Pyörä ja juna on kiva yhdistelmä – Mutta miksi pyöräpaikkoja on junissa niin vähän? VR vastaa
Puheenaiheet
Pyörä ja juna on kiva yhdistelmä – Mutta miksi pyöräpaikkoja on junissa niin vähän? VR vastaa
Kuusivaunuisessa IC-junassa on yli 500 istumapaikkaa, mutta vain viisi pyöräpaikkaa. Yöjunissa on jo käytössä uusia, enemmän pyöriä vetäviä vaunuja.

Kesä on pyöräretkeilyn sesonkia. Periaatteessa juna ja pyörä ovat hyvä yhdistelmä esimerkiksi kotimaassa matkustamiseen. Käytännössä pyöräpaikat ovat usein loppuunmyytyjä, kuten selviää esimerkiksi viestipalvelu Twitterissa käytävästä keskustelusta.

Kaukoliikenteessä Pendolinoihin ei voi ottaa pyörää mukaan lainkaan. Intercity-junissa pyöräpaikkoja on muutama. VR:n kaukoliikenteen pääsuunnittelija Sami Hovi kertoo, että päiväliikenteen IC-junissa on 3–7 vaunua. Kuusivaunuisessa junassa on reilut 500 istumapaikkaa ja vähintään viisi pyöräpaikkaa.

IC-junissa on noin sata istumapaikkaa pyöräpaikkaa kohti.

Pyöräpaikkoja on siis suurinpiirtein yksi sataa matkustajaa kohti.

Pyöräpaikkoja saa lisää vain vaunuja lisäämällä

Pyöräpaikkojen lisääminen päiväjunissa ei ole aivan helppoa, sillä vain osassa IC-vaunuista on kaksi tai kolme pyöräpaikkaa. Pyöräpaikkojen lisääminen vaatii siis joko vaunujen lisäämistä tai vaihtamista junassa pyöräpaikallisiin.

– Pyöräpaikkoja on vain tietyissä vaunutyypeissä ja niiden määrän ollessa rajallinen on myös pyöräpaikkojen lisääminen rajallista, Hovi kertoo.

Kaukoliikenteessä pyöriä saa kuljettaa vain niille tarkoitetuilla paikoilla, ja pyörälle pitää ostaa paikkalippu. Taittopyörän voi kuljettaa suojapussissa käsimatkatavarana, jos sen saa mahtumaan matkatavaralokeroon tai hattuhyllylle.

Miten VR voi lisätä pyöräpaikkoja junissa?

– Alkuvuodesta otimme yöjunaliikenteessä käyttöön kymmenen uusittua matkatavaravaunua, joissa polkupyöränkuljetuskapasiteettia on kasvatettu muuttamalla osa istumapaikoista polkupyörätelineiksi. Uudistetuissa vaunuissa on kahdeksan pyörätelinettä, Hovi sanoo.

Tulevaisuuden kuva? Tällaiset pyöräpaikat ovat Deutche Bahnin aiemmin tänä vuonna esittelemässä uudessa IC3-junassa.

Nämä vaunut ovat käytössä elokuun puoliväliin saakka myös monissa Turun satamasta lähtevissä ja sinne saapuvissa kaukojunissa. Näissä junissa on Hovin mukaan ollut enemmän kysyntää pyöräpaikoille.

Vaikkapa autonkuljetusvaunujen muuntaminen pyöränkuljetukseen olisi teknisesti mahdollista, mutta autovaunu taas ei sovi päiväjunien kokoonpanoon.

– Autovaunu ei ole soveltuva nykyisiin ohjausvaunullisiin juniin, joiden huippunopeus on 200 kilometriä tunnissa.

Jääkö lippuja ostamatta pyöräpaikkojen puutteen vuoksi?

Hovi kertoo, että pyöräpaikkojen käyttöä ja kysyntää seurataan jatkuvasti, ja että kysyntä on varsin sesonkikohtaista.

Sen, miten usein pyöräpaikat ovat varattuja, näkeekin seurannassa varmasti helposti. Sen sijaan jää epäselväksi, miten paljon matkalippuja mahdollisesti jää ostamatta, kun matkustaja ei saakaan pyörää mukaan junaan.

Pääsuunnittelija Sami Hovi kertoo, että VR haluaa kannustaa ilmastoa säästävään matkailuun junalla ja pyörällä.

– Tiedostamme polkupyörien kuljettamiseen liittyvät toiveet. Tutkimme aktiivisesti korvaavia ratkaisuja, jotta pystyisimme vastaamaan paremmin pyöräpaikkojen kysyntään erityisesti sesonkiaikana.

2 kommenttia