Sisilian maisemat pysäyttävät kauneudellaan – Parhaat vinkit automatkalle Kummisedän maisemiin
Automatkailu
Sisilian maisemat pysäyttävät kauneudellaan – Parhaat vinkit automatkalle Kummisedän maisemiin
Sisilia on ajajan saari. Tiet ovat joko erinomaisessa kunnossa tai sitten huonossa. Elleivät ole kerrassaan suoranaisia elämyksiä.
3.1.2023
 |
Tuulilasi

Kymmenen päivän ajot pitkin saarta osoittavat, että erityisesti viimeksi mainitut ovat sitä, ja ilman tasoituskertoimia. Se käy selville vaikka keskellä saarta, jossain tuntemattomassa kohdassa peltojen välissä ajettaessa. Tai oikeastaan: peltojen välissä laskeuduttaessa.

Suunnitelma oli selvä, kun kerran Italiassa ollaan. Yksi päivä vietettäisiin saaren ainoassa outlet-kylässä, jossa kauppoja löytyy Pradasta, Trussardista, Dolce & Gabbanasta ja Guccista aina edullisemman pään Lacosteen ja Alcotiin.

Eri reittivaihtoehdot tarjoavat joko moottoritietä tai kippuraista vuoristoa. Ei kahta sanaa: kukkuloille!

Cefalun yltä aukeaa hieno näkymä merelle.

Yhä vain enemmän pienemmäksi muuttuvaa Via San Giuseppeä jonkun muinaisen teollisuusalueen halki ajaessa mikään ei valmista siihen, että kallioleikkauksen jälkeen tie putoaa alta. Tai, no: olihan siellä kyltti, jossa luvataan 25 prosentin jyrkkyyttä, mutta mitä sekin nyt sitten kertoo?

Ei ainakaan siitä, että jyrkimmässä kohdassa avautuvat mahtavat näkymät yli laakson, vieressä pudotusta on satoja metrejä ja kaksisuuntainen tie on niin kapea, että kaarteissa on pysähdyttävä liu’uttamaan autoa, joka juuri ja juuri raapimatta läpi mahtuu. Ja jos nyt tulisi joku vastaan, tuskin peruutus onnistuu…

Vaan: onnistuu se! Yht’äkkiä käy selväksi, että kääntymään kaarteessa ei mahdu peruuttamatta ja sompailematta. Tie nousee takana taivaita myöten. Käsijarrulla (sellainen tässä uudenkarheassa, mutta vuokrakäyttöön ostettuna erittäin alkeellisesti varustellussa autossa todella manuaalisena on) mäkilähtö peruuttaen… vähän ruopii… mutta kyllä, nousee se.

Fiatin tila-autossa on yllättävän paljon tehoja.

Kun pääsemme lopulta alas pusikoituneen pellon laidalle, on laitettava auto parkkiin. Ja kas, sieltähän ajaa sopivasti vastaantulija. Kävipä tuuri!

Risteys on huikaisevan hieno, juuri sellainen, mitä tänne osaltaan tultiin hakemaan. Ikiaikaisen maaseudun keskellä paahtuneessa maisemassa alas kylään kiemurtelevaa tietä, ympärillä muinaisten sivilisaatioiden jälkiä. Nyt sellainen on hämmästyttävä luonnonkivisten siltojen ja jonkin käsipelillä kaivetun tunnelin muodostama risteävä tie, jostain bysantin aikakaudelta.

No – vaikka se osoittautuu jälkikäteen vanhaksi junaradaksi, josta on poistettu 1970-luvulla kiskot, tilannetta ja tunnelmaa se ei muuta. Kesän vakuuttavin kokemus, kaikkinensa.

”Sinne teidän pitää mennä ajamaan, jos näin on.”

Lomakiinteistön vuokraavan naisen käsky on selkeä, ja mieluisa. Puheeksi ovat tulleet kippuraiset tiet ja kuinka hauskaa niillä on ajaa, sillä Suomessa on vain tasaista baanaa. Nainen ei mutkaisista vuoristoteistä erityisesti pidä, mutta moni muu sisilialainen kyllä.

Ericen linnoituskaupunkiin nousee yksi tie kummastakin suunnasta. Sieltä avautuvat mahtavat näkymät ensin sisämaahan ja sen jälkeen – kun laskeudutaan Trapaniin – Välimerelle. Sadat urhoolliset eivät kuitenkaan tule niitä ihastelemaan ajamalla rauhallisesti maisemia katsellen, vaan heidän tarkoituksenaan on päästä huipulle mahdollisimman nopeasti.

Ericen tiellä järjestetään vuotuinen autokilpailu, joka on nykyisin saaren kuuluisin.

Ericen tie laskeutuu yhtä sykähdyttävänä alas Trapaniin, vaikka kilpabaana se ei enää olekaan.

Sisiliassa on vahvat autourheilun perinteet, ja nimenomaan yleisillä teillä ajettavien sellaisten. Onhan legendaarinen Targa Florio kotoisin Castelbuonon vuoristosta, Palermon itäpuolen rannikolta.

Targa Florio ajettiin ensimmäisen kerran peräti niinkin varhain kuin vuonna 1906. Reiluun seitsemäänkymmeneen – alkuvuosien 148 km:n mitasta – kilometriin lyhennetyn radan nopeusennätys on ikuisesti Leo Kinnusen hallussa. Hän kiersi vuonna 1970 Porsche 908:lla kierroksen 33 minuuttiin ja 36 sekuntiin keskinopeudella 128,57 km/h. Tosin toisten tietojen mukaan kierrosennätystä pitää hallussaan Helmut Marko (kyllä, se Red Bullin F1-tiimistä tuttu kaveri), joka kahta vuotta myöhemmin kellotti Alfa Romeolla ajan 33 minuuttia ja 41 sekuntia (128,23 km/h).

Syytä siihen, miten mittaukset ja tilastokirjat ovat antaneet näin ristiriitaista tietoa tästä erittäin tärkeästä asiasta, voi kysellä Collesanossa, jossa on Targa Florio -museo.

Targa Florio kilpaillaan nykyisin normaalina rallina. Tänä vuonna kolmanneksi ajoi suomalainen Markus Manninen. Toisin on täällä, Ericessä, jossa kilpailu ajettiin tänäkin vuonna, jo 64. kerran, alkuperäisellä radalla, ja yhä aika-ajona.

Kilpailureitti on 5730 metriä ja se alkaa Valdericestä ja päättyy ylös Ericeen. Kilpailussa ei ole sen historian aikana ollut yhtään suomalaista voittajaa. On siis sanomattakin selvää, että kun näen lähtöviivan, joka todellakin on näkyvillä, sekä erilaiset sisäkaarteiden kanttarit, minun on yritettävä. Nykyinen reittiennätys on vuoristojen erikoiskilpailuihin erikoistuneen Simone Faggiolin nimissä.

Homma lähtee loistavasti liikkeelle ja Fiat 500 L Cross tuuttaa liikkeelle raivokkaasti. Kelaan sisään vaihdetta henkeni hädässä, käsi ei ole ehtiä manuaalivaihteistossa ahnaiden jalkojeni rytmiin, mutta nopeasti saan rentouden tekemiseen. Ensimmäinen kaarre sujuu renkaita vinguttaen, juuri ja juuri omalla puolella kaistaa pysyen. Olen täysin tyytyväinen tekemiseeni ja vieressä kartturinpaikalla hurrataan, eikä lainkaan huomautella, että keskity nuottiin. Naamani punehtuu mielihyvästä.

Vaan ei!

Yritykseni menee mönkään jo parin kaarteen jälkeen: mikä mahtava maisema!

On pysähdyttävä ihastelemaan.

Ja ennen kuin huomaankaan, seison jarrun päällä ja kaarran levikkeelle. Kello tikittää kojelaudalla, auto on pysähdyksissä, kansa hurraa ja kuski on mykistynyt. Mitä tapahtui?

Maisema voitti.

Moottoritiet ovat Sisiliassa hyvässä kunnossa ja niiden rotkoja ylittävät, päätähuimaavien pilareiden päällä lepäävät sillat nähtävyys jo itsessään. Tietulleja on, mutta vain joillain moottoritieosuuksilla.

Sisilia on kuuluisa myös siviiliautoilun kohteena. Teitä on laidasta laitaan umpisurkeakuntoisista paikallisteistä hulppeassa kunnossa oleviin moottoriteihin. Näkymiä on kaikkiin ilmansuuntiin. Michelinin autoiluoppaassa näyttävät tieosuudet on merkitty vihreällä värillä. Sitä kannattaa yleensä katsella reittisuunnitelmia lomamatkalle tehtäessä, mutta Sisiliassa se on hyödytöntä: lähes kaikki tiet on merkitty nähtävyyksiksi.

Catania on lähellä saaren kuuluisimpia lomakohteita Taorminaa ja Syrakusaa sekä Etnaa, joten sinne saapuu suurin osa lomalennoista.

Itse Catania ei ole kovin mielenkiintoinen paikka. Saaren suurin kaupunki, tarunhohtoinen Palermo puolestaan sitä on.

Palermo sijaitsee toisessa päässä saarta. Myös sen läheltä löytyy lomakohteita, joten autoilevan omatoimimatkalaisen reissu on suunniteltavissa mainiosti siten, että lentää Cataniaan, ottaa sieltä auton ja ajelee ympäri saarta ja hyppää kotimaahan vievään lentokoneeseen Palermossa. Tällä kertaa aikaa oli 11 päivää. Se riittää mainiosti, sillä välimatkat eivät ole kovin pitkiä. Saaren halkaisevaa moottoritietä A19 pääsee Cataniasta Palermoon kahdessa ja puolessa tunnissa.

Toisaalta paikallisteille lähtevälle sama aika menee jo muutaman kymmenen kilometrin matkaan. Siksi tuo aika ei riitä kuin puolikkaan saaren koluamiseen, joko pohjoisosan tai eteläisen. Me otimme tällä kertaa haltuun pohjoisen alueen.

Vaikka yleensä on niin, että parasta on ajaa liki rantaa, Sisiliassa se ei pidä yksin paikkaansa. Totta on, että maineikkaimmat kaupungit ovat rantakaupunkeja täälläkin, mutta toisaalta Sisilian maaseutu on ikonista sekin. Se esitellään kymmenissä kirjoissa ja elokuvissa, kuten nyt vaikka Kummisetä-filmatisoinneissa. Erityiseksi sen tekee voimakas korkeusvaihtelu. Vuoristo laskeutuu laaksonpohjaan, noustakseen jälleen pian ylös.

Mutta ei Sisilia ole pelkkää ajelua – se on myös Palermoa, eikä siellä tarvita autoa.

Palermon keskustassa pysäköintipaikkoja on kohtuullisesti.

Palermo on esikaupunkeineen reippaasti yli miljoonan asukkaan kaupunki. Sen historia alkoi vuodelta 600 ennen ajanlaskun alkua. Vuosisatojen vaihtuessa myös Palermon hallitsijat ovat vaihtuneet – eri kansallisuuksia, eri ruhtinaita.

Uusia rakennuksia on tullut ja vanhoja sortunut, mutta kansa on pysynyt samana, ja nyt, yhdistyneen Italian alaisena, se on saanut otteen omasta kaupungistaan. Ensin Palermon valloittivat rikollisjärjestöt, joiden valtaa haastaneet tapettiin. Niistä sodista jälkeen jääneitä muistomerkkejä on kaupungissa yhä nähtävillä.

Kaupunki on nyt vallattu uudestaan, lakiin ja järjestykseen, eikä ainakaan väkivaltaan ja terroriin uskovien toimesta. Ainakin näennäisesti. On nimittäin uskomatonta, että nyt Palermo on kokoluokkansa ja sitä isompien italialaisten kaupunkien joukossa henkirikosten määrällä mitattuna kaikkein turvallisin.

Mafiosoihin ei turisti törmää. Kaduilla ja kujilla on siistiä ja rauhallista.

Myös päivällä torikatujen tungoksessa tai illalla biletorien ahtaudessa saa olla rauhassa. Kuvaavaa on, että kukaan ei pidä reppuaan etupuolella tai laukkua tiukasti kainalossa – varma merkki siitä, että katuryöstöjä ei juuri ole. Eikä kukaan juokse huutaen roiston perään.

On jotenkin aivan selvää, että järjestäytynyt rikollisuus on vihdoin myös täällä ymmärtänyt, että turistilta saadaan rahat pois kokonaisvaltaisemmin, jos heiltä ei viedä lompakkoa. Ja kyllä – turismi on Palermossa lisääntynyt voimakkaasti, samoin siitä tulevat työpaikat. Krooninen muuttotappio on kääntymässä vahvaksi kasvuksi.

Jos vertaa toiseen Etelä-Italian suurkaupunkiin Napoliin, Palermo on huomattavasti siistimpi, turvallisempi ja järjestäytyneempi. Ja tasaisempi. Siinä missä Napolissa on ääretöntä vaurautta ja surkeinta köyhyyttä, missä rakennukset ovat joko loisteliaita tai sortumispisteessä, Palermossa kaikki tuntuu olevan kunnossa, ilman nousuja tai laskuja.

Toki se on kihisevä italialainen kaupunki, mutta muutoksen näkee jo liikenteessä. Vielä kymmenisen vuotta sitten Pohjois-Italia vaihtui Etelä-Italiaksi Rooman ja Napolin välisen moottoritien aikana – Roomassa kaikki skootterikuskit käyttivät kypärää, Napolissa vain harva, eikä Palermossa kukaan. Nyt kypärättömiä ei näe enää edes täällä.

Palermo lunastaa kyllä odotukset hälisevästä suurkaupungista, mutta mikään eurooppalaisen urbanismin viimeinen kehitysaste se ei ole – siinä missä Napolissa voi aistia degeneroituneen rappion, täällä haisee vain kuumassa ilmassa väreilevä, jälleen jonakin päivänä koettava nousukausi.

On hyvä palauttaa auto ja hypätä koneeseen. Tänne palataan vielä!

Tuulilasin matkavinkit Sisiliaan lähtevälle:

Syö

Extra bar Petta

Cannolo on ultratäyttävä jälkiruokaleivonnainen, jossa kovan piparitaikinaa muistuttavan kuoren alla on ricottajuustoa ja kermavaahtoa. Mutta mistä se on tarkalleen kotoisin? Piana degli Albanesissa ollaan sitä mieltä, että sieltä, Palermon yläpuolisilta kukkuloilta, jonne Palermosta vie hämmästyttävän kaunis SP5-tie. Piana degli Albanesissa puhutaan albaniasta pohjat saanutta italian murretta. Vaikeaselkoisuus viestinnässä ei ole estänyt heitä voittamasta cannolotaistelua: kaupungissa järjestetään vuosittain ahmimisfestivaalit tuhansille vieraille. Keskusaukion Extra Bar on Sisilian kuuluisin cannolokonditoria: pituutta Pettan perheen ikiaikaisen reseptin mukaan valmistetussa leivonnaisessa on 18 senttimetriä ja se sisältää 200 grammaa tuoretta lampaanmaidosta valmistettua ricottaa. Mutta muista: antiikin keisareiden kohtalo fataaleista övereistä tulee cannoleita syödessä vastaan nopeasti.

Mirko’s

Castellammare del Golfon rantakaupungin historiallisen sataman rappusille levittäytyvä vain muutamia vuosia vanha ravintola luottaa äyriäisiin. Erilaisia saksiniekkoja löytyy grammahinnalla myytynä puolenkymmentä. Pienempiä on myös: Sisilian matkaa ei kannata tehdä syömättä maineikkaita gambero rosso -katkarapuja. Ja täällä ne tarjoillaan raakoina.

Locanda del Marinaio

Cefalùn superpittoreskin rantakaupungin gastronominen ylpeys tarjoilee mereneläviä laidasta laitaan. Kaloja on, mutta myös äyriäisiä. Yksi annos kannattaa ottaa risotolla, sillä se on poikkeuksellisen herkullista. Täällä siinä ei käytetä juustona parmesaania tai ricottaa, vaan burrataa. Ja se maistuu. Pieni viehättävä sali, joten pöytävaraus on välttämätön.

Koe

Etna

Jo tie mustan, tuoreen laavakiven läpi on elämys: SP92 kulkee laskettelukeskushotellin kautta, josta lähtee gondolihissi ylös vuorelle. Ja kyllä – täällä varoitellaan, että pitäisi käyttää lumiketjuja, mikä vaikuttaa lähinnä naurettavalta liki 40 asteisessa helteessä. Etna on kuitenkin talvisin laskettelukeskus ja gondolit sen hissejä.

New Men

Palermossa ei kannata edustaa rähjäisenä! Kaupungin kuumin miesten parturi on New Men -salongin Nunzio Reina, joka tosin itse ei leikkaa kuin tärkeimpien asiakkaiden tukat. Mutta hän todellakin katsoo apulaistensa työn päälle. Salongissa on lounge, jossa seurataan moottoriurheilua ja puhutaan lapsista.

Palermo FC

Palermo on väriltään pinkki. Ja sitä se on erityisesti, kun kaupungin ylpeys pelaa; Palermo oli vielä muutamia vuosia sitten maailman ainoa pääsarjatason futisjoukkue, joka pelasi pinkeissä paidoissa. Se kuitenkin pudotettiin neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle rahoitukseen liittyvien törkeyksien vuoksi. Tänä keväänä Palermo kuitenkin nousi sarjaporrasta ylöspäin kakkosliigaan – ja se sai koko kaupungin useiksi päiviksi kokonaan sekaisin. Jos et pääse otteluun seuran vuonna 1932 valmistuneelle kotistadionille Renzo Barberalle, käy ostamassa sieltä pinkkiä ylle seuran omasta myymälästä (toinen löytyy keskustasta). Takuuvarma tie parempaan palveluun: Forza Palermo!

Tee

Ui

Sisiliassa pitää uida. Rantoja on valtavasti. Omien kokemusten mukaan pohjoisrannikon kohteiden järjestys on seuraava: romanttisille pariskunnille Cefalùn vanhankaupunginranta ja Scopellon luonnonpuiston laguunit (niille pitää kävellä kilometristä kymmeneen) sekä perheille maineikas San Vito lo Capon turistiranta. Moni Sisilian rannoista on pientä sileää kiveä (mm. Scopello), mutta joissain (mm. Cefalù ja San Vito lo Capo) on myös hienoa hiekkaa.

Aja

Ericen maineikas vuoristopätkä on yhtä ajamisen juhlaa, ja myös ajamiseen vähemmän seikkailullisesti suhtautuville, sillä toisin kuin monet muut vastaavat serpentiiinitiet, Ericen halki kulkeva SP31 on erinomaisessa kunnossa. Näkymät ovat henkeäsalpaavia, serpot tiukkoja. Ja samaa voi sanoa maaseudun teistä: erikoisuuksia keskellä ei mitään voisivat olla Assoron lähistön tiet, monien muiden joukossa.

Kokkaa

Kun näet liikkeen kyltissä sanan macelleria tai jos olet Palermossa maineikkaalla Bellaròn torikadulla lihatiskin edessä, pysähdy. Ja osta trippaa. Eli mahalaukkua. Pyydä silppuamaan se pieneksi hakkelukseksi. Lisäät pannulle niiden lisäksi reilusti tomaatteja, sipulin, valkosipulia, yrttejä, kenties lehtisellerin varren, siirappia, etikkaa ja suolaa sekä pippuria. 45 minuuttia keittelyä ja kaikki tykkäävät – tätä ei Amarillosta saa.

Yövy

Sciara biscari

Jos haluat ennen tien päälle lähtemistä yöpyä Cataniassa, mainio moderni, siisti hotelli uima-altaalla löytyy aivan sataman rannasta. Lisa ja Licata Toton pyörittämä hotelli on hintaansa nähden löytö ja auton saa parkkiin.

Palazzo Conte Federico

Erinomaisella sijainnilla Ballaròn läheltä löytyvä Palazzo Conte Federico tarjoaa vanhassa, 1100-luvulta peräisin olevassa kaupunkipalatsissa noin kymmenen modernia sviittiä, suhteellisen edulliseen alle 150 euron yöhintaan. Osaan huoneistoista mahtuu 4 henkeä ja kaikissa on keittiö sekä joko oma kattoterassi tai iso parveke. Palatsi on yhä alkuperäisen talon rakennuttaneen suvun omistuksessa. Puolet koko korttelin kokoisesta rakennuksesta on vaikuttavana kotimuseona. Kierroksia vetävät suvun nuorimmat, noin kolmekymppiset kundit. Paljastuu, että esimerkiksi asehuoneessa on pelkästään käsiaseita noin 350 – ja muinaisista sodista tuodut tykit vielä päälle. Suvun nykyinen päämies harrastaa vielä 90-vuotiaana kilpa-autoilua, joka näkyy urheiluautoaiheisten keräilyesineiden valtavana määränä. Auton saa ilmaiseksi kadunvarteen parkkiin.

Tonnara di Scopello

Sisilian rannikolla on satoja tonnaroita, eli vanhoja tonnikalanpyydystyskeskuksia. Yksi hienoimmista sijaitsee Scopellossa, aivan luonnonsuojelualueen rajalla. Ja myös täällä pääsee majoittautumaan museoon, sillä tonnara muodostaa pienen kylän. Sen satoja vuosia sitten perustaneet suvut ovat edelleen rakennusten omistajina, mutta nyt vuoren juuressa meren rajassa sijaitsevat rakennukset on otettu hotellin, museon ja ravintoloiden käyttöön. Muurien taakse pääsevät uimaan vain yöpyvät vieraat, pienellä piazzalla saavat uida päiväkävijät. Vesi on häikäisevän kirkasta ja huoneiden parvekkeilta ja patioilta avautuu huikaiseva näkymä sekä merelle että puutarhaan. Autolla pääsee alas tonnaraan, jos yöpyy hotellissa.

Juo

Cynar

Artisokasta tehty katkero on samaa sukua Camparin kanssa. Vuonna 1952 lanseerattu vihreä Cynar ei tarvitse kyytipojaksi kuin pari palaa jäätä. Loistava ajonjälkeisen päivän drinkki hotellilla – eikä tätä saa Suomesta Alkosta sen paremmin kuin ravintoloistakaan (Helsingissä kai vain Bardotista!).

Aperol Spritz

Italialaisen kesädrinkin voit toki tehdä itikoiden kanssa nautittavaksi myös suomalaisessa mökinrannan pusikossa, mutta jos totta puhutaan, se maistuu paljon paremmalta San Vito lo Capon rantabulevardin drinkeriassa.

Vucciria

Palermo juhlii öisin! Ja erityisesti Vucciria, jossa ruokatori valjastetaan pimeyden laskettua kakofoniseen näytelmään. Jokainen ravintola tuuttaa vierekkäin omaa musiikkiaan ja tuhannet kaduille olutpullo kädessään pakkaantuneet ottavat aina sieltä täältä kiinni jostain kertosäkeestä ja laulavat yhteen ääneen. Meininkiä lisäävät sinne tänne nousevat pop-up-baaritiskit valtavine ämyreineen. Vinkki: kannattaa opetella ulkoa Bella ciao.

Kommentoi »