Vanhemmat - puhukaa lasten ja nuorten kanssa nettikäyttäytymisestä
Puheenaiheet
Vanhemmat - puhukaa lasten ja nuorten kanssa nettikäyttäytymisestä
Koko Suomea kuohuttavissa seksuaalirikoksissa ei ole kyse uudesta ilmiöstä. Seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen valmistelu netissä eli grooming alkoi jo 2000-luvun alussa.
17.1.2019
 |
Apu

Koko Suomi on havahtunut Oulussa ja Helsingissä paljastuneisiin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin. Järkytys on syvää, ja ilmiöille etsitään nyt syitä monesta suunnasta. Kyse ei ole vain maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista. Enemmistö seksuaalirikosten tekijöistä on edelleen suomalaisia.

Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras kertoo, että grooming eli nuorten houkuttelu seksuaalisiin tekoihin netissä tuli esille ensimmäisiä kertoja vuonna vuonna 2006.

- Väestöliitto sai ensimmäiset groomingin kohteeksi joutuneet asiakkaat jo silloin. Ilmiö on todennäköisesti ollut olemassa netin alusta alkaen.

Porras sanoo, että nyt on hyvä hetki puhua alaikäisille perusteellisesti ja rauhallisesti somen käytöstä ja käyttäytymisestä siellä. Vanhempien kannattaa kysyä myös sitä, mitä kaveripiirissä ilmiöstä ja nyt tapahtuneista rikoksista on puhuttu.

Myös vanhemmat tarvitsevat neuvoja ja tukea. Heille löytyy netistä hyvää tietoa, miten seksi ylipäätänsä otetaan puheeksi nuorten kanssa. Esimerkkinä Mannerheimin Lastensuojeluliiton "Lapsi sosiaalisessa mediassa" -sivusto.

- Pelottelu ei vie asiaa eteenpäin. Vanhemmat ja lapset voivat keskustella keskenään, miten netissä pitää itse käyttäytyä ja millaista käytöstä siellä muilta odotetaan. Eli miten nuori on itse suhteessa muihin nuoriin, ja miten muut saavat olla yhteydessä häneen.

Jos joku tuntematon pyytää nuorelta kuvia itsestään, kannattaa olla varuillaan. Porras tosin toteaa, että aikuinen ja nuori kokevat käsitteen tuntematon eri tavalla.

- Nuori voi sanoa, että hän tuntee yhteydenottajan keskusteltuaan somessa tämän kanssa jo kerran. Nuoren kanssa kannattaa yhdessä pohtia milloin tuntemattomasta tulee tuttu. Ja jos nuori saa somessa seksiehdotuksia, ja häneltä pyydetään seksiin liittyviä kuvia tai hänelle lähetään penis- tai tissikuvia, niin niistä pitäisi heti kertoa vanhemmille tai olla suoraan yhteydessä nettipoliisiin.

Jos ilmiöstä on puhuttu vanhempien kanssa ajoissa, ei kertominen ole ehkä niin vaikeaa ja noloa kuin muuten olisi.

- Vanhempien on hyvä korostaa, että nuori itse ei ole tehnyt mitään väärää vastaanottaessaan arveluttavia kuvia. Sellaisesta syyllisyyden tunteesta tai häpeästä on tärkeää päästä irti.

Kirsi Porras muistuttaa, miten manipulatiivisesti seksiä alaikäisiltä netissä kalastelevat toimivat. He houkuttelevat kehumalla nuorta tai hakemalla empatiaa vaikka kertomalla olevansa yksinäisiä. Nuoren myötätuntoon vetoamalla onnistuu helposti luomaan kontaktin.

Apua seksuaaliseen ahdisteluun

Seksuaalisen ahdistelun, häirinnän ja hyväksikäytön kohteeksi joutunut alaikäinen voi saada tukea Väestöliiton chat-neuvonnasta (www.vaestoliitto.fi/nuoret). Liiton Poikien puhelimeen (www.poikienpuhelin.fi) vastataan myös ruotsin kielellä. Tyttöjen puhelinta Väestöliitossa ei toistaiseksi ole. Liiton etoleyksin.fi-palvelusta saa keskusteluapua, mikäli nuori on joutunut seksuaalisen häirinnän tai hyväksikäytön kohteeksi urheiluharrastuksessa.

HUS:n Seri-tukikeskus (seksuaaliväkivallan kokeneiden tukikeskus) on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Sen päivystyspuhelin toimii ympäri vuorokauden. Alle 16-vuotiaat nuoremmat seksuaalista ahdistelua tai raiskauksen kohteeksi joutuneet ohjataan pääkaupunkiseudlla Lastenklinikalle ja Jorvin sairaalan päivystykseen.

Naistenklinikan Seri-tukikeskus on Suomen ensimmäinen, ja se toimii mallina myöhemmin muualle Suomeen perustettaville tukikeskuksille.

Seri-tukikeskuksen perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Se tuli Suomessa voimaan 2015. Sopimus velvoittaa Suomen perustamaan tukikeskuksia seksuaaliväkivaltaa kokeneille.

Kommentoi »