Arjen apurit avaruudesta – tiesitkö näiden keksintöjen syntyneen avaruusmatkailun ansiosta?
Puheenaiheet
Arjen apurit avaruudesta – tiesitkö näiden keksintöjen syntyneen avaruusmatkailun ansiosta?
Kuumatkat synnyttivät ideoita, jotka helpottavat elämäämme joka päivä.

Yläkuvassa Christer Fuglesang, ESA-astronautti

Avaruusseikkailuja varten on tarvittu täysin uudenlaisia välineitä ja materiaaleja. Nasa on hyödyntänyt sekä valmiita keksintöjä että kehittänyt uutta yhteistyössä eri valmistajien kanssa

Keskitymme Apollo 11:n kunniaksi Amerikan avaruuslentojen tuottamiin ideoihin.

Pehmeät lenkkikengät

Nasa kehitti pehmusteita avaruusasuihin ja kenkiin. Sen johdosta meilläkin on pehmeät ja ilmavat lenkkitossumme. Yritykset käyttävät avaruustiedettä myös markkinointikikkana. Nike myy Lunar-mallistoa ja kertoo lunarlon-kumia käytetyn avaruusalusten ovien eristeenä.

Hiiri

Jo 1960-luvulla tutkijat miettivät, miten tietokoneen saisi kommunikoimaan ihmisen kanssa sujuvammin. Pohdinta johti tietokoneen hiiren syntyyn.

Korvakuumemittari

1990-luvulla yleistyneet korvakuumemittarit hyödyntävät teknologiaa, jonka Nasa oli kehittänyt ensimmäiseen avaruusteleskooppiinsa. IRAS oli tähtitieteellinen satelliitti, jonka teleskooppi kartoitti tähtiä ja galakseja infrapunasäteilyn aallonpituuksilla.

Avaruushuopa

Kun juoksija saapuu uupuneena maaliin urheilukilpailussa, hänen harteilleen heitetään kiiltelevä peite. Sitä kutsutaan avaruushuovaksi, vaikka kyseessä onkin foliomainen ohut materiaali. Peite suojaa kylmyydeltä, kuumuudelta ja viimalta.

Pakastekuivattu ruoka

Pikakahvin ystävät ja retkeilijät voivat kiittää Nasan keksijöitä tai muinaisia inkoja, jotka kuivasivat ruokiaan pakkasessa ja paineessa Machu Picchun huipulla.

Avaruuslennolla haasteena on ruoan paino ja säilyvyys. Nasa päätti kuivattaa ruoan jäädyttämällä ja alipaineella. Ruokaan jäi 98 prosenttia alkuperäisistä ravintoaineista mutta vain 20 prosenttia painosta.

Astronautit söivät ensimmäisellä kuuateriallaan muun muassa kuivattuja pekonikuutioita ja persikoita.

Naarmuuntumattomat linssit

Avaruusmatkoilla tarvittiin lasimaista, kevyttä materiaalia eli muovia, joka ei naarmuunnu pikku kolauksista. Materiaali tuli pian tavallistenkin ihmisten ulottuville muun muassa Ray Ban Survivor -sarjaan. Linssien sanotaan olevan kymmenen kertaa tavallista kovempia.

Palovaroitin

Nasa kehitti laitteesta modernin ja näppärän. Se on käyttökelpoinen kotioloissa.

Vedenpuhdistustekniikat

Nasa on kehittänyt vedenpuhdistusmenetelmiä, joita voidaan hyödyntää myös maanpäällisillä kriisialueilla.

Rikkaimuri

Astronauteille tarvittiin laite, jolla voitaisiin kerätä näytteitä kuun pinnalta kompastelematta johtoihin. Nasa ehdotti yhteistyötä Black&Deckerille, joka myi kansalle akkuporakoneita. Yritys kehitti kuulennolle näytteenottolaitteen ja toi markkinoille siitä versioidun rikkaimurin vuonna 1979. Myös johdottomat kuulokkeet kehitettiin avaruusmatkustuksen tarpeisiin.

Viipalekuvaus sairaalassa

Avaruusmatkojen myötä digitaalisten kuvien laatu parani. Nasan kehittelemää teknologiaa käytetään sairaaloiden tietokonetomografialaitteissa. Röntgensäteiden avulla laite ottaa elimistön sisältä tarkkoja viipalekuvia, joita yhdistelemällä voidaan havaita esimerkiksi pieniä syöpäkasvaimia.

Palomiesten työkalut

Jos auto-onnettomuudessa pelti rytistyy ympärillä, palomiehet penkovat onnettomuuden uhrin ulos raivaustyökalujensa avulla. Hydraulinen työkalusarja sisältää astronauttien vålineistä kehitettyjä levittäjiä, leikkureita ja tunkkeja.

Kiitos avaruudelle

Avaruuslentoja ja -tutkimusta varten kehitetyt keksinnöt vaikuttavat näissäkin:

  • Lentokoneiden siipien Thermawing-jäänesto­järjestelmä.
  • Miinanraivausvälineet.
  • Robotiikka.
  • Sydämen kammioiden tukipumppu.
  • LED-valot.
  • Edulliset ja kevyet aurinkokennot.
  • Kannettava tietokone.
  • GPS-paikantaminen.
  • Satelliittiteknologia.
  • Kännyköiden kameratekniikka, joka on käytössä kolmasosassa nykykännyköistä.
  • Hammasrautojen näkymättömät kiinnikkeet.
  • Terästä vahvempi rengasmateriaali
  • Moottoriteiden turvallisuutta lisäävä rouhinta.

Lähteet: muun muassa Nasan sivustot spinoff.nasa.gov ja https://www.nasa.gov/, www.telegraph.co.uk ja avaruus- ja tähtitieteen professori Karri Muinonen/Helsingin yliopisto.

Kommentoi »