Kärpäsistä koiranruokaa? – VTT:n tutkija: "Hyönteiset ja toukat ovat ravintoarvoiltaan huippulaadukas raaka-aine"
Puheenaiheet
Kärpäsistä koiranruokaa? – VTT:n tutkija: "Hyönteiset ja toukat ovat ravintoarvoiltaan huippulaadukas raaka-aine"
– Perinteikkäämpiin eläinproteiineihin verrattuna hyönteisten ja niiden toukkien tuotannon ympäristökuormitus on häviävän pieni, muistuttaa VTT:n erikoistutkija Matti Tähtinen.
30.1.2021
 |
Apu

Muutama vuosi sitten Suomea villitsi hyönteisruokabuumi. Hypetys hiipui. Sirkkoja ja toukkia ei juuri näy suomalaisten lautasilla.

Nyt hyönteisruokaa tarjotaan lemmikeille. Lemmikkialan startup Alvar Pet ja VTT aikovat tuoda kotimaiset hyönteiset koirien ruokakuppeihin. Lemmikeille ollaan kehittämässä tuotteita mustasotilaskärpäsen toukista.

– Pilottiryhmään ilmoittautui jo ensimmäisenä päivänä kolme kertaa enemmän koiranomistajia kuin meillä oli jakaa näytteitä, kertoo Alvar Petin tuotekehityksestä ­vastaava eläinlääkäri Henna Söderholm.

– Hyönteiset ja niiden toukat ovat ravintoarvoiltaan huippulaadukasta raaka-ainetta. Perinteikkäämpiin eläinproteiineihin verrattuna niiden tuotannon ympäristökuormitus on häviävän pieni, sanoo VTT:n erikoistutkija Matti Tähtinen.

Mustasotilaskärpäsen toukkien käytöstä eläinten ravintona on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksissa toukkaravinto on parantanut syöjänsä suoliston bakteeristoa.

Kommentoi »