Kirja-arvio: Presidentti Kekkonen ei kuollut, vaan elää reippaasti yli satavuotiaana New Yorkissa
Kulttuuri
Kirja-arvio: Presidentti Kekkonen ei kuollut, vaan elää reippaasti yli satavuotiaana New Yorkissa
Urho Kekkonen haudattiin juhlavin menoin syyskuussa vuonna 1986. Toimittaja, kolumnisti ja nyt myös esikoiskirjailija Pekka Seppänen löytää yllättäen vanhan presidentin New Yorkista.
23.1.2018
 |
Apu

Visio on kutkuttavan ovela. Esikoisromaaninsa Nyman (Otava 2018) kirjoittanut Pekka Seppänen on kirjassa omana itsenään, ja Kekkonen on Kekkonen, tosin nykyään hän käyttää nimeä Nyman. 

Romaani alkaa presidentin hautajaisista, joissa Pekka Seppänen oli todellisuudessakinYlioppilaskunnan Laulajien mukana laulamassa Hietaniemen hautausmaalla. Yllättäen hän löytää hautausmaan kellotornista vilttiin kääriytyneen vanhuksen.

"Mutta eikös teidät pitäisi ... haudata? Tehän olette... Urho Kekkonen? - En ole, minä olen Nyman. Paina perse penkkiin, tee sinunkaupat ja ota ryyppy."

Presidentti onkin vaihtanut henkilöllisyyttä kuolemansairaan Nymanin kanssa, ja väärä mies lasketaan hautaan. Siitä käynnistyy veijaritarina Kekkosesta, joka elelee paperittomana New Yorkissa ja pyytää Seppästä kirjoittamaan muistelmansa ruutupapereille kirjoittamiensa muistiinpanojen pohjalta.

Pekka Seppänen tapaa Kekkosen New Yorkissa eri vuosikymmenillä, ja tarina päättyy viime kesään, jolloin Kekkonen majailee (ja tietenkin saunoo) Mäntyniemessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion luona.

Pekka Seppänen on tehnyt ison pohjatyön analysoidessaan Kekkosen valtakausia. Hän analysoi Kekkosen äänellä Suomen sisäpolitiikkaa Neuvostoliittoa unohtamatta. Äänessä ei ole dementoitunut Kekkonen, vaan tarkasti ja analyyttisesti maailmaa tarkkaileva vanhus. Hieman katkeroitunutkin, sillä kuka muisti häntä ja merkitystään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlissa?

Kirja on myös vuonna 1960 syntyneen Pekka Seppäsen aikalaisromaani. Pohjois-Tapiolassa lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Seppänen kertoo Pohjois-Tapiolan yhteiskoulusta suorasukaisesti opettajien oikeita nimiä myöten. Nuoruutensa 1970-luvulla Tapiolassa eläneet tunnistanevat miljöön, muodin ja aikakauden musiikin, niin elävästi Seppänen niitä kuvaa. Ne, jotka ovat villissä nuoruudessaan hengailleet Heikintorilla tai viettäneet vapunaattoa Vallareilla eli Tapiolassa sijaitsevilla sodanaikaisilla vallihaudoilla, eivät ole sitä unohtaneet...

Nykyään Pekka Seppänen on kirjailijan uransa ohella myös yrittäjä. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kolumnistina sekä Aamu-tv:n Jälkipörssin ja Radio Suomen Pyöreän pöydän keskustelijana. 

Seppänen on työskennellyt muun muassa Talouselämä-lehden päätoimittajana ja Talentum Oyj:n johtoryhmän jäsenenä. Suuren Journalistipalkinnon hän sai vuonna 2006. Käsikirjoittajana häneltä on julkaistu parikymmentä sarjakuva- ja pilapiirrosalbumia eri piirtäjien kanssa.

Teksti Liisa Talvitie

Juttua muokattu 24.1. kello 9.47: Muokattu otsikkoa

2 kommenttia