Tällaista oli Berliinin muurin takana 30 vuotta sitten
Kulttuuri
Tällaista oli Berliinin muurin takana 30 vuotta sitten
Uutuuskirja kertoo itäsaksalaisesta arjesta.
13.8.2019
 |
Apu

Valokuvaaja Kati Koivikon tietokirja Kirkkaankeltaisen Wartburgin kyydissäMatkalla Saksan itäosissa (Avain) vie meidät ajassa 30 vuotta taaksepäin Itä-Saksaan tekijän muistoin sekä hänen haastattelemiensa itäsaksalaisten tarinoin. Toisille aika merkitsi katastrofia, toiset lähtivät helpottuneina rakentamaan uutta elämää muurin kaaduttua.

Görlitzissä syntynyt 68-vuotias antiikkikauppias Jens Förster kertoo kirjassa, että Saksan demokraattisessa tasavallassa eli DDR:ssä oli kaikkea saatavilla, mutta väärässä paikassa väärään aikaan.

– Systeemi salli vaihtokaupat, kun tiesi, missä mitäkin oli tarjolla. Tämä ei ollut kestävää toimintaa, hän sanoo.

Koivikon tarinat avaavat itäsaksalaisten arkea: kaupassakäyntiä, raha-asioita, matkustusmahdollisuuksia, lastenhoitoa ja DDR:n valtiollisen turvallisuusviraston, Stasin, toimintaa.

On mielenkiintoista lukea ihmisistä, joiden isoisä kuoli toisessa maailmansodassa Stalingradin taistelussa tai miltä tuntui, kun Neuvostoliiton todellisuus valkeni propagandamuurin takaa. Kirja muistuttaa, miten paljon huonommin asiat voisivat olla.

Koivikon haastattelumatkat on tehty vuosina 2014–2018, ja haastateltavia on löytynyt Görlitzistä, Dresdenistä, Chemnitzistä, Zwickausta ja Leipzigistä. Kirjalla on ollut kiire, sillä pian näitä ihmisiä ei enää ole jäljellä.

Ennen muurin murtumista kaikki oli toisin Itä-Saksassa.
Kommentoi »