Uusi, vaarallinen hoitomuoto kerää suosiota – miksei puoskarilaki etene?
Puheenaiheet
Uusi, vaarallinen hoitomuoto kerää suosiota – miksei puoskarilaki etene?
Laki niin sanottujen vaihtoehtoisten hoitomuotojen sääntelystä eli puoskarilaki on pyörinyt eduskunnan listoilla vuosia. Viimeisin esiin noussut tapaus on syövän ”hoito” erittäin vaarallisella mustalla salvalla.
16.10.2018
 |
Apu

Uskomus-ja vaihtoehtohoitojen kirjo on nykyisin laaja, ja terveydenhuollon ammattilaiset pitävät suurinta osaa niistä harmittomana hömppänä. Mikäli ihminen kokee saavansa apua ja lohtua ei-tieteellisestä lääkinnästä, sitä ei yleisesti ottaen pidetä pahana.

Rajan yli mennään kuitenkin siinä vaiheessa, kun uskomushoitoja ja luontaistuotteina esitetään parannuskeinoksi tieteellisesti testatun terveydenhuollon ja lääkityksen sijaan.

Erityisen vahingollista on, jos puoskarointi kohdistuu heikossa asemassa oleviin tai puolustuskyvyttömiin henkilöihin, kuten vakavasti sairaisiin, mielenterveysongelmaisiin tai lapsiin.

Kestänyt jo vuosikymmenen

Vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja niiden antajia sääntelevää puoskarilakia on pyöritelty eduskunnassa kohta vuosikymmen. Edellinen lakiin liittyvä ohjelmakirjaus on vuodelta 2011 Jyrki Kataisen (kok) hallitusohjelmasta.

Asia kuuluu peruspalveluministerin toimialaan. Tuolloin demarien halllitseman peruspalveluministerin postin edustajien eli Maria Guzenina-Richardsonin ja hänen seuraajansa Susanna Huovisen mukaan sote-uudistus, vanhuspalvelulaki ja lastensuojelulaki ajoivat puoskarilain valmistelun ja käsittelyn ohi.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole pitänyt puoskarilakia agendallaan, ja suuri sote-mullistus sanelee tällä hetkellä kaiken alan lainsäädännön ja toiminnan. Sipilän hallitus on myös pitänyt esillä enemmän norminpurkua kuin uusia säädöksiä.

– Niin sanottuja vaihtoehtohoitoja ja niiden harjoittamista sääntelevän lainsäädännön kehittämistarve on olemassa. Sosiaali- ja terveysministeriö selvitti vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita vuonna 2009 ja esitti, että jatkossa ryhdyttäisiin valmistelemaan laajaa vaihtoehtohoitoja tarkemmin sääntelevää lainsäädäntöä. Tällä hetkellä niitä koskee kuluttajansuojalainsäädäntö siinä kuin muidenkin palvelujen myyntiä, ja tapauskohtaisesti voidaan soveltaa myös vahingonkorvaus- tai rikoslainsäädäntöä, sanoo nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk).

Saarikko muistuttaa, että tällä hetkellä virkakoneisto on erityisen työllistetty hallitusohjelmassa olevien asioiden eteenpäin viennissä. Puoskarilaki ei ole asialistalla.

– Erityisesti sote-uudistuksen toteuttaminen vaatii resursseja. STM:ssä on kuitenkin jo tänä syksynä käynnistetty vaihtoehtohoitoja säätelevän lain virkavalmistelu minun toivomuksestani. Tavoitteena on pohjustaa asiaa niin, että se voitaisiin ottaa esille seuraavaa hallitusohjelmaa valmisteltaessa. Asian maininta hallitusohjelmassa on varmin tae ripeälle etenemiselle.

Saarikon mukaan sekä keskusta puolueena että hän henkilökohtaisesti kannattavat lakia.

Euroopassa jopa lähes joka kolmas käyttää uskomushoitoja

Vaihtoehtohoitojen käytön laajuudesta ei ole tarkkaa tutkimustietoa. Eurooppalaisten selvitysten mukaan noin 20–60 prosenttia väestöstä käyttää jotain uskomushoitoja. Eniten niihin turvautuvat 30–50-vuotiaat koulutetut naiset.

Suomalaisista syöpäpotilaista noin kolmannes käyttää virallisen lääkinnän ohella vaihtoehtohoitoja. Ainoana hoitona uskomuslääkintää käyttää arviolta 1–2 prosenttia suomalaisista.

Lääkäriliitto ei halua käyttää termiä vaihtoehtohoito, koska ”vaihtoehtoa tutkitulle syöpähoidolle ei ole”. Puoskarointi on noussut viime vuosina esiin erityisesti rokotevastaisuuden ja parantavaksi mainostetun hopeaveden tiimoilta. Niiden rinnalle on viime aikoina noussut musta salva, jota on Yleisradion tietojen mukaan käytetty ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ihosyövän ”hoitamiseen”.

Suomessa on vahva uskomushoitoihin luottava yhteisö ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, lähinnä Pietarsaaren ja Närpiön suunnalla. Ilmiö näkyy osin myös Raaseporissa. Pietarsaaren seutu on tullut tunnetuksi myös rokotevastaisuudestaan, jonka vuoksi esimerkiksi tuhkarokon, sikotaudin, vihurirokon ja hinkuyskän laumasuoja on alueella alentunut.

Laumasuoja syntyy, kun vähintään 96–99 prosenttia väestöstä on rokotettu tarttuvaa tautia vastaan. Riittävä määrä rokotettuja suojaa myös niitä, joilla ei ole rokotusta.

Musta salva kauhistuttaa

Mustan salvan tapaus on esimerkki siitä, kuinka puoskarointiin on vaikeaa, ellei mahdotonta, päästä käsiksi ilman lakimuutosta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira voi puuttua vain laillistettujen terveydenhuollon ammattilaisten epäeettiseksi katsottuun toimintaan, ei yksityishenkilöiden.

Terveysruoan ja muiden elintarvikkeiden markkinointi syövän hoitoon soveltuvina on kuitenkin laissa kielletty, eikä kosmeettisista valmisteista saa esittää väittämiä, jotka liittyvät sairauden hoitoon.

Myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kädet ovat sidotut, jos kyseessä ei ole myyntiluvallinen lääke. Yksityishenkilöiden keskustelut sosiaalisessa mediassa eivät kuulu Fimean toimivaltaan.

Kosmetiikkatuotteiden valvonta kuuluu Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille. Tukes voi kieltää lainsäädännön tai muuten turvallisuuden vastaisen tuotteen myynnin sekä vaatia jakelijaa vetämään tuotteen pois loppukäyttäjiltä.

– Uusi laki sisältäisi muun muassa vaihtoehtohoitojen määritelmän, säännöksen lain soveltamisalasta, yleisiä velvoitteita vaihtoehtohoitoja ammattimaisesti antaville, markkinointia ja valvontaa koskevia säännöksiä sekä säädökset hoitoa antavien rekisteröinnistä. Se vaikuttaisi moneen jo voimassa olevaan lakiin. Työ vaatii laajaa asiantuntemusta sekä henkilö- ja aikaresursseja ja yhteistyötä, Annika Saarikko kommentoi.

Vaihtoehtohoitoihin uskova yhteisö sulkeutui

Kun media kiinnostui uskomushoitojen levinneisyydestä ja vaikutuksista, vaihtoehtohoitoihin uskova yhteisö sulkeutui entistä tiiviimmin kuoreensa. Nykyisin siihen on vaikea saada yhteyttä ulkopuolelta, saati ketään kertomaan toiminnasta ja sen periaatteista julkisesti.

Yleisradion toimittaja pääsi keksityn henkilöllisyyden avulla jäseneksi suljettuun ”Kolloidalt silver 3.0 Kolloidinen hopea” -ryhmään, jossa on yli 12 000 jäsentä Suomesta ja Ruotsista. Sitä ylläpitävä närpiöläinen yrittäjä Ann-Katrine Backman kirjoittaa usein syövän hoidosta ja ”maagisesta” mustasta salvasta, jolla hän on sanojensa mukaan parantanut ihosyöpänsä.

Backman kertoi fb-ryhmässä ”hoitaneensa” ihosyöpää mustalla salvalla, joka sisältää muun muassa lumikkikasvia. Salva syövyttää syviä reikiä ihoon, jopa luuhun asti.

Sama yrittäjä kertoo Yleisradion tietojen mukaan kotisivuillaan hoitavansa asiakkaita hopeavedellä ja homeopatialla. Backman myy skannerilla tehtyjä analyyseja, jotka hänen mukaansa havaitsevat sairauksia kehossa. Verkkokaupassa myydään myös luontaistuotteita ja ravintolisiä.

Ylen mukaan mustaa salvaa koskevat päivitykset herättivät ryhmässä suurta kiinnostusta ja positiivista palautetta. Ylläpitäjä jakoi salvaa kauppaavan amerikkalaisen verkkokaupan osoitetta muiden ryhmän jäsenten kanssa.

Salvaa kauppaavat tahot väittävät, että se poistaa kasvaimet ”luonnollisesti” ja estää syövän leviämisen. Syöpälääkärit varoittavat, että musta salva syövyttää myös terveet solut.

Australialainen sairaanhoitaja kuoli käytettyään mustaa salvaa munasarjassa olevan kasvaimen hoitoon. Osa salvaa käyttäneistä on joutunut turvautumaan useisiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin, jotta salvan silpomat kasvot saadaan korjattua.

Lähteet: Lääkärilehti, Valvira, Yleisradio.

1 kommentti