Miksi lintujen pesintäaika on lyhentynyt ja aikaistunut Suomessa? – Enemmän aikaa valmistautua syysmuuttoon ja paremmat mahdollisuudet selvitä siitä hengissä
Puheenaiheet
Miksi lintujen pesintäaika on lyhentynyt ja aikaistunut Suomessa? – Enemmän aikaa valmistautua syysmuuttoon ja paremmat mahdollisuudet selvitä siitä hengissä
Asiantuntijat epäilevät ilmastonmuutoksen olevan syynä lintujen pesinnän aikaistumiseen ja lyhenemiseen Suomessa.
20.8.2020
 |
Apu

Lintujen pesinnät ovat aikaistuneet Suomessa viimeisten 40 vuoden aikana. Samalla pesintäajat ovat lyhentyneet. Molempien taustalla voi olla ilmastonmuutos.

Helsingin yliopiston tutkimus perustuu linnunpoikasten laajaan rengastusaineistoon ja yli 800 000 pesäpoikashavaintoon. Tutkimuksessa oli mukana 73 lintulajia.

– Esimerkiksi eteläisen Suomen alueella pesimäaika on aikaistunut ja lyhentynyt näillä lajeilla: telkkä, hiirihaukka, kanahaukka, harakka, sinitiainen, talitiainen ja töyhtötiainen, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Maria Hällfors.

Telkkä pesäpöntön suulla.

Pesintäajan lyhentyminen jättää aikuisille linnuille enemmän aikaa muihin toimiin.

– Aikuiset linnut saattavat käyttää niille suotua lisäaikaa elinkierron muihin vaiheisiin, kuten pesimäkauden jälkeen läpikäytävään sulkasatoon tai syysmuuttoon valmistautumiseen, sanoo intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kun syysmuuttoon valmistautumiseen jää enemmän aikaa, on linnuilla paremmat mahdollisuudet säilyä hengissä raskaasta muuttomatkasta.

Tällöin pesimään pääsee taas seuraavana vuonna. Tutkijat kiittävät kaikkia vapaaehtoisia, jotka auttoivat lintuhavaintojen tekemisessä.

Kommentoi »