorilta safarille Afrikkaan. 

Unelmamme ovat hyvin usein matkoja ja elämyksiä. Itsekin olen haaveillut kiipeäväni Kilimanjarolle tai patikoivani Yosemiten kansallispuistossa. Olen myös toivonut voivani viedä lapseni Afrikkaan, jotta he kokisivat täysin toisenlaisen maailman ja kuulisivat sirkkojen voimakkaan sirityksen kuumassa illassa. Unelmoin lisäksi, että voisimme uida isoissa aalloissa, isommissa kuin Suomessa koskaan nousee. On minulla joskus ollut haaveena myös nähdä Alaska.

Tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta ovat värittäneet jotkin unelmat synkemmiksi. Myös liikaturismi on vienyt fiiliksiä.

Onkin syytä pohdiskella, mitkä reissu-unelmat ovat oikeasti vaivan ja rahan arvoisia. On aika tehdä haavelistalle vastuullisuustesti! Tässä viisi periaatetta mietittäväksi.

1. Vain timantit kelpaavat. Onko haavelistallasi jokin matka vain siksi, että se on kaikilla muillakin, tai siksi, että joku muu toivoo sitä kiihkeästi? Karsi pois ne matkaideat, jotka eivät aidosti sykähdytä sinua.

Saako pelkkä kohteen nimi pulssisi nousemaan? Jos suurta innostusta ei löydy, viivaa kohde surutta yli. Itse voin unohtaa toistaiseksi Alaskan, sillä ehkäpä se on kiinnostanut minua lähinnä pohjoisena eksotiikkana. Sitä magiaa saan kyllä riittävästi Lapistakin.

2. Rinnakkaislääke voi toimia yhtä hyvin. Onko haavekohteesi kovin suosittu vai vähemmän tunnettu? Jos toiveenasi on kavuta komealle vuorelle, kenties tuntemattomampi huippu voi olla jopa hienompi elämys – ja kohde, jossa ei ole tungosta. Luontoelämys tuntuu paremmalta, kun siitä saa nauttia rauhassa. Kilimanjaron sijasta voisin itsekin valita esimerkiksi Mount Kenyan, jossa käy huomattavasti vähemmän kiipeilijöitä.

3. Tarkista reitti. Jos joudut unelmasi vuoksi lentämään kauas, kohteen pitäisi todellakin olla sen arvoinen. Tutki siis, pääsisikö haaveidesi äärelle maata pitkin.

Kun itse uneksin isoista aalloista, ei se tarkoita välttämättä matkaa Tyynellemerelle. Esimerkiksi Pohjois-Saksassa on upeita rantoja, vaikkapa Rügenin saarella, jossa on kiehtovan jyrkkiä kallioita ja kylpyläparatiisin historiaa. Rügenin Sassnitziin pääsee Ruotsin Trelleborgista muutamassa tunnissa lautalla.

4. Varaa kunnolla aikaa. Jos jokin kaukokohde pyörii usein mielessäsi, voi siitä tietenkin pitää kiinni. Matka kannattaa vain suunnitella harkiten.

Jos joskus vien lapseni Afrikkaan, on tärkeää, että meillä olisi perillä riittävästi aikaa. Ehkä voisimme kiertää useassa maassa tai osallistua vapaaehtoistyöhön. Conservation Travel Africa järjestää perheille vapaaehtoistyömatkoja, joilla voi osallistua vaikka norsujen ja sarvikuonojen suojeluun. Se tekisi varmasti lapsiin lähtemättömän vaikutuksen!

5. Arvioi haittoja. Mikään ei ole kurjempaa kuin se, että omasta unelmasta olisi lopulta enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Ei sellaisesta oikein saa aitoa nautintoakaan.

Tarkista siis lopuksi ”tyhjänpotkaisulistasi” kysymällä jokaisen ison haaveen kohdalla olennaisimmat asiat: rasittaako unelmamatka selkeästi luontoa tai muita ihmisiä, ja tuottaako reissu hyvää sinun elämääsi?

Toimittaja Heidi Kalmari pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Kommentoi »