Automatkalle koiran kanssa? - Näillä vinkeillä matkustaminen on kaikille turvallista
Autot ja liikenne
Automatkalle koiran kanssa? - Näillä vinkeillä matkustaminen on kaikille turvallista
Tänä vuonna moni viettää lomaa kotimaassa, mikä voi tarkoittaa enemmän autoilua. Matkustaminen koiran kanssa sujuu turvallisesti ja mukavasti, kun lemmikki on totutettu matkantekoon ja varauduttu myös yllätyksiin. Koira voi satuttaa itsensä esimerkiksi kolarissa tai autosta loikatessaan. Asiantuntija suosittelee harjoittelemaan autoilua koiran kanssa pennusta asti.
17.6.2021
 |
Tuulilasi

Koiria on pieniä ja suuria ja luonteeltaan monenlaisia. Tämä vaikuttaa myös siihen, mikä on lemmikille sopiva paikka autossa. Tärkeintä olisi, ettei koira olisi ajon aikana irrallaan, jotta se ei pääse häiritsemään kuljettajan ajoa tai loukkaannu itse esimerkiksi äkkijarrutuksessa.

Koiria varten eläintarvikeliikkeistä löytyy turvavyövaljaita, joiden avulla lemmikin voi kiinnittää penkillä matkustaessa. Erillisessä kuljetuslaatikossa tai -häkissä koira on usein iskuilta paremmassa turvassa. Jos auton tavaratila on riittävän suuri, se on lemmikille usein paras matkustuspaikka.

”Omat koirani matkustavat takaluukussa niille tarkoitetussa häkissä. Näin matkustaminen on turvallista, koska ne eivät pääse liikkumaan auton sisällä vaan voivat rauhoittua omassa paikassaan. Häkissä on se hyvä puoli, että voin avata takaluukun ilman pelkoa koirien karkaamisesta ja sinne saa myös kätevästi vesikupin. Jos koira on tavaratilassa irrallaan, on tärkeää, että sen ja matkustamon välissä on koiraverkko, jotta lemmikki ei esimerkiksi äkkijarrutuksessa pääse sinkoutumaan eteen”, sanoo LähiTapiolan eläinvakuutusten korvausneuvoja Jaana Färm.

Hän itse matkustaa kahden espanjanvesikoiransa kanssa paljon esimerkiksi näyttelyissä ja rally-tokokilpailuissa.

Pitkillä matkoilla lemmikin matkustusmukavuutta voi lisätä esimerkiksi viltillä tai jopa viilennys- tai lämmitysalustoilla.

”Minulla on autossa aina mukana koirakassi, joka sisältää pienen ensiapupakkauksen, vararemmin, muutaman lelun, viltin, pyyhkeen, ruoka- ja juomakupin sekä koiranameja”, kertoo Färm.

Koira voi stressata autossa – harjoittelua ajan kanssa

Monet koirat hyppäävät autoon vailla huolia eivätkä ole moksiskaan matkanteosta. Koira voi kuitenkin voida pahoin autossa, siinä missä ihminen. Autoiluun voi myös liittyä stressiä tai pelkotiloja. Färm suosittelee totuttamaan koiraa autossa oloon pennusta asti. Aluksi auto voi olla paikoillaan ja siellä käyttäytymistä harjoitella esimerkiksi ruoan avulla.

”Toisella koirallani oli pentuna pahoinvointia autossa, minkä takia sille jäi pitkäksi aikaa vahva kielteinen mielikuva autossa matkustamisesta. Nykyisin tilanne on toinen ja koira hyppää itse autoon ja matkustaa tyytyväisenä. Tässä muutoksessa ensiarvoisen tärkeänä keinona olivat autoon liittyvät harjoitukset leikin ja hyvän mielen kautta.”

Matkapahoinvointi voi liittyä niin jännitykseen kuin fyysisiin syihin. Tarvittaessa eläinlääkärin kanssa voi keskustella mahdollisista matkapahoinvointilääkkeistä. Koiran oloa saattavat helpottaa myös apteekista tai eläinkaupasta saatavat luontaistuotteet. Matkustuspelosta kärsivälle lemmikille voi tiedustella apua myös eläinkouluttajalta.

”Toisille koirille on tärkeää nähdä matkan aikana ikkunasta ulos. Toisille taas vilisevät maisemat ja ulkoiset ärsykkeet voivat päinvastoin aiheuttaa pahoinvointia ja levottomuutta. Harjoittelun ja kokeilun kautta selviää, mikä on lemmikille paras paikka ja matkustustapa autossa.”

Tassuun voi sattua hypätessä, kuumuus riskinä kesällä

Jos koiralle sattuu tapaturma tai sairaus matkan aikana, hoitokuluja voidaan korvata eläinlääkärikuluvakuutuksesta. Korvausneuvoja Färmin mukaan tyypillinen autoiluun liittyvä tilanne, jossa koira satuttaa itsensä, on hyppy pois autosta. Myös kolareissa ja lämpöhalvauksen takia tulee jonkin verran loukkaantumisia ja jopa menehtymisiä.

”Koira voi niksauttaa jalkansa autosta alas loikatessaan ja alkaa sen jälkeen ontua. Tätä voi ehkäistä opettamalla koiralle, ettei autosta saa hypätä ilman lupaa. Lemmikki kannattaa myös kytkeä hihnaan, ennen kuin sen päästää ulos autosta. Syliin mahtuvan koiran voi tietysti myös itse nostaa autosta alas.”

Kesän kuumuudessa lemmikkiä ei koskaan saa jättää yksin kuumaan autoon. Auton sisätiloissa lämpötila voi nousta auringossa nopeastikin, mikä aiheuttaa lämpöhalvauksen riskin. Yleensäkin matkantekoa voi helpottaa tuuletuksella, avaamalla ikkunan ja varmistamalla, että saatavilla on riittävästi vettä.

”Onnettomuustilanteessa koira saattaa mennä sokkiin, jolloin se ei välttämättä tunnista tuttujakaan ihmisiä, vaan voi hätääntyneenä pyrkiä pakenemaan tai jopa käyttäytyä aggressiivisesti. Onnettomuuspaikalla on siis hyvä pyrkiä muiden auttamisen ja lisäonnettomuuksien ehkäisemisen lisäksi estämään koiran pääsy liikenteen sekaan. Jos koira on suunniltaan tai tarvitsee ensihoitoa, koeta löytää sitä varten mahdollisuuksien mukaan rauhallinen paikka”, Färm sanoo.

Vinkkejä turvalliseen matkustamiseen lemmikin kanssa

• Varaudu pieniin hoitotoimiin matkalla. Lemmikille on hyvä varata mukaan hoitotarvikkeet, joilla voi tarvittaessa esimerkiksi puhdistaa ja sitoa haavan, poistaa punkin tai hoitaa puremia. Jos koiralla on jokin peruslääkitys, muista ottaa se mukaan.

• Suunnittele reittiä ennalta, muista tauot. Pitkällä matkalla jaloittelu on tärkeää niin kaksi- kuin nelijalkaisille. Jos mahdollista, ajoreittiä voi suunnitella niin, että sen varrella on esimerkiksi koirapuistoja tai koiraystävällisiä uimapaikkoja tai ravintoloita. Näitä on koottu esimerkiksi Tassut kartalla -sivustolle.

• Jos matkustat ulkomaille, muista ottaa mukaan lemmikkieläinpassi. Se osoittaa, että esimerkiksi koiralle vaaditut tunnistusmerkinnät ja rokotukset ovat kunnossa. Ulkomaille matkustamiseen löytyy tarkempia ohjeita esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta.

• Vakuutus on turvana vahingon sattuessa. Jos koiralle sattuu tapaturma tai sairaus, hoito- ja lääkekuluja voidaan korvata eläinlääkärikuluvakuutuksesta. Koiran henkivakuutus korvaa eläimen menettämisen.

Kommentoi »