Vanhempiin ikäluokkiin kohdistuvat petokset ovat kasvussa – kyberturva kuntoon maksuttomalla verkkokurssilla
Puheenaiheet
Vanhempiin ikäluokkiin kohdistuvat petokset ovat kasvussa – kyberturva kuntoon maksuttomalla verkkokurssilla
Koronavuonna 2020 poliisin tietoon tuli verkossa tehtyjä petoksia kolmannes edellistä vuotta enemmän. Huijareiden kohteena ovat usein ikäihmiset. Internetin pankkipetoksissa 70–79-vuotiaat ovat suurin uhriryhmä.
5.11.2021
 |
Apu

Jos internetin toiminta on jäänyt hämärän peittoon, ja turvallinen toimiminen verkossa on vielä arvoitus, maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi voi auttaa.

Kurssin ovat laatineet yhteistyössä Jyväskylän yliopisto ja Maanpuolustuskoulutus MPK. Kurssi avautui Jyväskylän avoimen yliopiston sivuilla viime viikolla. Nyt sen voi opiskella milloin itselle sopii.

Kurssi on suunniteltu niin sanotun mikro-oppimisen idean pohjalta. Toisin sanoen sitä voi opiskella hyvinkin lyhyinä pätkinä, vaikkapa juna- tai bussimatkalla. Kurssi ei vaadi pohjakoulutusta tai erityisosaamista, mutta pääsy verkkoon asiasta kiinnostuneella on oltava.

"Kurssi keskittyy digitaalisessa turvallisuudessa siihen olennaisimpaan tietoon, jonka osaaminen on nykyisin yhtä tärkeää kuin vaikkapa liikennesääntöjen tunteminen."
Panu Moilanen, Jyväskylän yliopisto

Kurssilla tutustutaan internetin toimintaan ja tekniikkaan sekä sen turvallisiin käyttämisen tapoihin. Tavoitteena on auttaa opiskelijaa ymmärtämään digitalisaatiota laajemminkin, sen hyviä ja huonoja puolia.

– Kansalaisen kyberturvallisuus -kurssi keskittyy digitaalisessa turvallisuudessa siihen olennaisimpaan tietoon, jonka osaaminen on nykyisin yhtä tärkeää kuin vaikkapa liikennesääntöjen tunteminen. Tämä osaaminen edistää niin yksilön kuin yhteiskunnankin turvallisuutta, kertoo lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.

Kurssin sisältöön pääsee tutustumaan yliopiston verkkosivuilla. Jos kurssille ilmoittautuu, ja siihen liittyvät tehtävät suorittaa, kurssista saa kaksi opintopistettä.

Verkkopetosten määrä kasvoi kolmanneksella

Verkkoturvallisuuden kohentamiselle on tilausta, sillä koronavuonna 2020 varsinkin verkossa tehtailtujen petosten määrä kasvoi reippaasti. Poliisin tietoon tällaisia rikoksia tuli viime vuonna noin kolmannes toissavuotista enemmän.

Huijareiden kohteena ovat usein ikäihmiset. Poliisin mukaan vanhempiin ikäluokkiin kohdistuneet petokset ovat kasvaneet vuodesta 2014 lähtien. Internetin pankkipetoksissa 70–79-vuotiaat ovat suurin uhriryhmä.

Kommentoi »