70 vuotta täyttävä Kirsti Manninen: ”On pidettävä heikompien puolta”
Kulttuuri
70 vuotta täyttävä Kirsti Manninen: ”On pidettävä heikompien puolta”
Historia antaa 70-vuotiaalle Kirsti Manniselle perspektiivin nykypäivään. Kirjailijalla on työn alla jälleen uusi teos.

Kun kirjailijalta kysyy, mitä hän parhaillaan tekee, hän vastaa ilahtuneesti: “Kirjoitan tietysti.” Kirsti Manniselta kirjoja totisesti syntyy. Tuorein, kymmenosaisen romaanisarjan päättänyt Tekijä ilmestyi viime keväänä.

Seuraava romaani ilmestyy keväällä. Se kertoo tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöldin isoäidistä, Hedvig Eleonora Lilliehöökistä, ja tämän vaiheista Frugårdin kartanossa Mannisen kotiseudulla Mäntsälässä 1700-luvulla.

– Teen suurimman osan vuotta tausta- ja tutkimustyötä, ja kirjoitan sitten intensiivisesti muutaman kuukauden ajan. Romaanin lisäksi minulla on käynnissä monta kiehtovaa ja innostavaa hanketta: lasten tietokirja, televisiodraaman käsikirjoitus sekä dokumenttielokuva, Manninen kertoo.

Seitsemänkymmentä vuotta on tuotteliaalle kirjoittajalle erittäin mieluisa ikä.

– Nautin merkkipäivien vietosta. Tätäkin vietän laajan heimoni parissa.

Aamuisin ennen työhön tarttumista Manninen lukee uutiset. Ukrainan tilanne tuntuu ahdistavalta, mutta vuosien varrella tehty historiantutkimus on antanut ajallista perspektiiviä.

– On vain uskottava, että mikään hirmuvalta ei kestä loputtomiin. Me suomalaisetkin olemme selvinneet tiukoista paikoista pitämällä yhtä ja järjen päässä.

Manninen puhuu voimakkaasti solidaarisuuden puolesta.

– Kun ukrainalaiset ovat ahtaalla, meidän on mahdollisuuksiemme mukaan autettava heitä. Maailma kaipaa sitä, että ihmiset unohtavat itsekkyytensä ja pitävät heikompien puolta, jotta väkivalta ei voittaisi.

Kirsti Manninen

  • Syntynyt: 22.10.1952 Seinäjoella.

  • Ura: kirjoittanut yli sata teosta ja yli sata jaksoa tv-draamaa, mm. Vihreän kullan maata, Hovimäkeä, Kotikatua ja Nyrkkiä.

  • Perhe: kuusi lasta per­heineen, mies ja hänen perheensä sekä edesmenneen miehen jälkikasvu.

2 kommenttia